Miten imelletty perunalaatikko valmistetaan? Miten saa onnistumaan?
Tässä toimiva valmistusohje. Näin onnistuu imelletty perunalaatikko.
Imellytetty perunalaatikko
perunoiden kypsentämiseen niukasti vettä, niin että vesi saa jäädä soseeseen
2½ kg hyvin soseutuvia perunoita
4-5 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja. "Puhdas kaura" kaurajauholla saa gluteenittoman perunalaatikon
1 litra maitoa
2 teelusikallista suolaa
50-100 g voita
Kuori perunat kattilaan ja halkaise isot perunat. Keitä ne täysin kypsiksi niukassa soseeseen jäävässä vesimäärässä. Soseuta perunat suoraan niukkaan keittoveteen.
Jäähdytä sose huolellisesti 71-76 asteiseksi. Sekoita jauhot jäähdtettyyn soseeseen. imeltyminen alkaa heti.
Laita kannella peitetty sosekattila noin 65-70 asteiseen uuniin imeltymään. Sekoita imeltymisen aikana 3-4 kertaa. Annetaan imeltyä noin 3 tuntia.
Lisää imeltyneeseen soseeseen ohuina siivuina voi sulamaan. Lisää maitoa niin että saadaan puuromainen sose. Lisää suola.
Laita sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita.
Paista aluksi 195-205 asteisessa uunissa niin että pinta saa väriä ja sose alkaa kupöimaan. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista noin 3 tuntia.