Kerro paras sämpyläohje
Kyllästyttää kun tulee aina samanlaisia känttyjä. Montako kertaa ja miten kauan kohotetaan? Mitä makua taikinan sekaan?
Kommentit (11)
Hyppää autoon. Carauta Litiin.
Osta
Zinc
Sämpylän päälle lohta ja itse kasvatettua tilliä, valkosipulia
Helppo, ei nostatusta:
3 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
3 dl vettä
(1/2 rl hunajaa, mieliyrttejä)
Aineet sekaisin, lusikalla kokkareet ( n. 8 kpl) pellille, uunissa 200° 12-15 min.
Helppoa, halpaa, hyvää!
Hunajaa tai siirappia, jos laittaa sämpylätaikinaan, niin antaa kivan maun. Itse usein teen sämpylät aamulta jääneestä kaurapuurosta. Kohota riittävästi sekä taikinaa että valmiita sämpylöitä!
https://www.soppa365.fi/reseptit/fantastinen-leipa-0
Ole hyvä. Tämä on ainoa mistä meidän perheessä kaikki tykkää tosi paljon.
Vierailija kirjoitti:
https://www.soppa365.fi/reseptit/fantastinen-leipa-0
Ole hyvä. Tämä on ainoa mistä meidän perheessä kaikki tykkää tosi paljon.
Ciabattan tyylisia nama sampylat
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
https://www.soppa365.fi/reseptit/fantastinen-leipa-0
Ole hyvä. Tämä on ainoa mistä meidän perheessä kaikki tykkää tosi paljon.
Ciabattan tyylisia nama sampylat
Ainoastaan näöltä.
Hyvä kun kysyit, muistin juuri että laitoin eilen taikinan nousemaan jääkaappiin. Olin unohtanut kokonaan!
Reseptissä 1/2 l kylmää vettä, 15 g tuorehiivaa, 7 dl vehnäjauhoja, 1,5 dl ruisjauhoja ja 1,5 dl kaurahiutaleita, 1 rkl suolaa. Nostatus jääkaapissa kelmun alalla 12-36 tuntia.
En muista mistä olen tämän ohjeen napannut muutama vuosi sitten, mutta onnistuvat aina ja ovat hyviä myös lounassämpylöinä:
Hampurilaissämpylät
(8 suurta tai 16 pientä)
2 dl vettä
¾ dl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
8 dl vehnäjauhoja
1½ tl suolaa
35 g voita
muna
Lisäksi:
oliiviöljyä kulhoon, muna voiteluun, sesaminsiemeniä
1. Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva ja sokeri ja anna seoksen seistä, kunnes se alkaa hieman kuplia (noin 5 minuuttia).
2. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja suola. Nypi pehmeä voi jauhoihin, jotta saat murumaisen seoksen. Kaada hiivaseos jauhojen joukkoon. Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja lisää jauhoseokseen.
3. Vaivaa taikinaa 10-15 minuuttia, kunnes se irtoaa hyvin käsistä ja leivinalustasta ja pinta alkaa tuntua sileältä. Siirrä taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon ja peitä kelmulla. Anna kohota kaksinkertaiseksi (1-2 tuntia).
4. Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja jaa se 8 tai 16 osaan. Pyöritä osat kevyesti palloiksi ja aseta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille kohoamaan kaksinkertaiseksi (1-2 tuntia).
5. Kuumenna uuni 200°c:seen. Voitele kohonneet sämpylät kananmunalla ja ripottele halutessasi pinnalle seesaminsiemeniä.
6. Paista sämpylöitä 10-15 minuuttia tai kunnes ne ovat ruskistuneet kauniisti pinnalta. Anna jäähtyä ennen halkaisemista.
Taikinasta ei saa tehdä liian kovaa. Älä myöskään alusta liian pitkään. Kohota taikina kunnolla ennen sämpylöiden tekemistä, ja/tai pellillä.
Yksi kokeilemisen arvoinen tapa on, että tekee taikinan kylmään veteen illalla ja laittaa yöksi jääkaappiin, ja paistaa sämpylät aamulla. Ei ehkä toimi kuivahiivalla, koska kuivahiiva pitää "herättää" lämpimällä vedellä.
Vierailija kirjoitti:
Taikinasta ei saa tehdä liian kovaa. Älä myöskään alusta liian pitkään. Kohota taikina kunnolla ennen sämpylöiden tekemistä, ja/tai pellillä.
Yksi kokeilemisen arvoinen tapa on, että tekee taikinan kylmään veteen illalla ja laittaa yöksi jääkaappiin, ja paistaa sämpylät aamulla. Ei ehkä toimi kuivahiivalla, koska kuivahiiva pitää "herättää" lämpimällä vedellä.
Kuivahiivalla sen voi tehdä lämpimään veteen ja sit laittaa jääkaappiin.
Kato Googlesta pehmeät voisämpylät, tais olla Helenan. Helppoja ja hyviä.