Uunimakkara
Kuvottaako teitäkin ihmiset, jotka tekevät uunimakkaraa halvimmasta mahdollisesta jauhomakkarasta ja pilaavat sen halpajuustolla? Kyllä uunimakkaran pitää olla kunnon lihaa, tai raakamakkaraa, johon sitten tehdään dijon-hunaja kastike ja lisäksi voidaan tehdä sitten laadukas perunapyree pekonitwistillä, eikä mitään mummon koppuramuusia. On jäänyt monta kertaa kylässä makkarat syömättä, kun on oksennus meinannut tulla.
Kommentit (22)
Mulla just uunissa kabanossin habanero makkarat ja ranut. Nams
HK:n sinisestä tulee ihan hyvää uunimakkaraa.
Jännä, minä taas en ole koskaan kylässä saanut uunimakkaraa, en edes 70- ja 80-luvulla.
Minä sulle sinappisen makkaran näytän.
Vierailija kirjoitti:
HK:n sinisestä tulee ihan hyvää uunimakkaraa.
Snelmannin lenkki tai se Lidlin Herttua-lenkistä vielä parempi.
En syö halpaa teurasjäte makkaraa ollenkaan ja jos ei ole makkarakäärettä tallella mistä näkee tuoteselosteen, jätän minä ainakin syömättä. Meillä onkin aina omat suosikki makkaramme mukana jos mennään jonnekkin kylään.
Makkaroissa ja leikkeleissä ei tingitä hinnasta.
En halua syödä koneellisesti eroteltuja lihan kaltaista siipikarjan ja muun karjan teurasjätettä.
Vierailija kirjoitti:
HK:n sinisestä tulee ihan hyvää uunimakkaraa.
Tuotetiedot
suomalainen liha (porsas, nauta), vesi, suomalainen koneellisesti erotettu porsaanliha, perunajauho, kamara, silava, jodioitu suola, naudan rasva, muunnettu tärkkelys, stabilointiaine (E450), dekstroosi, lihaproteiini, mausteet (mm. korianteri), perunakuitu, aromit, arominvahvenne (E621), hapettumisenestoaine (askorbiinihappo), säilöntäaine (E250). Makkarankuori ei ole syötävä. Lihapitoisuus 43 %. Liha ja lihaan verrattavat valmistusaineet yhteensä 54 %. LAKTOOSITON. GLUTEENITON. PROTEIINIPITOINEN. Voimakassuolainen.
Kamara
Kamara on sian syötävää nahkaa, josta on teurastuksen yhteydessä poistettu nahan pintakerros (orvaskesi) ja karvat kalttaamalla. Ruhon leikkuun yhteydessä kamara erotetaan ihonalaiskudoksesta ns. kamarakoneella. Koostumukseltaan kamara on vettä ja proteiinia, ja sitä käytetään ruoka-ja leikkelemakkaroihin kiinteyttämään tuotteen rakennetta.
https://www.lihatiedotus.fi/ruokaa-lihasta/makkara-2/makkaran-ainesosat…
Perinteiset vauvanjalat eli HK-blöö toimii aivan hyvin. Mikäli haluaa hifistelä niin voi tehdä viiltoja ja laittaa niihin vaikka muumin lihaa ja tomaattia.
Kyllä ap on ihan oikeassa. Meillä uunimakkara tehdään näin:
Ainekset:
1 kg laadukasta suomalaista uunimakkaraa
200 g parmesaanijuustoa, raastettu
100 g tryffeliä, raastettu
50 g voita
2 rkl timjamia, hienonnettuna
1 rkl rosmariinia, hienonnettuna
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
50 ml balsamicoviinietikkaa
2 rkl hunajaa
1 prk crème fraîcheä
500 g perunoita, kuorittuna ja kuutioituna
1 sipuli, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 dl punaviiniä
1 l kasvislientä
Oliiviöljyä
Voita paistamiseen
Valmistus:
Makkaran valmistelu: Kuori makkarat ja tee niihin terävällä veitsellä syviä viiltoja. Täytä viillot vuorotellen parmesaanilla ja tryffelillä.
Kastikkeen valmistus: Sulata voi kattilassa. Lisää hienonnetut yrtit ja kuullota hetki. Lisää balsamicoviinietikka ja hunaja. Anna kiehua muutaman minuutin. Sekoita joukkoon crème fraîche ja mausta suolalla ja pippurilla.
Perunoiden valmistus: Kiehauta perunat suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja kuutioi. Kuullota sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä. Lisää perunakuutiot ja paista muutaman minuutin. Kaada päälle punaviini ja anna kiehua. Lisää kasvisliemi ja keitä kunnes perunat ovat kypsiä.
Paistaminen: Laita makkarat uunivuokaan. Kaada päälle puolet kastikkeesta. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Lisää loput kastikkeesta ja paista vielä 10 minuuttia.
Annostelu: Tarjoa uunimakkara paistettujen perunoiden kanssa. Koristele esimerkiksi ruohosipulisilpulla ja lisää hieman tryffeliä päälle.
Vierailija kirjoitti:
En syö halpaa teurasjäte makkaraa ollenkaan ja jos ei ole makkarakäärettä tallella mistä näkee tuoteselosteen, jätän minä ainakin syömättä. Meillä onkin aina omat suosikki makkaramme mukana jos mennään jonnekkin kylään.
Makkaroissa ja leikkeleissä ei tingitä hinnasta.
En halua syödä koneellisesti eroteltuja lihan kaltaista siipikarjan ja muun karjan teurasjätettä.
Mut mitä se haittaa jos jossain joku muu syö
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
En syö halpaa teurasjäte makkaraa ollenkaan ja jos ei ole makkarakäärettä tallella mistä näkee tuoteselosteen, jätän minä ainakin syömättä. Meillä onkin aina omat suosikki makkaramme mukana jos mennään jonnekkin kylään.
Makkaroissa ja leikkeleissä ei tingitä hinnasta.
En halua syödä koneellisesti eroteltuja lihan kaltaista siipikarjan ja muun karjan teurasjätettä.
Mut mitä se haittaa jos jossain joku muu syö
Ei haittaakkaan ja sillä katson makkaran tuoteselosteen tai syömme vain omia makkaroitamme.
Meille on koulussa syötetty koko lapsuuden ajan kaikkein halvinta teurasjätettä kuten sitkeitä kengänpohjapihvejä, kalanperkuujätepullia ja kananjätepullia vehnäjauho kastilleella kumiperunoilla ja jollain juuresraasteella. Makaroonilaatikko oli ihan ihmeellistä löysää vesivelliä jossa sianliha palanen haki toistaan.
Mitään muuta ei koulussa saatu kuin eläinten perkuu jätteitä kun fileet ja muut paremmat ruhon osat oltiin otettu pois ja kuivia juures raasteita.
Ei kiinnosta muiden syömiset, mutta minulle uunimakkaran pitää olla juurikin jauhomakkaraa ja paljon juustoa päälle sulamaan. Perunamuusin pitää sitten todellakin olla kunnollista itse tehtyä jos sitä on, tykkään paksusta muusista, jossa on voita ja kermaa. Kylässä osaan kuitenkin käyttäytyä ja syön sitä mitä on.
Kotimaista lenkki on paras, siihen 5 viiltoa joihin juustoa. Kasvikset, muussi ym. toki lisäksi. Erikoismakkarat ja reseptit ovat omituista hifistelyä ja elvistelyä. Sitäpaitsi makkara sisältää aminohappoja, joista on puutetta, kuten glysiini. Ei erityisen terveellistä, mutta jos ei ole vegaani, lisukkeet ratkaisevat.
HK-SININEN ON HYVÄ DILDOTTELUUN KUN LÄMMITTÄÄ MAKKARAN 38 ASTEESEEN.
SEN VOI SITTEN SYÖDÄKIN JOS ON VIELÄ NÄLKÄ.
Meillä tehdään lauantaimakkaratangosta ontto, täytteet ja juusto sisään ja uuniin.
Vierailija kirjoitti:
Kotimaista lenkki on paras, siihen 5 viiltoa joihin juustoa. Kasvikset, muussi ym. toki lisäksi. Erikoismakkarat ja reseptit ovat omituista hifistelyä ja elvistelyä. Sitäpaitsi makkara sisältää aminohappoja, joista on puutetta, kuten glysiini. Ei erityisen terveellistä, mutta jos ei ole vegaani, lisukkeet ratkaisevat.
Ainesosat
sianliha (Suomi), vesi, koneellisesti erotettu siipikarjanliha (Suomi), perunatärkkelys, silava, jodioitu suola, kamara, perunakuitu, stabilointiaine (E 450), sokeri, dekstroosi, mausteet (mm. valkopippuri, korianteri, muskottipähkinä, paprika), hapettumisenestoaine (E 301), maltodekstriini, aromit, säilöntäaine (E 250), luonnonsuoli (siasta)
Savustettu ruokamakkara luonnonsuolessa. Laktoositon, gluteeniton.Lihapitoisuus 42 %. Lihaa ja lihaan verrattavia valmistusaineita 63 %.
https://www.s-kaupat.fi/tuote/kotimaista-grillimakkara-400g/64157129029…
Kotimaista Grillimakkara 400g
~1,99 €
4,97 €/kg
Tämmöistä kaikkein halvinta makkaraa tarjotaan kouluissa ja laitosruuissa.
No eihän uunimakkarana oikein muu maistu autenttiselle kuin HK:n Sininen, juustossa voi vähän varioida, mutta Valion punaleima-Emmental siihen sopii.
Lihaisammat makkarat sopivat sitten toisenlaiseen herkutteluun.
Kaikki eläimen nahkat, rasvat ja halvimmat ruhon osat jauhetaan halpoihin makkaroihin.
Oikeastiko sun tuttavapiiri ei osaa muuta illanistujaisissa tarjota kuin uunimakkaraa?