Milloin teevesi on 75-asteista?
Ehkä tyhmältä kuulostava kysymys, mutta kauanko juuri keitetyllä vedellä kestää jäähtyä tavallisessa teekupissa 75 asteeseen? Esim. vihreä tee tulisi hauduttaa 70-75 C, mutta mistä ilman lämpömittaria tiedän, milloin on oikea aika laittaa teelehdet veteen?
Kommentit (19)
Kaada kädelle ensin kiehuvaa vettä, niin saat referenssi pisteen ja aina uudestaa 5min välein.
Otat hanasta kahteen kuppiin 37 asteista vettä ja yhdistät ne niin saat 75 asteista
Olen miettinyt samaa, tietääkö joku aikaa?
Vierailija kirjoitti:
Olen miettinyt samaa, tietääkö joku aikaa?
18:50
Vierailija kirjoitti:
Olen miettinyt samaa, tietääkö joku aikaa?
Aika riippuu niin monesta asiasta (kupin koko, huoneen lämpötila jne.) että on mahdotonta sanoa tarkkaa aikaa. Lämpömittari on paras apuri, jos välttämättä haluaa tasa tietynasteista vettä tai muuta.
Et tiedä sitä mitenkään ilman lämpömittaria. Ilman mittaria voit vain arvailla.
t. teetä työkseen valmistava
Otan kiehuvan kattilan pois levyltä ja ihan mutulla hetken päästä kaadan kuppiin. Hyvää on tullut.
Vierailija kirjoitti:
Et tiedä sitä mitenkään ilman lämpömittaria. Ilman mittaria voit vain arvailla.
t. teetä työkseen valmistava
Juu ei varmasti ilman mittaria pystykään olemaan varma, mutta ovatko kaikki kotona teetä juovat amatöörit tuomittuja saamaan onnistuneen kupillisen vain silloin tällöin ilman mitään ohjenuoraa? Varmaan on olemassa joku summittainen arvio, milloin juuri kiehunut vesi jäähtyy 70-75 asteeseen 3 dl:n posliinisessa teekupissa tavallisessa huoneenlämmössä (21-23 astetta)? Kohdistan kysymykseni erityisesti sinulle, kerran olet ammattilainen ja vastauksesi oli ketjun asiallisimpia ;)
ap
Osta sellainen infrapunalla toimiva lämpömittaripistooli, se on kauhean näppärä tuohon.
Kuuma vesi jäähtyy noin kymmenellä asteella kun sen kaataa huoneenlämpöiseen kuppiin. 75 asteiseen veteen tarvit siis kolme huoneenlämpöistä kuppia.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Et tiedä sitä mitenkään ilman lämpömittaria. Ilman mittaria voit vain arvailla.
t. teetä työkseen valmistava
Juu ei varmasti ilman mittaria pystykään olemaan varma, mutta ovatko kaikki kotona teetä juovat amatöörit tuomittuja saamaan onnistuneen kupillisen vain silloin tällöin ilman mitään ohjenuoraa? Varmaan on olemassa joku summittainen arvio, milloin juuri kiehunut vesi jäähtyy 70-75 asteeseen 3 dl:n posliinisessa teekupissa tavallisessa huoneenlämmössä (21-23 astetta)? Kohdistan kysymykseni erityisesti sinulle, kerran olet ammattilainen ja vastauksesi oli ketjun asiallisimpia ;)
ap
Ellet ole erityisen tarkka teeharrastaja, arvio veden lämpötilasta riittää. Tärkeintä on, ettei vesi ole ihan kiehuvan kuumaa, jolloin vihreästä teestä tulee helposti kitkerää. Vain ns. hifistelijät mittaavat lämpötilan tarkkaan kotioloissakin. Vesihän jäähtyy jo kattilasta tai keittimestä kaadettaessa, joten muutama minuutti riittää siihen, ettei vesi enää ole kiehuvan kuumaa. Kupin muoto ja paksuus jne. vaikuttavat, joten tarkkaa aikamäärää en osaa antaa. Toinen vaihtoehto on keittää vettä niin, että se vain kevyesti kuplii, mutta ei vielä kiehu. Sillä tavoinkin saa veden lähelle vihreän teen ohjeellista haudutuslämpötilaa. Jos haluat tarkalleen 70-75 asteista vettä, lämpömittarin käyttö on ainut vaihtoehto.
t. sama
Joku Pirkka vihreätee ei mene miksikään vaikka sen laittaisi suoraan kiehuvaan kattilaan.
Vierailija kirjoitti:
Olen miettinyt samaa, tietääkö joku aikaa?
Riippuu mm. kupin koosta, materiaalista, ja lämpötilasta juuri ennen veden kaatamista, sekä mukia ympäröivän ilman lämpötilasta, ja siitä, onko liikkuuko ilma siinä mukin ympärillä vai ei. Onko mukissa lusikka? Jos on, mitä materiaalia se on? Myös sillä voi olla merkitystä, millaisella alustalla muki on.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Et tiedä sitä mitenkään ilman lämpömittaria. Ilman mittaria voit vain arvailla.
t. teetä työkseen valmistava
Juu ei varmasti ilman mittaria pystykään olemaan varma, mutta ovatko kaikki kotona teetä juovat amatöörit tuomittuja saamaan onnistuneen kupillisen vain silloin tällöin ilman mitään ohjenuoraa? Varmaan on olemassa joku summittainen arvio, milloin juuri kiehunut vesi jäähtyy 70-75 asteeseen 3 dl:n posliinisessa teekupissa tavallisessa huoneenlämmössä (21-23 astetta)? Kohdistan kysymykseni erityisesti sinulle, kerran olet ammattilainen ja vastauksesi oli ketjun asiallisimpia ;)
ap
Ellet ole erityisen tarkka teeharrastaja, arvio veden lämpötilasta riittää. Tärkeintä on, ettei vesi ole ihan kiehuvan kuumaa, jolloin vihreästä teestä tulee helposti kitkerää. Vain ns. hifistelijät mittaavat lämpötilan tarkkaan kotioloissakin. Vesihän jäähtyy jo kattilasta tai keittimestä kaadettaessa, joten muutama minuutti riittää siihen, ettei vesi enää ole kiehuvan kuumaa. Kupin muoto ja paksuus jne. vaikuttavat, joten tarkkaa aikamäärää en osaa antaa. Toinen vaihtoehto on keittää vettä niin, että se vain kevyesti kuplii, mutta ei vielä kiehu. Sillä tavoinkin saa veden lähelle vihreän teen ohjeellista haudutuslämpötilaa. Jos haluat tarkalleen 70-75 asteista vettä, lämpömittarin käyttö on ainut vaihtoehto.
t. sama
Kiitos, jotain tällaista vastausta hainkin. En ole hifistelijä, enkä jaksaisi alkaa mittaamaan veden lämpötilaa joka kerta kun juon teetä. Lähinnä mietin, että kannattaisiko veden antaa olla kupissa esim. lähempänä 1 min vai 5 min ennen lehtien lisäämistä.
ap
Vierailija kirjoitti:
Kuuma vesi jäähtyy noin kymmenellä asteella kun sen kaataa huoneenlämpöiseen kuppiin. 75 asteiseen veteen tarvit siis kolme huoneenlämpöistä kuppia.
Kun kaadat pari kertaa kupista toiseen, sun ei tarvi odotella mitään, ap.
Minä mittaan aina vihreän teen veden lämpötilan. Ihan tavallinen kinkun paistamiseen tarkoitettu lämpömittari kelpaa tuohon tarkoitukseen. Halvimmat maksavat alle 5 euroa. Eli ei ole iso investointi.
Mustaa teetä tehdessäni odotan, että veden kiehuminen lakkaan, ja kaadan sen sitten mukiin tai pannuun.
ap, itse toimin kahdella tapaa:
joko annan veden jäähtyä 3-5 minuuttia tai vaihtoehtoisesti laitan kupin pohjalle hanasta hieman, silmämääräisesti arvioiden sentin kaksi kylmää vettä ja sitten vasta kaadan kiehuneen veden kuppiin. Käytän 0,35 l mukia.
Osta lämpömittari tai säädettävällä termarilla oleva keitin.