Joko olet tehnyt mutti-soosia, uutta somevillitysherkkua?
Niille jotka eivät tiedä mistä on kyse, niin Murun chef Henri Alen twiittasi pari päivää sitten ohjeen tomaattikastikkeeseen, josta on tullut parissa päivässä jo avokadopastan veroinen ruokavillitys. Reseptissä oleellisinta on mutti-merkkinen tomaattimurska, joka nyt on loppu monesta kaupasta.
Kommentit (49)
Öh, meillä ainakin on jo pitkään tiedetty että jos haluaa ostaa säilykkeenä tomaattimurskaa, ainoa hyvä merkki on Mutti. Että tuota. Old news. Harmittaa jos merkkiä nyt hamstrataan, menee peruselintarvike meiltä...
En mutta jostain toisesta blogista kylläkin luin aiemmin syksyllä reseptin, jossa oli ainesosana "jotain laadukasta tomaattisosetta, kuten Muttia". Ajattelin että kaikkea sitä oppii kun vanhaksi elää, oikein blogitomaattisosetta!
Toki ihan järjelläkin ajatellen on eri laatuisia säilykkeitä siinä missä muitakin tuotteita, mutta... No joo, voihan se olla erityisen hyvää.
Mutti-tuotteita olen käyttänyt jo pitkään, mutta mitä muuta siihen tulee?
1. Tarvitset: 1 purkki mutti-tai hyvänmerkkistä murskaa 1 pieni sipuli 2 valkosip kynttä 0,6dl oliiviöljyä 0,5tl sokeria 0,5dl punaviiniä
1. Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosip pitkään öljyssä. Vähintään 10 min matalalla lämmöllä öljyssä. Rakennat makeuden.
2.Lisää mukaan sokeri ja tomaattimurskasta puolet. Anna hautua 10min. Makeutuu...lisää loppu murska ja vettä 2dl. Hauduta sekoittaen.
3. Pidä poreileva lämpö, jatka hauduttamista 15 min, ja lisää mahd. Punaviini. Eli tuo happamuus kastikkeeseen. Sekoita kokoajan.
4. Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä. Jos hifistelet, 2 palaa appelsiinin kuorta. Mausta rohkeasti.
5. Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 0,5dl parasta neitsyt oliiviöljyä mitä saat. Älä keitä enää. Se tuo täyteläisyyden soosiin.
Ja sekoita kastike esim keitetyn spaghetin joukkoon heti kun pasta on valutettu. Siis heti. Ei päälle, vaan sekaisin!
Hyvän tomaattikastikkeen salaisuus on murska, cirio on paras. http://www.sitä saa Roiniset OY:stä. Hyvä kakkonen on Mutti.
[quote author="Vierailija" time="05.01.2014 klo 00:01"]
Öh, meillä ainakin on jo pitkään tiedetty että jos haluaa ostaa säilykkeenä tomaattimurskaa, ainoa hyvä merkki on Mutti. Että tuota. Old news. Harmittaa jos merkkiä nyt hamstrataan, menee peruselintarvike meiltä...
[/quote]
Meillä on onneksi aina sellainen 10 purkkia jemmassa.
Esim. pastakastikkeisiin kannattaa muutenkin aina Suomessa käyttää ihan suosiolla purkkitomaattia. Niitä hyviä kastiketomaatteja, joista italialaiset mammat paseeravat kastikkeen itse, ei saa mistään. Jopa hollantilaiset san marzano -tyyppiset tomaatit, joita on silloin tällöin Stockalla, ovat järjettömän kalliita, eivätkä maultaan lähelläkään oikeita san marzanoja.
[quote author="Vierailija" time="05.01.2014 klo 00:11"]
Toki ihan järjelläkin ajatellen on eri laatuisia säilykkeitä siinä missä muitakin tuotteita, mutta... No joo, voihan se olla erityisen hyvää.
[/quote]
Ero on lähinnä siinä, että toisin kuin näihin Euroshoppereihin, Pirkkoihin, Rainboweihin jne., Muttiin ja tuohon myös mainittuun Cirioon käytetään kypsiä tomaatteja. Konsistenssikin on ihan erilaista kuin "halppismurskissa" - sinänsä vähän hämäävä termi, koska tomaattimurska on joka tapauksessa suhteellisen halpa aines -, joissa yksittäisiä palasia lilluu laimeassa mehussa.
- 7 -
Tomaattimurskaakin parempaa on purkitetut kuoritut tomaatit. Murskiin käytetään tomaatinjämiä, mutta kuorittuihin pitää olla laatuyksilöitä.
En ymmärrä näitä blogiruokaintoiluja, muttikin on varmaan suurimmalle osalle tuttu jo ennestään, ja nyt se on jotenkin tosi jännää.
Avokadopasta on wanha, varsinkin vegaanipiireissä ikivanha juttu, ja sitten yhtäkkiä se onkin jotain uutta ja jännää.
Mitä seuraavaksi? Varmaan jotkut portobellopihvit (portobelloon voita tai öljyä, mausteita, yrttejä ja uuniin), joista on saanut lukea jo kymmenen vuotta sitten nigellalta, jamie oliverilta, nigel slaterilta tms?
Välillä tuntuu siltä, että bloggaajat on jotenkin jälkeenjääneitä, ja sellaiset, jotka oikeasti seuraa asioita, ja tietää jostain jotakin ei ole kiinnostuneita bloggaamisesta.
Suosion salaisuus on epäilemättä punaviinissä.
Ensiksi, tuntuu todella foodiemäiseltä läträtä viinin kanssa ruoanlaitossa.
Toisekseen, avattu punkkupullo pitää tietysti juoda pois pian sen jälkeen, ettei juoma vain väljähdy.
Muttin murskassa ei ole kantoja mukana, eli laadukkaampaa myös siinä mielessä. Maku tosin myös parempi kuin muissa Suomesta saatavissa.
En ole moneen vuoteen käyttänyt minkään muun merkkistä murskaa kuin Muttia. Sosiaalista mediqa en käytä lainkaan.
Miten jengi on oikeesti näin sekaisin. Jos joku kertoo hyvän reseptin ja sen pohjalta ihmiset rupeavat tekemään ruokaa on ainoastaan hieno juttu se ei ole keneltäkään pois.
Siis ihan normaali kastike muuten, mutta jotain merkkimurskaa vaan?
Jaa, ei meillä isäntä anna ostaa kuin halvinta.
[quote author="Vierailija" time="05.01.2014 klo 00:20"]1. Tarvitset: 1 purkki mutti-tai hyvänmerkkistä murskaa 1 pieni sipuli 2 valkosip kynttä 0,6dl oliiviöljyä 0,5tl sokeria 0,5dl punaviiniä
1. Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosip pitkään öljyssä. Vähintään 10 min matalalla lämmöllä öljyssä. Rakennat makeuden.
2.Lisää mukaan sokeri ja tomaattimurskasta puolet. Anna hautua 10min. Makeutuu...lisää loppu murska ja vettä 2dl. Hauduta sekoittaen.
3. Pidä poreileva lämpö, jatka hauduttamista 15 min, ja lisää mahd. Punaviini. Eli tuo happamuus kastikkeeseen. Sekoita kokoajan.
4. Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä. Jos hifistelet, 2 palaa appelsiinin kuorta. Mausta rohkeasti.
5. Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 0,5dl parasta neitsyt oliiviöljyä mitä saat. Älä keitä enää. Se tuo täyteläisyyden soosiin.
Ja sekoita kastike esim keitetyn spaghetin joukkoon heti kun pasta on valutettu. Siis heti. Ei päälle, vaan sekaisin!
Hyvän tomaattikastikkeen salaisuus on murska, cirio on paras. http://www.sitä saa Roiniset OY:stä. Hyvä kakkonen on Mutti.
[/quote]
Tämän reseptin raaka-aineissa ei taida olla mitään mullistavaa. Uskoisin, että reseptin juju on nimenomaan pitkissä haudutuksissa eli siinä, että ruoka valmistetaan huolella ja ajan kanssa, kuten italialaisessa keittiössä on tapana. Tomaattikastikehan on mahdollista valmistaa pikavauhtia, mutta silloin lopputuloksesta jää paljon uupumaan.
Miten helvetissä tomaattimurskissa voi olla muka eroa, niissähän on perkele vaan tomaattia! Onko se hienompaa, jos on murskattu puunuijalla vai ehkä puristimella.
[quote author="Vierailija" time="05.01.2014 klo 16:44"]
Miten helvetissä tomaattimurskissa voi olla muka eroa, niissähän on perkele vaan tomaattia! Onko se hienompaa, jos on murskattu puunuijalla vai ehkä puristimella.
[/quote]
No se makuero noissa on kyllä ihan selkeä. Ei se nyt niin ihme ole. Kannattaa maistella raaka-aineita mistä tekee ruokaa. Olen tuota Muttia käyttänyt jo monta vuotta. Huonot murskat on vetisempiä.
[quote author="Vierailija" time="05.01.2014 klo 16:44"]Miten helvetissä tomaattimurskissa voi olla muka eroa, niissähän on perkele vaan tomaattia! Onko se hienompaa, jos on murskattu puunuijalla vai ehkä puristimella.
[/quote]
Tomaatteja on eri lajikkeita, pelkästään se voi jo tehdä eron kahden murskan välillä. Sekin vaikuttaa, käytetäänkö niihin oikeasti kunnolla kypsiä tomaatteja vai ei.
Sinun mielestäsi perunatkin ovat varmaan kaikki samanlaisia? Koska nehän "on vaan perunoita".
En. Laitapa resepti, niin teen heti huomenna. Onko se pizzaa vai pastaa varten?