Miksi tyhjä keraaminen lautanen kuumenee mikrossa?
Poikaystävä sanoi että ei pitäisi. Sanoin että minulle on käynyt noin pari kertaa vahingossa ja kyllä se kuumeni. Testasimme, ja niin vain kuumeni vaikka astia oli kuiva.
Ilmeisesti mikron pitäisi kuumentaa ruoka tai juoma nimenomaan porautuen niiden sisältämiin vesimolekyyleihin . Onko keraamisessa lautasessa vesimolekyylejä? Onko KAIKESSA vesimolekyylejä?
Tiskit tosiaan odottaa edelleen tuossa pöydällä pinossa kun rupesimme tutkimaan tätä asiaa.
Kommentit (18)
Vierailija kirjoitti:
Jotkut fajanssiset lautaset kuumuvat ja jopa halkeavat mikrossa.
Koska materiaali sitoo ilmankosteudesta vettä itseensä. Siksipä vanhoja perintö-Arabioita ei kannata mikrottaa.
Vierailija kirjoitti:
Jotkut fajanssiset lautaset kuumuvat ja jopa halkeavat mikrossa.
Näin tekevät mutta miksi? Jääkö kenties lautasentekoprosessissa lautasen sisään happimolekyylejä, jotka kuumenevat? Ehkä asian ratkaisu ei olekaan vesi vaan happi? (pelkkää pohdintaa, huom)
Koska keramiikkakaan ei ole täysin läpinäkyvää mikroaalloille.
Mitä virkaa mikrolla on keittiössä?
Eikö teillä ole uunia?
Vierailija kirjoitti:
Koska keramiikkakaan ei ole täysin läpinäkyvää mikroaalloille.
Mutta mikä tuon kuumenemisen aiheuttaa jos se ei ole vesimolekyylit?
Eli mitä tapahtuu keraamisessa astiassa kun se kuumenee, tarkemmin?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Jotkut fajanssiset lautaset kuumuvat ja jopa halkeavat mikrossa.
Koska materiaali sitoo ilmankosteudesta vettä itseensä. Siksipä vanhoja perintö-Arabioita ei kannata mikrottaa.
Tää oli muuten ihan tuiki tavallinen käyttölautanen, "posliinia", sellainen jämäkkä, ja pitäisi olla ihan mikronkestävä. Eli tapahdu lautaselle mitään sen kummempaa vauriota mutta tyhjän lautasen kuumeneminen jäi kiinnostamaan.
Vanhat, ennen mikroaaltouunien yleistymistä valmistetut keraamiset astiat voivat kuumentua mikrossa. Myös jotkut halpislautaset tekevät tuota. Meillä oli joskus sellaisia lautasia, että se lautanen kuumeni, mutta lautasella oleva ruoka ei kuumentunut. Tai kyllä se ruoka lopulta kuumeni, kun kuumasta lautasesta johtui lämpöä ruokaan. Eli lautanen oli niin kuuma, että tarvitsin patalappua, kun otin sen mikrosta, mutta ruoka oli edelleen kylmää. En sitten käyttänyt niitä lautasia mikrossa. Olisikohan jotain metallia siinä keraamisessa seoksessa?
Mutta siis jos lautasen valmistaja lupaa, että lautanen on mikronkestävä, sen ei pitäisi kuumentua mikrossa muuten kuin ruoasta johtuvalla lämmöllä.
Siellä mikron sisällä on taikuri.
Vierailija kirjoitti:
Mitä virkaa mikrolla on keittiössä?
Eikö teillä ole uunia?
No nyt tuli asian selittävä tieto, hienoa, kiitos.
Ohis
Vierailija kirjoitti:
Lasitteessa metalleja.
Uskaltaako muuten vanhoja astioita käyttää vai pitäisikö mikrossa kuumenevat astiat kategorisoida koristeiksi?
Vierailija kirjoitti:
Mitä virkaa mikrolla on keittiössä?
Eikö teillä ole uunia?
Laitetaanko teilla uuni paalle ja pitkan odotuksen jalkeen sinne muki jossa on vetta ja teepussi?
En ole kayttanyt uunia muuhun kuin kattiloiden sailytykseen.
Mikä tahansa puolijohtava materiaali lämpeää mikrossa. Jos keramiikkaan on sotkettu mukaan jotain johokyvyltään hyvää koristetta yms se aiheuttaa lämpenemistä.
Marsiin kannattaisi viedä mikroaaltouuni. Jos Mars lämpenee, niin siellä on vettä!
Vedestä ei ole kysymys.
Mutta erot ovat suuria ja niitä ei kerrota kaupassa!
Vierailija kirjoitti:
Vedestä ei ole kysymys.
Mutta erot ovat suuria ja niitä ei kerrota kaupassa!
Tämä! Kokeilemaan joutuu
Vierailija kirjoitti:
Vedestä ei ole kysymys.
Mutta erot ovat suuria ja niitä ei kerrota kaupassa!
Ja mikronkestävyysmerkki ei takaa sopivuutta ;-(
Jotkut fajanssiset lautaset kuumuvat ja jopa halkeavat mikrossa.