Huvittavat terveysruokavillitykset, esimerkkinä lehtikaali
Olen monipuolisen ja ravitsemussuosituksia noudattavan ruokavalion kannattaja. Kaikenlaiset ismit vähän epäilyttävä: yleensä niiden taustalla on ravitsemutiedettä parhaimmillaankin vain harrastelevien amatööriblogistien vouhotusta, jonka todellinen tarkoitus on myydä harrastelijaa suurelle yleisölle.
Otetaan esimerkiksi viime vuosina paljon hehkutettu lehtikaali. Olette varmaan näitä nähneet: "Lehtikaali on oikea voimavihannes. Siinä on esimerkiksi kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Se sisältää myös paljon rautaa, kalsiumia ja proteiinia."
https://www.ts.fi/ruoka/1283472856/Lehtikaali+on+monikayttoinen+terveys…
Eihän se tietenkään olekaan epäterveellistä, eikä haittaa yhtään, jos joku siitä tykkää. Mutta onko se oikeasti YLIVOIMAINEN? No ei. Rautaa siinä on itse asiassa vain noin 40 % siitä, mitä pinaatissa - lehtikaalissa on rautaa 0,7 mg sadassa grammassa, eli jos sillä yrittäisi tyydyttää päivän raudan tarpeen, sitä pitäisi popsia 2,2 KILOA.
C-vitamiinia on 65,8 mg sadassa grammassa lehtikaalia. Appelsiinissa on 51 mg, ei siis puolta (toisin kuin tuossa lehtijutussa väitetään). Kokeilkaapa syödä sata grammaa sitä ja sata grammaa appelsiinia, väitän, että jälkimmäinen uppoaa helpommin kuin kitkerä ja sitkeälehtinen lehtikaali.
Katsokaa Finelistä, älkää uskoko minua, älkääkä kaikenmaailman nettiguruja. Fineli on loistava, THL:n ylläpitämä ruoka-ainesten koostumustietopankki. Tutkittua tietoa mutun sijasta.
https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/326
Minullahan ei sinänsä ole mitään lehtikaalia vastaan, join sitä itsekin tänään smoothien joukossa. Mutta ei se nyt mitenkään erityisen huippu-superterveellinen aines ole, ja itse asiassa aika pahan makuinen, jos rehellisiä ollaan.
Kommentit (46)
Asiaa. Olen yrittänyt tunkea sitä erilaisiin ruokiin, enkä ole vielä keksinyt reseptiä, jossa se olisi hyvää. Salaatissa sellaisenaan aivan liian kitkerää ja tosiaan sitkeää jyystettävää. Padoissakaan sen lehdet eivät menetä sitkeyttään. Ja smoothiessakin se jää semmoiseksi sitkeäksi hiutalemössöksi, joka pitää erikseen pureskella. Vähän toivoton ape itse asiassa.
Smoothiet... Kannattaisi ne hedelmät ja marjat syödä ihan sellaisinaan eikä tankata parilla kulauksella sokeria ja kaloreita...
En ole kokenut, että on mitään superruokaa, mutta siitä saa silloin tällöin kiva lisäkkeen aterialle. Tavallaan olen siis ottanut lehtikaalin repertuaariini villityksen seurauksena, vaikka en siitä villiintynytkään. Kiva löytää uusia ideoita välillä, lehtikaali aikoinaan yksi sellainen.
Vierailija kirjoitti:
Smoothiet... Kannattaisi ne hedelmät ja marjat syödä ihan sellaisinaan eikä tankata parilla kulauksella sokeria ja kaloreita...
Mitä sokeria. Ei minun smoothiessani ole kuin hedelmien ja marjojen sokeri.
Asiaa sivuten: lehtikaali revitään palasiksi ilman kovia lehtiruoteita ja palasiin "hierotaan" hieman öljyä ja sitruunanmehua. Kaali pehmenee ja maistuu hyvältä. Kokeilkaa.
Vierailija kirjoitti:
Kaikki siemenet, joita sitten sotketaan älyttömiä määriä aamupuuroon ja välipalaksi kiskotaan vielä pari kourallista pähkinöitä. Yhtäkkiä 500kcal ylimääräistä... Jää terveysvaikutukset pieniksi kun lihoo.
Totta, ei niitä kyllä liikaa kannata syödä, koska kaloreita on runsaasti.
Toisaalta niissä on hyvää rasvaa, ja hyvä määrä kuitua (hasselpähkinässä jopa tuplasti se, mitä ruisleivässä, tosin sitä tietenkään ei voi syödä samaa määrää kuin leipää, jos ei halua lihoa). Kuidun ansiosta kaikki kalorit eivät sula, toisaalta pähkinät pitävät hyvin nälkää. Siksi niitä suositellaan pientä määrää päivässä, ei kumminkaan tosiaan tuota kahta kourallista.
"Pähkinöiden ylivertaisuus välipalana perustuu niiden ravintotiheyteen. Pieneen pallukkaan on pakattu mahtava määrä sekä energiaa että kuitua ja ravintoaineita. Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna-Maria Leino sanoo pähkinöitä luonnon monivitamiineiksi.
”Näen työssäni usein ihmisiä, joilla on huono ruokahalu tai jotka syövät kiireessä yksipuolisesti. Pähkinöitä syömällä saa pienestä annoksesta runsaasti ravinteita sopivassa suhteessa. Ne ovat myös hyvä pehmeän rasvan ja monityydyttymättömien rasvahappojen lähde.”
Pähkinät lisäävät erityisesti pehmeiden rasvojen saantia. Ravitsemussuositusten mukaan pähkinöitä olisi hyvä syödä päivittäin 30 grammaa eli pieni kourallinen.
....
Niissä on paljon energiaa ja rasvaa, mutta siitä huolimatta kohtuullinen pähkinöiden syöminen ei lihota: runsaan kuidun ansiosta kaikki pähkinöiden sisältämä energia ei imeydy suolistossa."
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006320477.html
Ap
Esim. pinaatti ja mantelit ovat yksi. Nämä ei sinänsä ole epäterveellisiä, mutta ovat oksalaatti tasoltaan korkeita. Eli näiden suuri syönti voi johtaa munuaiskiviin. Kannattaa hetki miettiä, ennen kuin syö pinaattia liikaa.
Vierailija kirjoitti:
Smoothiet... Kannattaisi ne hedelmät ja marjat syödä ihan sellaisinaan eikä tankata parilla kulauksella sokeria ja kaloreita...
Miten sokeripitoisuus nousee, jos hedelmät soseuttaa?
Lehtikaali on terveellistä ja hyvää herkkua :) Minusta on kiva että välillä mainostetaan jotain vähän vähemmän tunnettua kasvista. Tuskin kukaan luulee että lehtikaali nyt pelkästään pelastaa terveyden.
Vierailija kirjoitti:
Asiaa sivuten: lehtikaali revitään palasiksi ilman kovia lehtiruoteita ja palasiin "hierotaan" hieman öljyä ja sitruunanmehua. Kaali pehmenee ja maistuu hyvältä. Kokeilkaa.
Ei kai kukaan niitä lehtiruoteita nyt syökään. Öljy ja sitruuna eivät poista sitkeyttä, kokeiltu on. Pehmentää toki siinä missä kypsennyskin.
Vierailija kirjoitti:
Smoothiet... Kannattaisi ne hedelmät ja marjat syödä ihan sellaisinaan eikä tankata parilla kulauksella sokeria ja kaloreita...
Jos laitan smoothieen esim 100g marjoja, rahkaa, banaanin ja avokadon, mistä sitä sokeria ja kaloreita tulee siihen enemmän siihen nähden, että söisin nuo erikseen? Ravintoarvo ei kertakaikkiaan muutu miksikään siitä, että hampaiden sijaan murskaa aineet tehosekoittimella. Toki ihmiselle on hyväksi pureskella ruokansa, ihan syljen, ja sitä kautta amylaasin erittymisen vuoksi, mutta ruuan ravintoarvot eivät siitä smoothieksi surauttamisesta muutu miksikään.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Smoothiet... Kannattaisi ne hedelmät ja marjat syödä ihan sellaisinaan eikä tankata parilla kulauksella sokeria ja kaloreita...
Mitä sokeria. Ei minun smoothiessani ole kuin hedelmien ja marjojen sokeri.
Niin. Siis sokeria. Smoothieen uppoaa paljon useampi hedelmä ja marja kuin mitä söisit sellaisenaan. Ei niitäkään kuulu ahtaa älyttömiä määriä, vaikka soseutettuna ja juotuna se onkin helpompaa.
Lehtikaalista saa todella hyviä "sipsejä". Uunipelille vaan pikkasen oliiviöljyä pintaan ja vähän suolaa sitte uuniin kuivumaan.
Lehtikaalisipsit ovat herkullisia.
Lehtikaali on pahaa tuoreena, mutta sopii hyvin kypsennettyinä useisiin ruokiin.
Itseä ihmetyttänyt jotkut super smoothiet mihin laitetaan ties mitä jauheita sekaan. Tuskin niillä todellisuudessa on paljon vaikutusta terveyteen, mieluummin syö kunnon ruokaa eikä mitään jauhesmoothieita.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Smoothiet... Kannattaisi ne hedelmät ja marjat syödä ihan sellaisinaan eikä tankata parilla kulauksella sokeria ja kaloreita...
Jos laitan smoothieen esim 100g marjoja, rahkaa, banaanin ja avokadon, mistä sitä sokeria ja kaloreita tulee siihen enemmän siihen nähden, että söisin nuo erikseen? Ravintoarvo ei kertakaikkiaan muutu miksikään siitä, että hampaiden sijaan murskaa aineet tehosekoittimella. Toki ihmiselle on hyväksi pureskella ruokansa, ihan syljen, ja sitä kautta amylaasin erittymisen vuoksi, mutta ruuan ravintoarvot eivät siitä smoothieksi surauttamisesta muutu miksikään.
Miksi ahdat noin älyttömät määrät tavaraa yhteen smoothieen? Tuostahan tulee jo 500kcal vähintään. Määrä on tässä epäterveellusyydessä se ratkaiseva tekijä. Juoda voi enemmän kuin syödä.
Tiesittekö että lehtikaalia myydään hienonnettuna pakasteena? Tiesittekö että (etenkin talvisin) pakastevihanneksissa, -marjoissa ja -hedelmissä on enemmän vitamiineja kuin tuoreissa?
Tuo hienonnettu pakastelehtikaali on paras keksintö ikknä. Työnnän sitä löhes joka ruokaan, keittoihin, kastikkeisiin yms. Ei maistu ollenkaan ja on hitsin helppo. Lapsetkaan ei protestoi yhtään. Otan pussista aina muutaman kuution (pakastettu kuutioina) ja työnnän ruokiin. Lisäksi laitan sitä smoothieisiin. Niihin laitan ne ihan jäisinä tai hetken huoneenlämmössä sulatettuina. Onnkuin olisi jäähippuja smoothiessa.
Ap:lle vielä. Olet oikeassa että ravinnerikkaampiakin ruoka-aineita on olemassa mutta kokonaisuushan ratkaisee joten lehtikaalista monipuolisen ruokavalion yhteydessä on jäätävän suuri terveyshyöty. Eihän olekkaan tarkoitus kilokaupalla vetää lehtikaalia.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Smoothiet... Kannattaisi ne hedelmät ja marjat syödä ihan sellaisinaan eikä tankata parilla kulauksella sokeria ja kaloreita...
Miten sokeripitoisuus nousee, jos hedelmät soseuttaa?
Soseutettuna tulee syötyä enemmän, kun möärä on niin pieni, veikkaan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Smoothiet... Kannattaisi ne hedelmät ja marjat syödä ihan sellaisinaan eikä tankata parilla kulauksella sokeria ja kaloreita...
Jos laitan smoothieen esim 100g marjoja, rahkaa, banaanin ja avokadon, mistä sitä sokeria ja kaloreita tulee siihen enemmän siihen nähden, että söisin nuo erikseen? Ravintoarvo ei kertakaikkiaan muutu miksikään siitä, että hampaiden sijaan murskaa aineet tehosekoittimella. Toki ihmiselle on hyväksi pureskella ruokansa, ihan syljen, ja sitä kautta amylaasin erittymisen vuoksi, mutta ruuan ravintoarvot eivät siitä smoothieksi surauttamisesta muutu miksikään.
Miksi ahdat noin älyttömät määrät tavaraa yhteen smoothieen? Tuostahan tulee jo 500kcal vähintään. Määrä on tässä epäterveellusyydessä se ratkaiseva tekijä. Juoda voi enemmän kuin syödä.
No tuo vastaa minulle yhtä ateriaa, esim välipalaa. Kulutukseni on päivittäin noin 2500kcal, ja viisi ateriaa päivässä syömällä yhden aterian energiapitoisuuden tuleekin olla tuota luokkaa. Normaalipainoinen ja terve olen koko elämäni ollut.
Kaikki siemenet, joita sitten sotketaan älyttömiä määriä aamupuuroon ja välipalaksi kiskotaan vielä pari kourallista pähkinöitä. Yhtäkkiä 500kcal ylimääräistä... Jää terveysvaikutukset pieniksi kun lihoo.