RAPUJUHLIIN rapujen lisäksi jotain terjottavaa
Kommentit (33)
Rapujuhlissa on syytä muistaa, että ravut ovat alkuruoka. Kun niillä on herkuteltu, tuodaan pöytään jokaiselle lasimaljassa vettä sormien huuhteluun. Sen jälkeen kavaljeeri poistaa rapuliinan daamiltaan, sillä lämmin ruoka nautitaan ruokaliina sylissä. Siihen pyyhitään suupielet aina ennen juoman nauttimista, jolloin lasinreunakin pysyy siistinä.
että ravut on alkuruokana 5 kpl on tosi vähän yleensä ollut 8-10 kpl /hlö
ja pääruoaksi on useimmiten kalaa tai sorsaa (on lintu) ei suinkaan lihaa, ellei joku sitä nimenomaan halua
ja jälkiruoka vaikka sesongin marjakimara tai jotain muuta
( työkokemusta on ihan gourmet-ravintoloista )
ja ne ravut tarjotaan paahtoleivän kanssa ja aina snapsit kuuluu asiaan
harvemmin rapuja syödään pääruokana, kerran muistan näin olleen.
Punnittiin opiskeluaikana ravun syötävä osuus ja se oli ruhtinaalliset 12 grammaa sekin tarkasti kaluttuna ja selvin päin joten niiden syönti ei juuri vatsaa täytä, enempi ne paahtoleivät taitaa painaa.
Pääruokana niitä täytyy olla vähintään 20 kpl /hlö.
Ovat toki hyvänmakuisia. Pidän yleensäkin äyriäisistä.
Yliarvostettuja kuitenkin ja enämpi on rapujuhlissa kyseessä yhdessäolo ja hyvä seura ja lupa ryypätä.
Huvittavaa on että ravintoloissa käy joskus sellaista porukkaa syömässä rapuja jotka eivät osaa niitä syödä ja sormien huuhtelukupista juodaan vedetkin.
Kaikista huipuin juttu on ollut työssä (kyseessä katkaravut ei siis jokiravut) että asiakas tilasi listalta pariloidut kokonaiset katkaravut ja veti ne kuorineen päivineen ja piikit purra rouskutteli myöskin. Tarjoilija kertoi vasta tapahtuman jälkeen ja sanoin että hänen olisi kuulunut näyttää tuolle poloiselle miten niitä syödään.
Itse olen suomenruotsalaisesta perheestä ja rapujuhlat ovat nimenomaan RAPUJUHLAT. Ravut eivät ole alkuruoka, vaan nimenomaan pääruoka. Ja meillä on kyllä ollut koko kattauksen ajan vesikulho jokaiselle ruokailijalle tarjolla, ei sitä kiikuteta ruokailun päätteeksi.
Emäntä valikoi vierustoverilleen isoimman ravun, isäntä pitää puheen, otetaan snapsit, lauletaan juomalauluja, ryystetään ja särpitään rapuja. Tsiisus, että te jaksatte vääntää jostain alku- ja pääruoista. Te ette tiedä mitään rapujuhlien syvimmästä merkityksestä!!
Vierailija:
Huvittavaa on että ravintoloissa käy joskus sellaista porukkaa syömässä rapuja jotka eivät osaa niitä syödä ja sormien huuhtelukupista juodaan vedetkin.
Tuollaisella käytöksellä jättäisin sulle vittuilutippiä 10 senttiä.
Vai pitääkö tällaisestakin asiasta tapella päiväkausia..? Pitäisikö koko maailman tehdä aina asiat juuri niin, kuin TE olette ne tottuneet tekemään?
Ja sille Hesen työkokemuksesta kyselevälle; olen työskennellyt useammassakin rapujuhlia järjestävässäfine dining -ravintolassa, jossa ravut ovat alkuruokana. Yleensä näin juuri siksi, että kpl-hinta on asiakkaille aika kova.
Olen myös järjestänyt rapujuhlia kummallakin tavalla, ravut alkuruokana (+pääruoka+jälkkäri) sekä ravut pääruokana (+alkuruoka+jälkkäri).
Mutta takaisin ap:n kysymykseen, rapujen kanssa on kiva tarjota muita kauden herkkuja. Esim. kantarellikeitto tai -piirakka on passeli, jos niitä tänä vuonna saadaan. Kauden marjoja jälkkäriksi vaikka jätskin kera.
Alkuun tarjotaan sienikeittoa. Rapujen on tarkoitus olla PÄÄRUOKANA + lisukkeita, mutta mitä? Miltä kuullostaisi jokin mätihyytelö yms.?
ap
Alkuun lasillinen cavaa
***
Alkuruoaksi kermainen kanttarellikeitto
***
Pääruoaksi rapuja, paahtoleipää, tilliä, voita
***
Jälkiruoaksi liköörimarinoituja marjoja vaniljavaahtokastikkeen kera
***
Juomaksi valkoviini, vesi ja snapsit
Rapujen kanssa leipä, smetana, tilli sekä joku " lohimousse" yms. Ja raikasta salaattia.
kanttarellikeitto ja kunnon pihvi höysteineen. Jälkkäriksi valkosuklaamoussea ja tuoreita vattuja.
yleinen pääruoka, ravut ovat siis alkupala.
Pääruokana ovat siis ravut, joita on varattu kymmenkunta/ruokailija. Yleensä ollaan kuorittu kaksi rapua per paahtoleipä, joten helposti tulee syötyä viisi rapuleipää. Jälkkäri on ollut mustikkapiirakkaa ja vaniljajäätelöä, juustokakkua tms.
Itse rapujuhlia vuosikymmeniä viettäneenä voin kertoa että ei siellä piffejä vedetä!
Meillä tosin syödään vatsa täyteen ravuista (20-25kpl/nenä) ja paahtoleivästä. Silti usein on ollut esim tiramisua, suklaamoussea tms. täyttävää jälkkäriä.
Toki jos joku haluaa pelkkiä rapuja mutustella, niin mikä ettei, mutta voi vieraat olla vähän ihmeissään...
alkuruokahan on aina keitto niissä kemuissa.
Mutta tottakai rapujuhlia voi viettää jokainen niinkuin haluaa, pääasia, että on paljon porukkaa ja on hauskaa. Ravuthan on siinä vaan se sivuseikka :-).
Vierailija:
Itse rapujuhlia vuosikymmeniä viettäneenä voin kertoa että ei siellä piffejä vedetä!
on ravut AINA alkuruokana ja kunnon lihaa pääruokana ja vielä hyvät jälkkärit. Ja järjestäjinä ovat olleet alan ammattilaiset.
Itse en ikinä pistäisi suuhun mitään elävänä keitettyä, en rapua siinä kuin muutakaan eläintä maistui se sitten kuinka hyvältä tahansa. Hermosto se on ravullakin!! Ja kipuaisti.