"tuleentuu" Mitä tarkoittaa, kun vilja tuleentuu?
Ymmärrän, että se on valmis korjattavaksi tuolloin, mutta mitä se tulee tuominen tarkoittaa.
Entä mitä tapahtuu jollei sitä heti korjata?
Kommentit (41)
Se kypsyy. Ja jos ei korjata ne siemenet tippuu maahan.
Olen yrittänyt etsiä Googlella. Ei ole selvinnyt.
Miten tietää, että siemenet ovat kypsiä ja mistä tuo sana juontaa juurensa.
Se kypsyy korjuuvalmiiksi. Viljapellosta tulee silloin sellainen kypsän viljan kullankeltainen. Sanan alkuperästä en tiedä että mistä on peräisin.
Vierailija kirjoitti:
Se kypsyy korjuuvalmiiksi. Viljapellosta tulee silloin sellainen kypsän viljan kullankeltainen. Sanan alkuperästä en tiedä että mistä on peräisin.
Eli viljapellon väristä päätellään, milloin kannattaa puida.
Onko se oikea hetki puida kovin lyhyt?
Glyfosaattia peltoon jos ei muuten tuleennu.
Ei yksin väristä. Jyvän kovuus ja koostumus ratkaisee. Muutaman tähkän voi riipiä irti ja ”puida” kourassa, sitten vaikkapa pureskelemalla testata jyvien kovuuden, jos ne ovat jo kiinteitä. Voi käyttää myös kosteusmittaria. Eri viljoista väri ja ulkonäkö muuttui eri tavoin, mutta jyvän kovettuminen ja kuivuminen on aina varma merkki.
Oikea hetki/aikaa on jopa viikkoja säistä riippuen, mutta usein puima-aikaan ei ole viikkoja suotuisia poutia. Jotkut viljat herkästi j jotkut vähemmän herkästi alkavat varista tai itää tai homehtua, varsinkin jos säät ovat sateisia, mikäli korjaamaan ei päästä ajoissa.
Suomessa ei glyfosaatilla tuleennuteta.
Kiitos tiedoista. Asia alkaa selvitä. Hyvä juttu, että on pitkä aika kerätä viljaa.
Mutta toisaalta hankalaa jos on kovin sateista. Varmaan jonain syksynä vilja on lievästi jo homeista ja sitä sitten vaan syömme.
Vierailija kirjoitti:
Kiitos tiedoista. Asia alkaa selvitä. Hyvä juttu, että on pitkä aika kerätä viljaa.
Mutta toisaalta hankalaa jos on kovin sateista. Varmaan jonain syksynä vilja on lievästi jo homeista ja sitä sitten vaan syömme.
Leipäviljoissa ostajat ovat todella tarkkoja, ettei homepitoisuus ylitä sallittuja varsin tiukkoja rajoja. Rehuviljoissa sallitaan vähän enemmän ja homeet ovatkin yleisimpiä hylkäyssyitä, jolloin erä kelpaa enintään rehukäyttöön.
Vierailija kirjoitti:
Kiitos tiedoista. Asia alkaa selvitä. Hyvä juttu, että on pitkä aika kerätä viljaa.
Mutta toisaalta hankalaa jos on kovin sateista. Varmaan jonain syksynä vilja on lievästi jo homeista ja sitä sitten vaan syömme.
Kyllä maanviljelijät tietävät milloin vilja on puintikunnossa. Ovat itseasiassa tienneet jo vuosituhansia. Ja tämä onkin hyvä siksi että me citytumpelotkin saamme leipää sinne läpättimiin.
Kertaus on opintojen äiti.
Tulla- sanasta se tietääkseni johtuu.
Vilja saa keltaisen sävyn ja jyvät kovenevat.
Pureskelu on hyvä keino arvioida puintikypsyyttä.
Viljojen hometoksiinipitoisuutta valvotaan tarkasti, erityisesti elintarvikekäyttöön menevän viljan osalta.
Viljan laatu kärsii niin liian aikaisesta kuin myöhäisestäkin puinnista ja mm. kaura alkaa melko pian tuleennuttuaan varisemaan ja ohra voi itää tähkään.
Tuleentumisesta puhutaan myös muiden kasvien kuin viljojen yhteydessä.
Esim. perunan tuleentuessa varsisto lakastuu, mukulat irtoavat varresta helpommin ja kuori vahvistuu.
Aivan mainioita tietoja.
Tää on jännä palsta, kun täällä on kaikenlaista väkeä. Itse en tapaa maaseutulaisia missään. Kiinnostavia tietoja. Ap
Ja luulin että se tulee tuulla - verbistä. Eli miten se tuuleen liittyy, mutta toi oli hyvä, että tulee valmiiksi.
Ap
Lisäkysymys: Miksi linnuille laitetaan kauralyhteitä. Eikös niistä ole kaikki siemenet jo pudonneet. Kun se on ehtinyt jouluksi jo tuleentuu?
Ap
Vierailija kirjoitti:
Suomessa ei glyfosaatilla tuleennuteta.
Valitettavasti olet väärässä.
Et siis osaa googlailla ja saada selkeä vastaus netistä, ding dong.