2-3 vuotiaan syömisrytmistä ja ruuista
Eli kuinka monta kertaa päivässä syövät ja mitä?Kuinka paljon kasviksia ja tummaa leipää?Syövätkö puuroja?Entäs 1 vai 2 lämmintä ateriaa ja onko ne samaa ruokaa ja onko lihaa molemmilla kerroilla?Itsellä 2v8kk poika ja yritän nyt tästä edespäin enemmän kiinnittää ruokailuihin ja tervellisyyteen huomiota.on tullut sorruttua noihin makeisiin juttuihin ja roskaruokiin.Juu en kaipaa saarnaa tästä.Nyt vaan yritän muuttaa ruokatottumuksia.Siis kyllähän me terveellisiäkin juttuja syödään ja paljon hedelmiä ja kasviksia mutta makeita juttuja liian usein ja liikaa.Ne vievät tilaa esim.tummalta leivältä.Puurosta poika ei ole tykännyt aikoihin ja pitäisi nyt taas yrittää jonkun hedelmäsoseen kanssa että jos suostuisi syödä sen kerran päivässä. Olisi kiva kuulla miten toiset samanikäiset syö ja onko teillä namupäiviä.Haluaisin että lapsellakin olisi pieni namupäivä kerran viikossa.Onkohan siitä haittaa jos muuten syö terveellisesti.Tietysti lisänä kerran viikossa jäätelöä tai pullaa tai kakkua yms.hieman.Entäs kuinka usein teillä syödään vaaleaa leipää.meillä on nyt syönyt vain yhden lämpimän aterian mutta nyt yritän siihen kahteen.
Kommentit (12)
jotka syövät 6 kertaa päivässä:
Aamupala: kahvia ja leipää (paahtoleipää), jogurttia
Lounas: Puuroa (Riisipuuro on ainut joka maistuu) tai teen jotain keittoa.
Välipala:maitoa/kaakaota, hapankorppua/näkkäriä, pullaa tms. kesällä myös usein jäätelöä
Päivällinen: lämmin ruoka. yleensä perunaa + lihaa, kalaa tai makkaraa
Välipala: mehua/kaakaota + pullaa tmv.
Iltapala: leipää, maitoa, jogurttia.
Meidän lapsille eivät kasvikset perunaa lukuunottamatta maistu, ja hedelmistä menee vain banaani. hyvin ovat tällä ruokavaliolla kasvaneet, ja karkkia saavat toisinaan, yleensä välipalaksi, koskaan eivät saa aamupäivästä tai ennen kunnon ruokailua. Toisina päivinä jos kyläillään jää aamupäivän ruoka pois, ja tilalla on kahvipöydäntantimia..
Aamupalaksi kaakaota, tuoremehua, tumma leipä+tuorekurkkua ja yleensä jogurtin.
Päivällinen: lämmin ruoka, useimmiten perunaa, ja sen kanssa kanaa/kalaa/lihaa ja pikkuporkkanoita tai herne-maissi-paprikaa.
Välipalaksi omenaa/banaania/päärynää, leipä ja tuoremehua. joskus lisäksi pullaa tai muutama keksi
Lounas syödään n.klo 17 ja silloin tehdään eri ruoka kuin mitä on syöty päivällä, paitsi jos on syöty keittoa jota tehty paljon niin sit samaa, niin muulloin useimmiten perunaa tai riisiä kanan tai lihan kera+kastiketta ja jotain lämmintä vihannesta.
Iltapalaksi paistan aika usein lättyjä, tai sitten leipää, jogurttia, muroja tai jos grillataan näin kesällä pihalla illalla niin jotain grilliherkkua iltapalaksi.
Puurojen syönti on nyt helteillä jäänyt vähemmälle, mutta pari kertaa viikossa keitän puuroa iltapalaksi.
Aamupala: maitoa, muroja /puuroa /leipää + kinkkuleikkelettä, juustoa
Lounas: aika usein keittoja tai perunaa /makaronia /riisiä +lihaa /kalaa /makkaraa, maitoa
Välipala: maitoa /mehua, karjalanpiirakkaa /muuta leipää /pullaa /keksiä / jäätelöä
Päivällinen: samoin kuin lounas, joskus samaakin ruokaa, mutta useimmiten eri (peräkkäisinä päivinä voi olla hyvinkin samaa ruokaa, jos teen isomman annoksen), kesällä grillataan usein - tyttö tykkää grillimakkarasta
Iltapala: maitoa, jogurttia /muroja /leipää /hedelmiä
Kasviksista maistuu kypsennettynä ruuan seassa liki kaikki mitä ei onnistu erottelemaan, raakana tomaatti, tuorekurkku ja kelt.paprika. Hedelmistä sitrukset, banaani, omena, viinirypäleet.
Puuro maistuu kanelin ja sokerin kanssa parhaiten, ei tarjota edes joka päivä, koska tyttö syö leipää suht hyvin. Tykkää niin tummasta kuin vaaleastakin leivästä, kunhan se on tuoretta. Moniviljasämpylät ja perunarieska ovat herkkua, samaten paahdetut leivät (nekin meillä moniviljaa tai ruista).
Herkkuina meillä on pullat, keksit, jäätelö (kesällä aika useinkin) makupalat ja pillimehut. Joskus harvoin saa tikkarin tai karkkia muuten, xylitolpurkkaa kuitenkin jokaisen syönnin jälkeen.
Meillä syödään 4-5 kertaa päivässä.
Aamupala/iltapalavaihtoehtoja:
* puuroa ja hedelmäsosetta
* muroja ja maitoa
* voileipää, sulatejuustoa, kinkkua, tomaattia/kurkkua, banaania
* karjalanpiirakkaa
Lounas/päivällinen vaihtelee:
mahdollisimman usein kasviksia, edes tomaattia tai kurkkua, porkkanaa, sekavihanneksia tms.
Yleensä kanaa tai kalaa, välillä makkaraa, jauhelihaa - poika ei oikein välitä punaisesta lihasta. Välillä " kylmä ateria" eli ei välttämättä lihaa joka aterialla eikä edes lämmintä ruokaa. Yleensä toinen (päivällinen) on vähän näykkimisateria meillä.
Välipala esim. vaihtoehtoisesti:
* voileipää
* hedelmiä
* rahkaa
* jäätelöä
Meillä poika tykkää kasviksista, joten niitä menee reippaasti. Meillä syödään tummaa leipää tai ainakin sellaista missä on runsaasti kuituja eli mm. Fazerin ruispaahtosämpylää, ruissämpylöitä jne.
Meillä on makeita herkkuja ehkä vähän liikaa ja liian usein, onneksi nyt kesällä se on lähinnä jäätelöä ja sekin usein mehujää. Yritämme pitää lauantain " karkkipäivänä" vaan kun vanhemmatkin herkuttelee niin lapselle ei voi sanoa " ei" . Roskaruokapäivinä lapsikin saa pizzaa. Hampurilaispaikassa lapsi ei tykkää hampurilaisista vaan haluaa mieluummin kananuggetit.
Aamiainen: hedelmiä, marjoja + puuroa/ yosa-jugurttia / tummaa leipää (ruispaahto tms), leivän päälle juustoa, kurkkua, tomaattia.
Juo rasvatonta maitoa tai piimää
Lounas: lämmin ateria, lautasella puolet kasvista, yleensä kurkkua, tomaattia, porkkanaa tai parsaa. Ei pidä herneistä eikä maissista.
Juo maitoa, tai jälkiruuaksi mehua (lightia tai tuoremehua vedellä)
Välipala: banaania, herkkua (keksi, jädee) pari kertaa viikossa. Meillä ei ole karkkipäiviä, eikä lapsi syö karkkeja, ainoastaa xylitolia.
Päivällinen: lämmin ateria (lihaa, kalaa, kanaa, papuja, linssejä, soijaa)
Mä olen kasvis, joten protsku ei välttämättä aina tule lihasta. Lautaselta pyritään syömään ainakin kasvikset, lihan saa jättää pois jos ei maistu. Jälkiruuaksi usein hedelmä esim. appelsiin tai mandariini.
Iltapala: kuten aamiainen
Elikkä meillä syödään viisi ateriaa (noin 3 h välein), en stressaa, jos ruoka ei lapselle maistu, kun tiedän, että kohta taas syödään ;D
Meillä syödään viisi ateriaa seuraavasti:
aamiainen: puuroa 1 hengen annos (4 viljaa) + mysliä/weetabix:ia lisänä
lounas: lämmin ruoka - aina tarjolla jotakin vihannesta/juuresta tms., leipää (yleensä tummaa, joskus karjalanpiirakka, harvoin vaaleaa), liharuoka (kalaa/kanaa/lihaa + perunaa/makaronia/pastaa)
välipala: jogurttia, hedelmää - vaihtelevasti joskus herkkua: pannaria, lättyä tms. - pääsääntöisesti kuitenkin hedelmää jogurtin lisukkeenna
päivällinen: lämmin ruoka, kts. lounas -- yleensä pääosin sama kuin lounas -- liha sama, mutta lisukkeet saattavat vaihdella (usein, ei aina)
iltapala: puuroa 1 hengen annos (kaura) + vähän mysliä(jos pyytää) + hedelmää
Ruokajuomana maitoa (tai vettä, jos haluaa). Mehua ei ole tarjottu.
Karkkipäivää meillä ei ole, ei ole koskaan karkkia syönyt - keksiä saa joskus jälkiruoaksi, jos pyytää (ei montaa kertaa päivässä, vaikka pyytäisikin...)
Näin kesällä on saanut kaksi jäätelöpuikkoa viikossa jälkiruoaksi jollakin ruoalla. Yleensä torstaisin kotijäätelöauton käytyä (vaikka sitten jäätelö olisikin peräisin kaupasta, eikä autolla käydä...) ja esim. sunnuntaina.
Ruoka-aikojen ulkopuolella tarjolla on ainoastaan vettä. Ruoka-ajat säännölliset - n. 10 minuutin heittoja saattaa tulla - helppoa näin, kun olen itse pojan kanssa kotona.
Saattaa kyllä pyytää vaikka mitä lisuketta ruoalla ja/tai keksiä ruokien ulkopuolellakin, mutta säännöstä pidetään kiinni --- ainoan poikkeuksen muodotaa, jos olemme jossakin kylässä kahvipöydässä tai meillä on vieraita (jos ovat päivällä, keitän kahvit yleensä välipala-aikaan - ei tule " ylimääräistä" ateriaa silloinkaan).
Meillä maistuu tosi hyvin kasvikset, vihannekset ja salaatit sekä hedelmät ja marjat. Mutta EI leipää. Ei mitään leipää, ehkä murunen, ja se on siinä. Näkkäriä en ole aikoihin kokeillut, se on vielä testaamatta..
Eikä maitoa, lasista, kylmänä. Ei myöskään leipäjuustoja, vain herkuttelujuustot kuten homejuustot ja muut erikoiset (=rasvaiset) paloina " juustotarjottimelta" on herkkua...
Kokoliha ei oikein maistu myöskään, jauhelihakaan ei kyllä tee kauppaansa. Kebakkomuodossa se kelpaa, ja " spagetti-bolognesena" myös. Makaronilaatikossa pitää olla tosi pienenä.
Aamiainen:
* puuroa (kaura, neljän viljan tms), maitoon osin tehtynä, ja sekaan rasvaa, sekä keittoja ja marjoja mukaan vaihdelleen, joskus pikkuveljen hedelmäsoseita. Lisäksi jotain hedelmäpaloja tai tuoremehua. Ja aina vanukas tai jogurtti myös.
* vaihtelevasti erilaisia muroja (koitan välttää kovin sokeroituja) ja niiden kanssa jogurttia tai maitoa tai mehukeittoa
Lounas:
* liharuoka/kalaruoka, usein edellisen päivän tähteitä tai jotain valmisruokaa tai jotain mikä on hyvin nopeaa valmistaa (kalapuikkoja, kananmunaa, tms). Samaa mitä itsekin syön. Ja ruokajuomana vettä.
Välipala:
* Jäätelöä, hedelmiä, jogurtteja, muroja, koitan myös tarjota leipää. Tyttö aina ottaa ja itse haluaa, ihan aina, mutta nuolee vain rasvat päältä ja maistaa murusen ehkä. Jos kissa tulee syömään osingoille kinkkua, niin sitten tyttö syö ne leivän päällisetkin, mutta ei muuten. Kurkut ja tomaatit ja kaikki vihannes siinä päällä kyllä kelpaa tillejä ja persiljoita myöten.
Päivällinen:
* liharuoka, usein jälkkäri päälle joka on jogurttia, kiisseliä, tai joku keksi, tai jotain muuta herkkua, vaikka vesimelonia kuten tänään.
Illallinen:
kuten aamupala, ja usein syö kaksinkertaisen määrän.. näin helteillä ainakin..
Herkkuja: Ei ole karkkipäivää, saa niitä siis silloin kun äiti ja isäkin. Ja aika usein vielä... kun en jaksa syödä salassakaan. Toisaalta osaan myös ostaa sellaisia herkkuja, jotka ei kelpaa tytölle.. ;) Annan maistaa aina (lähes) kaikkea, mutta ei se niitä huoli sen enempää kun ei tykkää.. ;) Popparit ja suklaa, jäätelö ja hedelmäkarkit on tytön herkkuja nyt. Mehujää taas ei uppoa millään. Eikä kakut. Eikä munkit, eikä viinerit, mustat karkit, kevytjäätelö, mikä harmi... ;)
Meillä yritän tarkoituksella lihottaa tyttöä, on pahasti alipainoinen tällä hetkellä ikäisekseenkin. :( Rasvaa vaan joka ruokaan, sekä tarkkailen raudansaantia. Ehkä johtuu geeneistä, ja toisaalta viime aikoihin asti liiallisesta maidonjuonnista (tuttipullo, josta päästiin vasta hiljattain eroon). Ja jos on syönyt mielestäni hyvin ruokansa, en rajoita noista välipaloista ja herkuista. Niitäkin päiviä toki on, kun mangutaa vain vanukasta ja karkkia ja jätskiä, ja silloin pitää rajoittaa. Sääntö onkin aina, ensin ruoka..
Ateria-ajat on suht' säännölliset:
aamupala klo 8: yleensä jugurttia tai viiliä + kurkkua/tomaatti
lounas klo 11.30: koko perheellä sama lämmin ateria ja usein keitettyjä porkkanoita ja parsakaalia + lapsi vaatii usein kaupan punajuurisalaattia
välipala klo 14: banaania/omenaa/pullaa/keksejä/jogurttia/viiliä (eri kuin aamupalalla), mehua
päivällinen klo 16.30: lämmin ateria (yleensä eri kuin lounas, mutta saattaa olla eilisen lounaan tai päivällisen rippeitä ja joskus kun laiskottaa äitiä, purkkiruokaa)
iltapala klo 19: viiliä (yleensä 2 purkkia ja vain jos ei ole syönyt aiemmin samana päivänä) tai puuroa ja puoli purkkia hedelmäsosetta (ja ainoa puuro, joka kelpaa, on tutteli neljän viljan puuro)
Leipää ei syö minkäänlaista ja kasviksia söisi vaikka kuinka paljon ja niitä syökin joka aterialla isoja määriä. Karkkipäivää ei ole kun ei pidä muusta kuin suklaasta eikä osaa sitä erikseen pyytää. Saa siis silloin, kun sattuu näkemään vanhempien siitä nauttivan (ei edes kerran viikossa). Keksejä ja pullaa syö usein ja makeita mehuja juo joka päivä, mutta koskaan niillä ei korvata ateriaa, vaan ne tulevat sitten jälkiruokana ja kun maha on jo muusta täynnä, ei näitä herkkuja sinne kovin paljon uppoa. Että tällainen taktiikka meillä.
Tällä hetkellä on kausi, että puuro maistuu hyvin joten sitä on aamupalalla sekä joskus myös iltapalallakin. Puurolle kaveriksi vaihdellen eri marjoja tai mehukeittoja(sokerittomia).
Lounaalla syödään yleensä edellisen päivän tähteitä tai sitten nopsasti valmistuvia (lue:lämmitettäviä) ruokia: pinaatti- tai porkkanalättyjä, nugetteja, kasvis-broisku-wokkia tms. Kaverina pottuja, pastaa, nuudelia tai riisiä.
Välipalalla syödään usein jugurttia+mysliä tai sitten karjalanpiirakkaa/leipää/hedelmiä. Välipalan jälkeen saatetaan näin kesäaikaan syödä jätksiä ulkosalla.
Päivällisellä on tarjolla lihaa/kalaa/broiskua lisukkeineen. Monipuolista yritetään tehdä ja samaa kerran-pari kuussa, jotta lapset oppisivat syömään erilaisia ruokia. Usein tosiaan teen enempi kerralla, jotta riittää seuraavan päivän lounaallekin.
Iltapalalla on puuroa tai sitten muroja (vähä-sokerisia, ei siis mitään -huurrettuja) tai leipää+margaiinia+juusto/kinkkua+kasviksia.
Ruokajuomana meillä on aina maito tai vesi (riippuu kumpaa lapsi pyytää). Leipää on ruualla aina joskus mutta sillä ei ole tarkoitus täyttää mahaa. Täysrukiinen leipä ei uppoa mutta seka-ja jyväleivät kyllä.
Ruualla on aina tarjolla jotain tuoretta vihannesta, varsinaista salaattia harvemmin mutta esim kurkku- tai porkkanatikkuja tai sitten maissia tms. Vihannessekoitukset eivät tee niin hyvin kauppaansa kuin erikseen tarjolla olevat rehut. Hedelmiä syödään päivittäin " jälkkärinä" .
Mehuja juodaan ehkä kerran viikossa, yleensä kylässä. Muita herkkuja kuten pullaa, keksiä lähinnä vain silloin, kun vieraita on kylässä. Poikkeuksena tosiaan tuo jäätelö, jota näin kesäaikaan syödään useammin viikossa välipalalla. Karkkia annetaan ehkä kerran kahdessa viikkossa ja silloinkin alle 10kpl.
Minun mielestä säännöllinen ruokarytmi on hyvä pohja päivän muille touhuille eikä ylimääräisiä kiukku-kärtty-kohtauksia ainakaan pääse alhaisen verensokerin takia syntymään. Itse syön aina yhtä aikaa kuin lapsen ja minä se taidankin usein olla se, jolla maha alkaa lähestyvästä ruoka-ajasta ilmoittelemaan ;)
Mulla jäi ihmetyttämään tuo KAHVi jonkun mainitsemana aamupalalla... Annatteko te lapellenne todella kahvia?
Aamupala.
Puuroa/ kaakao+leipä/viilistä/jugurttia
Lounas:
Sekaruokaa, kotona valmistettua
*kanaa
*kalaa
*lihaa
Kasviksia, perunaa/riisiä/pastaa
Välipala.
kiisseleitä/rahkaa/karjanpiirakkaa/hedelmää
Päivällinen:
Kuten lounas
Iltapala:
Kuten aamupala, usein miten puuroa
Kaikki kasvikset ja hedelmät menee. Tummaa leipää vaitelevasti.
..ja hän syö suurinpiirtein näin:
aamupalalla:
*muroja
*elovenan " murotyynyjä"
*weetapixiä
lounaaksi:
*lämminruoka, joka koostuu yleensä lihasta,kalasta,kanasta ja perunoista/riisistä/pastasta
joskus joukkoon laitetaan raejuustoa tai punajuurisalaattia
välipalaksi:
*jogurttia
*viiliä
*kaakao+leipä(paahto tms. täysin vaaleaa leipää pyritään rajoittamaan)
päivälliseksi:
*samaa yleensä kuin lounaaksi, joskus hän haluaa kurkun siivuja,leipäjuustonpalasia, tummaa leipää riippuen mitä meillä itse on pöydässä
iltapalaksi:
*puuroa(neljänviljan,ruis,ohra,kaura,mannapuuroa joskus harvoin riisipuuroa?
Emme ole antaneet karkkeja tms.Hän saa keksiä tai pullaa yleensä vain jos joku on kylässä kahvilla ja hän on mukana pöydässä.
Mehujakin olen alkanut antamaan nyt vasta kesällä.Tosin niitäkään ei mene kuin korkeintaa vajaa muki päivässä.
Tähän asti pärjättiin siis vedellä ja maidolla (:
Tytöllä (2v 9kk) on viisi ateriaa päivässä: aamupala, aamiainen, välipala, illallinen ja iltapala. Puuro ei enää tahdo maittaa. Tumma leipä uppoaa paremmin kuin vaalea, ja näkkäri maistuu tosi hyvin. Aamupala on usein leipää tai jogurttia + marjoja/mysliä (yritän katsoa, ettei olisi kauheasti sokeria). Leivän päälle juustoa tai kurkkua/tomaattia.
Pääruoat ovat lämpimät, eivätkä samaa. Lihaa/kalaa ei tartte olla molemmilla kerroilla. Välipala ja iltapala ovat yleensä hedelmiä ja/tai leipää. Iltapala on usein kevyt, koska syömme illallisen kuuden maissa ja tyttö menee nukkumaan kahdeksan maissa.
Kesällä tulee jätskiä syödyksi ja itse tuppaan sortumaan kekseihin, joita on tytöltä vaikea piilottaa... Karkkipäivää ei vielä ole käytössä, pyritään välttämään makeaa siinä määrin. Pullat yms. kuuluvat erityistilanteisiin.