Umami
Mitä pitää lisätä ruokaan, että saan siihen umamia? Jos haluan makeaa, niin lisään sokeria tai suolaista, niin lisään suolaa jne. Mutta mistä sitä umamin makua lisätään? Googlettamalla umami, saa hyvin epämääräisiä hakutuloksia, kuten lihaisa tai natriumglutamaatti. Onko joku kuullut jonkun sanovan ruoasta, että onpa umamista ruokaa? Taitaa olla humpuukia koko umami.
Kommentit (6)
Soijakastiketta, sieniä, tomaattia, hiivahiutaleita, lihalientä. Umamin makuisia raaka-aineita. Äitis on humpuukia.
Aromisuolaa, halpis lihaliemikuutio...
Tuossa oli aika monta erimakuita ruoka-ainetta. Miltä se umami sitten maistuu?
Lainaus Wikipediasta:Umami eli lihaisa[1] on yksi ihmisen aistimasta viidestä perusmausta makean, suolaisen, happaman ja karvaan ohella.[2] Umamia sanotaan esiintyvän esimerkiksi arominvahventeena käytetyssä natriumglutamaatissa, joissain juustoissa, soijakastikkeessa ja hyvin kypsyneessä tomaatissa sekä maustamattomassa lihassa. Umami on japania, 旨味, ja se tarkoittaa suomeksi likimain ”herkullinen maku” tai ”miellyttävä, ruokahalua herättävä maku”, ja sen määritteli perusmauksi ensimmäistä kertaa japanilainen Kikunae Ikeda vuonna 1908.
-Tuon perusteellahan umami on enemmänkin suutuntuma(lihaisa) , eikä maku tai "herkullinen maku", kuten mikä tahansa, joka maistuu jonkun mielestä hyvältä.
Natriumglutamaattia.