Mistä tietää onko karjalanpaisti kypsää?
Kommentit (13)
2-3tuntia kuumassa niin on kypsää.
Erikoinen kysymys, koska paistoaika on niin pitkä (mielellään väh. 2-3 tuntia), että kypsää se on ohjeen mukaisella paistamisella aina. Sen sitkeää se voi olla, jos ei malta hauduttaa riittävästi.
Kannattaa ainakin aloittaa kypsennyksestä. Ota liha huoneenlämpöön ja tee anopillesi jalkahieronta niin ei tarvitse miettiä onko kypsää kun anoppi huutaa syömään.
Kun laitan uunin alimmalle tasolle, niin liemi rupeaa suorastaan poreilemaan, mutta keskitasolla ei. Kumpi taso on parempi?
Vierailija kirjoitti:
Kun liha hajoaa, kun tökkäät haarukalla. Liha on mureaa.
Juuri näin, ja paiston aikana (ilman kantta) liemi saa mielellään haihtua sen verran, että päällimmäiset lihat paahtuvat hetken kuiviltaan. Se mureuttaa lihat. Sekoittele paistia silloin tällöin niin että mahdollisimman suuri osa lihoista saa tämän pintapaistovuoron.
Lisää lopuksi vettä haihtuneen tilalle, niin että liemi peittää lihat melkein kokonaan, tarkista suola ja anna lisätyn nesteen kuumentua.
Vierailija kirjoitti:
Erikoinen kysymys, koska paistoaika on niin pitkä (mielellään väh. 2-3 tuntia), että kypsää se on ohjeen mukaisella paistamisella aina. Sen sitkeää se voi olla, jos ei malta hauduttaa riittävästi.
Okei, minä aloittelijakokki käytin ihan väärää ilmaisua :) Tarkoitin, milloin on mureaa :)
Ap
Vierailija kirjoitti:
Kun laitan uunin alimmalle tasolle, niin liemi rupeaa suorastaan poreilemaan, mutta keskitasolla ei. Kumpi taso on parempi?
Keskitaso. Liemen ei kuulu poreilla kovasti - lihoja ei kuulu keittää, se tekee niistä sitkeitä. Pitkä haudutus (3 h tai enemmän) ja suht alhainen lämpö, 175 on hyvä.
Tein kerran elämäni parhaan karjalanpaistin vahingossa, kun unohdin paistin uuniin vähällä liemellä niin että neste haihtui kuiviin ja lihat ruskistuivat pinnasta koppuroiksi. Lisäsin äkkiä vettä kuumana sähisevään pataan, sekoitin ja annoin vielä hautua pehmeäksi. Tuli täydellisen murea paisti, liemi paahtuneen ruskeaa ja maukasta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Erikoinen kysymys, koska paistoaika on niin pitkä (mielellään väh. 2-3 tuntia), että kypsää se on ohjeen mukaisella paistamisella aina. Sen sitkeää se voi olla, jos ei malta hauduttaa riittävästi.
Okei, minä aloittelijakokki käytin ihan väärää ilmaisua :) Tarkoitin, milloin on mureaa :)
Ap
Liha on sitä mureampaa, mitä kauemmin sitä hauduttaa. Saman asian olisit toki voinut katsoa karjalapaistireseptin tiedoistakin.
Jos lihapalan voi pilkkoa helposti lusikalla se on kypsää. Siis hajoaa ihan
Kun liha hajoaa, kun tökkäät haarukalla. Liha on mureaa.