Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Missä muodossa teidän lapset syövät kasviksia?

Vierailija
14.01.2014 |

Miten teillä siis uppoavat parhaiten vihannekset, marjat ja hedelmät ruokailujen yhteydessä? Entä aamu-, väli- ja iltapalalla? 

 

Tavoitteena olisi siis lisätä lasten kasvisten syöntiä nykyisestä ja etsiä uusia vinkkejä tarjota kasviksia, jotteivät kyllästy nykyisiin vaihtoehtoihin. :)

 

Nyt meillä menee aamupalalla marjoja ihan sellaisenaan, joskus hedelmiä tai marjasoppaa (itse keitettyä, sileää, ei marjoja). Kurkkua jos en jaksa muuta. :/ Päivällä syövät koulussa ja päiväkodissa mitä syövät, viikonloppuisin kurkkua, paprikaa tai porkkanaa ruokailujen yhteydessä lähinnä niin, että antaa käteen ruokailua odotellessa. Lisäksi syövät pakastekasviksia höyrytettynä. Iltapalalla syövät yleensä jotain hedelmää vaihtelevasti. 

 

Ongelmana on se, että homma menee yleensä sen verran samalla kaavalla, että kyllästyminen on vaarana. Mutta kun kumpikin on melko ranttu sen suhteen mikä kelpaa. 5-vuotias syö marjoista vain vadelmia, isompi taas ei tykkää esim. sitrushedelmistä tai kiivistä. Tomaattikaan ei ole oikein suosiossa. 

 

Suosikkeja ovat porkkana (raakana), maissi, herne, pienemmällä parsakaali, kurkku, paprika, hillat (isommalla), vadelmat, mansikat (isommalla), omena, päärynä (isommalla), lusikka-appelsiini, kiivi (pienemmällä) ja viinirypäleet. Lisäksi syövät banaania ja mustikoita/punaherukoita/mustaherukoita soppana. 

 

Mitään pirtelöitä/smoothieita nuo eivät syö, eivätkä soppaa, jossa on marjoja seassa (tosin hillasoppaa voisi kokeilla). 

 

Heittäkääs esimerkkejä teidän tavoista tarjota lapsille kasviksia! Otan kiitollisena vinkkejä vastaan. :)

Kommentit (22)

Vierailija
1/22 |
14.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

No jopa tulee miinusta, ne hedelmät ja marjatko ne nyt ovat autuaaksitekeviä vai? Että vattua vaan ja vielä sokeria päälle, niin hyvä tulee. Ja tosiaan ulkomaista keitettyä ripulivattua...

Tai jostain iivanjeerasta roudattua banaania, joka aiheuttaa hirvittävät jätevuoret ja tungetaan muovipussiin myrkkyjen kanssa kasvamaan... ei täytä mutta sisältää energiaa moninverroin verrattuna kotimaisiin kasviksiin...

Vierailija
2/22 |
14.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä lapsi syö kasvis- ja juuressosekeittoja, porkkanaa sellaisenaan, raasteena tai keitettynä + keitoissa paloina, paprikaa mieluiten sellaisenaan, punajuuria säilöttyjä tai ruoan seassa, linssejä, bataattia, lanttua ruoan seassa, tomaattia vain kypsennettynä esim. kastikkeessa.

Hedelmiä mieluiten tuoreena, päärynää, omenaa, banaania, vesimelonia ja marjoja smoothien seassa.

Päiväkodissa syö kiisseleitä ja puuroja, joissa on seassa marjoja ja hedelmiä. Hedelmäsalaattia ei syö, eikä marja- tai hedelmäpaloja sisältäviä jugurtteja.

 

Nirso lapsi, jonka kanssa tehdään töitä kasvisten ja hedelmien syönnin kanssa joka päivä. Tarjotaan sekä erikseen tuoreena tai kypsennettynä ja käytetään ruoan valmistuksessa, mutta osaa nyppiä sipulit pois lihapullista, ei ole huijattavissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/22 |
14.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="14.01.2014 klo 15:02"]

[quote author="Vierailija" time="14.01.2014 klo 14:23"]

[quote author="Vierailija" time="14.01.2014 klo 10:17"]

[quote author="Vierailija" time="14.01.2014 klo 09:40"]

6-vuotiaalle menee parhaiten menee raakana ja tuoreena. Salaatit ja raasteet kelpaa.

Pakasteherneet ja maissit mieluiten kohmeessa/jäisinä.

Wokattuja ei voi sietää ja höyrytetyt/keitetyt tahtoo jäädä lautaselle.

 

Muksu on meillä salaattimestari, eli pilkkoo ja kokoaa salaatin päivälliselle, 

 

Sitten se taas tykkää sellaisista, mitkä yleensä ei kalpaa lapsille... vaikka varsiselleristä.

[/quote]

Et sitten pelkää listeriaa ym. jos annat pakastevihannekset kuumentamatta?

[/quote]

 

En. Itse olen syönyt jäisiä herneitä 70-luvulta asti ja myös tuoreita kuumentamattomia kesäisin :) Vielä ei ole pöpöt osuneet kohdalle. 

Kaupan ulkomaisia pakastemarjoja ei meille osteta.... en ole vielä keksinyt  kuumennetulle marjalle mitään käyttöä.

 

[/quote]

 

Meillä myös kaupan pakastemarjat on aina käytetty sellaisenaan. Liekö teräsvatsa mutta kukaan ei ole sairastunut. No, tosin ei sairastuta matkoillakaan koskaan joten kai se kertoo jotain vastustuskyvystä:)

[/quote]

 

jotkut ihmiset ovat vaan yksinkertaisia.

Ulkolaisissa pakastemarjoissa on tavattu listeriaa. Siihen ei sun teräsvatsa auta, jos tulee, se tulee.

En missään nimessä itse suostu kuumentamattomana syömään.

 

ja olet äiti, oikeestiko ?

Vierailija
4/22 |
14.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

meillä lapset ovat erittäin nirsoja, joten lopetin kikkailut.

Teen aina tomaattipohjan, jonne kaadan vihannekset, kunnes ovat pehmeitä ja sitten sauvasekoittimella sekaisin.

Lapset tykkäävät lasagnesta, jauhelihakastikkeesta, joten näihin ruokiin käytän tätä pohjaa, joka on siis täynnä kasvista.

Porkkanoita syödään raakana, kuorin ja viipaloin astiaan, joka on täynnä vettä aina kg kerralla ja ne menee sieltä nopeasti. Omenat ja banaanit samoin kelpaavat niinään.

Perunaa syödään paljon.

Koulussa ja tarhassa syövät kiltisti, joten kyllä tämä minulle riittää.

Vierailija
5/22 |
14.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="14.01.2014 klo 14:23"]

[quote author="Vierailija" time="14.01.2014 klo 10:17"]

[quote author="Vierailija" time="14.01.2014 klo 09:40"]

6-vuotiaalle menee parhaiten menee raakana ja tuoreena. Salaatit ja raasteet kelpaa.

Pakasteherneet ja maissit mieluiten kohmeessa/jäisinä.

Wokattuja ei voi sietää ja höyrytetyt/keitetyt tahtoo jäädä lautaselle.

 

Muksu on meillä salaattimestari, eli pilkkoo ja kokoaa salaatin päivälliselle, 

 

Sitten se taas tykkää sellaisista, mitkä yleensä ei kalpaa lapsille... vaikka varsiselleristä.

[/quote]

Et sitten pelkää listeriaa ym. jos annat pakastevihannekset kuumentamatta?

[/quote]

 

En. Itse olen syönyt jäisiä herneitä 70-luvulta asti ja myös tuoreita kuumentamattomia kesäisin :) Vielä ei ole pöpöt osuneet kohdalle. 

Kaupan ulkomaisia pakastemarjoja ei meille osteta.... en ole vielä keksinyt  kuumennetulle marjalle mitään käyttöä.

 

[/quote]70-luvulla kaikki Suomessa myydyt pakasteherneet oli kotimaisia. Nyt voivat tulla mistä tahansa.

Vierailija
6/22 |
14.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Uunijuurekset, ihan vain salaatti ja esimerkiksi porkkanatiku, hedelmäsalaatti, hedelmät sellaisinaan. Keitretyistä ja höyrytetyistä eivät oikein innostu, paitsi jos on nakkikeitossa tai jauhelihakeitossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/22 |
14.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kannattaa totuttaa noita mistä eivät pidä pikkuhiljaa ja eri muodoissa. Eli jos tomaatti ei toimi sellaisenaan, käytä sitä ruoanvalmistuksessa kypsennettynä, jolloin tottuvat makuun. Sitruksien makuun voivat tottua vaikkapa niin, että teet sitrusrahkaa.

Vierailija
8/22 |
14.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tärkeintä tuntuu olevan, että vihannes on tunnistettavissa. Moni yrittää piilottaa ruokaan vihanneksia, mutta se ei lapsiin tehoa. Jos teen kasvisrisoton, se epäilyttää alle kouluikäisiä, mutta kaikki samat vihannekset erikseen tarjottuina  kelpaavat.

Poikalasten osalta on myös tärkeää, että pöydässä ei ole isää miehekkäästi mörähtelemässä "rehuista ja kanin ruuasta".

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/22 |
14.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos ei muuta, niin vähintään laitan joka aterian yhteydessä lautaselle salaattia, tomaattia, kurkkua ja paprikaa. Kaikki muu paitsi se vihreä salaatti menee helposti. Sekin menee, kun sinnikkäästi jaksaa tarjota. Jos tekee jonkun "herkku"salaatin ja laittaa juustoa (raejuustoa, fetaa, mozzarellaa... niin salaattikin menee paremmin.

 

Kasvissosekeitot menee tosi hyvin, pinaattikeittoa, maa-artisokkaa, porkkanaa, purjoa, perunaa, punajuurta, ... mitä milloinkin.

 

Smoothiet menee meillä hyvin. Esim. niin, että makeuttamattoman mehun sekaan laitetaan hedelmiä tai marjoja.

 

Esim. jauhelihakastikkeeseen upotan porkkanaraastetta, kesäkurpitsaa, sipulia... Samoin lihapataan on helppo laittaa porkkanaa, sipulia, palsternakkaa, lanttua, sieniä...

 

Lihan lisukkeena hunajaiset uunijuurekset uppoaa hyvin.

 

Tuoreet marjat menevät hyvin, niitä tosin on tarjolla vain kesällä. Pakaste marjat uppoaa parhaiten maustamattoman jugurtin kanssa.

 

Vispipuuro puolukoista uppoaa myös hyvin.

 

Olen yrittänyt ainaisen pastan, riisin ja perunan tilalle tuoda enemmän kasvislisukkeita lihan rinnalle. Porkkanalaatikko, bataattivuoka, punajuuri-aurajuustopaistos ja juurespyre maistuvat hyvin.

 

Iltapalana juuresten dippailua kermaviilikastikkeeseen. Välipalana hedelmiä sellaisenaan.

 

Marjarahkat menee myös hyvin, mutta ne ei tietysti ole ihan kevyitä eikä niitä voi joka päivä syödä.

Vierailija
10/22 |
14.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ylipäätään kannattaa kitkeä pois tuota "eivät tykkää" -asennetta, sillä toistolla saa lähes mitä vain maistumaan. Oletko muuten lukenut kirjan Kuinka kasvattaa bebe? Siinä kuvaillaan hyvin kuinka tarkasta ja taidokkaasti ranskalaislasten päiväkotimenu suunnitellaan. Suunnittelun tarkoituksena on opettaa kaikki lapset pitämään kaikista mauista. Siinäkin ideana on tarjota säännöllisin väliajoin jotain tiettyä raaka-ainetta, mutta eri muodoissa ja täten hiljalleen altistaa lasten makuhermoja juuri tälle raaka-aineelle. Kannattaa lukaista kirja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/22 |
14.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuo oli hyvä huomio, että tunnistettavuus parantaa syömistä. Esim. nuo vadelmat menee pienemmälle kun ne on vaan marjoja ja ihan aavistus sokeria päälle. Sen sijaan esim. soseutettuna eivät kelpaa vaikka maku on täsmälleen sama. Sama juttu appelsiinin kanssa. 

 

Meillä mies ei onneksi tee hallaa kasvisten syönnille, vaikkei syökään niitä sen paremmin kuin lapsetkaan. :D

 

-ap

Vierailija
12/22 |
14.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Joo, kannattaa sinnikkäästi ja positiivisessa hengessä antaa niitäkin, mistä eivät välitä niin tottuvat. Parhaiten meillä tehoaa se, että saavat itse kaupassa valita hedelmät, punnita ja sittem kotona itse vähän veitsellä pilkkoa eli olla mukana prosessissa. Silloin maistuu melkein mikä vaan inhokkikin NIIN hyvältä ;)

 

Useimmiten vaan kuorin ja pilkon hedelmiä syvälle lautaselle, josta saavat sellaisilla leikkelehaarukoilla tai joillakin cocktailtikuilla napsia. Se on lasten mielestä jännää. Kiiviä, appelsiinia, omenaa, mangoa, banaania, päärynää..

 

Porkkana raasteena on ehdoton suosikki, lanttu menee myös niin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/22 |
14.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

6-vuotiaalle menee parhaiten menee raakana ja tuoreena. Salaatit ja raasteet kelpaa.

Pakasteherneet ja maissit mieluiten kohmeessa/jäisinä.

Wokattuja ei voi sietää ja höyrytetyt/keitetyt tahtoo jäädä lautaselle.

 

Muksu on meillä salaattimestari, eli pilkkoo ja kokoaa salaatin päivälliselle, 

 

Sitten se taas tykkää sellaisista, mitkä yleensä ei kalpaa lapsille... vaikka varsiselleristä.

Vierailija
14/22 |
14.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Raakana (jopa sipuli:D), ruuan seassa padoissa, kasvisruuat sellaisenaan. Ainoa on kukkakaali mikä vähän tökkii.  Kuopuskin kyllä syö mutta sanoo jälkikäteen ettei oiken pitänyt. Tänään tarjolla kaalilaatikkoa mikä on kaikkien herkkua:) Tuorewokit on helppo ja hyvä tapa syödä kasviksia, samoin Välimeren alueen ihanat kasvisruuat!

 

Höyrytettyjä meillä tehdään äärimmäisen harvoin kun ne ei maistu miltään.

 

Marjat ja hedelmät menee sellaisenaan, smoothiena tai hedelmäsalaattina. Huonosti esim kiisselin muodossa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/22 |
14.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä raclette on lasten herkkua, ja sen kanssa on helppo tarjota monenlaista kasvista, kukkakaalia ja tomaattia ja porkkanaa jne.

Vierailija
16/22 |
14.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="14.01.2014 klo 09:40"]

6-vuotiaalle menee parhaiten menee raakana ja tuoreena. Salaatit ja raasteet kelpaa.

Pakasteherneet ja maissit mieluiten kohmeessa/jäisinä.

Wokattuja ei voi sietää ja höyrytetyt/keitetyt tahtoo jäädä lautaselle.

 

Muksu on meillä salaattimestari, eli pilkkoo ja kokoaa salaatin päivälliselle, 

 

Sitten se taas tykkää sellaisista, mitkä yleensä ei kalpaa lapsille... vaikka varsiselleristä.

[/quote]

Et sitten pelkää listeriaa ym. jos annat pakastevihannekset kuumentamatta?

Vierailija
17/22 |
14.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mä en näe mitään syytä yrittää syöttää marjoja tai hedelmiä, jos ei lapsi erityisesti niitä hingu. Jonkin verran syövät ihan oma-aloitteisesti banaania, omenaa, mandariinia ja tällaisia, mutta jos eivät söisi niin ei niitä ostettaisi.

Parsa- ja kukkakaali maistuvat, keitettyinä, tai siellä ruoan seassa miten se nyt onkaan laitettu. Ranskalaisten lisäksikin olen uuniin nakannut joskus pakastevihanneksia.

Hemapaa tungen joihinkin ruokiin.

Kurkkua tietysti menee, coleslaw maistuu, ja porkkana raasteena tai kokonaisena.

Tomaatista eivät ole meillä raakana pitäneet, kunnes maistoivat kirsikkatomaatteja, ja varsinkin kun ne ovat lämpimässä eikä jääkaappikylmiä.

Vierailija
18/22 |
14.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="14.01.2014 klo 10:17"]

[quote author="Vierailija" time="14.01.2014 klo 09:40"]

6-vuotiaalle menee parhaiten menee raakana ja tuoreena. Salaatit ja raasteet kelpaa.

Pakasteherneet ja maissit mieluiten kohmeessa/jäisinä.

Wokattuja ei voi sietää ja höyrytetyt/keitetyt tahtoo jäädä lautaselle.

 

Muksu on meillä salaattimestari, eli pilkkoo ja kokoaa salaatin päivälliselle, 

 

Sitten se taas tykkää sellaisista, mitkä yleensä ei kalpaa lapsille... vaikka varsiselleristä.

[/quote]

Et sitten pelkää listeriaa ym. jos annat pakastevihannekset kuumentamatta?

[/quote]

 

En. Itse olen syönyt jäisiä herneitä 70-luvulta asti ja myös tuoreita kuumentamattomia kesäisin :) Vielä ei ole pöpöt osuneet kohdalle. 

Kaupan ulkomaisia pakastemarjoja ei meille osteta.... en ole vielä keksinyt  kuumennetulle marjalle mitään käyttöä.

 

Vierailija
19/22 |
14.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="14.01.2014 klo 14:23"]

[quote author="Vierailija" time="14.01.2014 klo 10:17"]

[quote author="Vierailija" time="14.01.2014 klo 09:40"]

6-vuotiaalle menee parhaiten menee raakana ja tuoreena. Salaatit ja raasteet kelpaa.

Pakasteherneet ja maissit mieluiten kohmeessa/jäisinä.

Wokattuja ei voi sietää ja höyrytetyt/keitetyt tahtoo jäädä lautaselle.

 

Muksu on meillä salaattimestari, eli pilkkoo ja kokoaa salaatin päivälliselle, 

 

Sitten se taas tykkää sellaisista, mitkä yleensä ei kalpaa lapsille... vaikka varsiselleristä.

[/quote]

Et sitten pelkää listeriaa ym. jos annat pakastevihannekset kuumentamatta?

[/quote]

 

En. Itse olen syönyt jäisiä herneitä 70-luvulta asti ja myös tuoreita kuumentamattomia kesäisin :) Vielä ei ole pöpöt osuneet kohdalle. 

Kaupan ulkomaisia pakastemarjoja ei meille osteta.... en ole vielä keksinyt  kuumennetulle marjalle mitään käyttöä.

 

[/quote]

 

Meillä myös kaupan pakastemarjat on aina käytetty sellaisenaan. Liekö teräsvatsa mutta kukaan ei ole sairastunut. No, tosin ei sairastuta matkoillakaan koskaan joten kai se kertoo jotain vastustuskyvystä:)

Vierailija
20/22 |
14.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Syödäänkö teillä kasviksia vain siltään erillään? Siis miten ihmeessä oikein laitatte ruokaa, jos ette käytä kasviksia ruoanlaitossa?