Miksei suomalaisessa ruokapöydässä ole enemmän tarjolla höyrytettyjä kasviksia?
Monella käsitys kasviksista on lähinnä sitä, että tarjolla on kurkkusiivuja ja tomaattilohkoja. Miksei höyrytetä enemmän vaikkapa porkkananpaloja ja eri kaaleja, pyöritellä niitä tilkassa kasviöljyssä ja laiteta niihin vähän mausteita korostamaan makua?
Muutenkin kotien kasvisvihamielisyys korostuu monen lapsen kohdalla kun perunamuusissa ei saisi olla haudutettua sipulia, suolan lisäksi muita mausteita eikä persiljaakaan.
Rahasta ei ole tässä kyse koska porkkana, nauris ja kaalit ovat milteinpä ympäri vuoden edullisia. Punajuurestakin saa tehtyä muutakin kuin jouluna kuutioita rosolliin. Se sopii leivontaan sekä myös punajuurihummukseksi.
Kommentit (21)
Höyrytetyt kasvikset on pahoja. Ei meilläkään niitä ole vaikka ollaan pescovegetaristeja ja syödään paljon kasviksia, ihan pääruokanakin. Mutta ei koskaan höyrytettynä, ankeaa laihisruokaa.
Koska höyrystettyjä kasviksia syötetään vain hampaattomille vanhuksille. Ei niitä kukaan missään muuallakaan syö.
Ei jaksa kuoria ja pilkkoa jne. Kun eivät sitten ole edes erityisen hyvän makuisia. En usko ollenkaan että ihminen tarvii paljoa kasviksia, oma vatsani ei niitä oikein edes kestä.
Meillä on, suolistosairaana en kestä raakoja kasviksia. Toki ne täytyy maustaa.
Vierailija kirjoitti:
Höyrytetyt kasvikset on pahoja. Ei meilläkään niitä ole vaikka ollaan pescovegetaristeja ja syödään paljon kasviksia, ihan pääruokanakin. Mutta ei koskaan höyrytettynä, ankeaa laihisruokaa.
Et vaan osaa laittaa. Uuden sadon kasvikset höyrytettyinä sopivan kypsiksi, voi- tai oliiviöljypohjaisella kastikkeella: nam! Yrtti- ja jogurttipohjaisia kastikkeitakin on vaikka kuinka.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Höyrytetyt kasvikset on pahoja. Ei meilläkään niitä ole vaikka ollaan pescovegetaristeja ja syödään paljon kasviksia, ihan pääruokanakin. Mutta ei koskaan höyrytettynä, ankeaa laihisruokaa.
Et vaan osaa laittaa. Uuden sadon kasvikset höyrytettyinä sopivan kypsiksi, voi- tai oliiviöljypohjaisella kastikkeella: nam! Yrtti- ja jogurttipohjaisia kastikkeitakin on vaikka kuinka.
En koe mitään tarvetta laittaa semmoista kun itse pääruoka on jo kasviksia täynnä. Kasviksia jotka on useimmiten haudutettu tai paistettu oliiviöljyssä ja maustettu siinä.
Jotkut kasvikset tykkään ensin keittää sitten paistaa mausteöljyssä, esim. kukka- tai parsakaalin lisukkeeksi. Omaan ja perheeni makuun se maistuu niin paljon paremmalta kuin höyrytetty.
Koska siinä ruuassa on usein jo aika paljon kypsennettyjä kasviksia ihan itsessään. Ns lisukevihannekset on minusta silloin kivampi syödä kypsentämättömänä. Eri juttu tietysti on, jos pääruoka on tyyliin kalafilettä ja perunaa.
Meillä on usein, jopa useammin kuin salaattia.
Tykkään lämpimistä kasviksista, vaikka tosiaan helposti ylikypsyvät suurkeittiöiden toimintaa ajatellen. Olen myös näitä lähiruoka/ekologisuus asioita miettiessäni huomannut että kotimaiset vihannekset olis raasteena parhaimmillaan, ja niitä olis kiva yhdistellä vaihteluksi erilaisia, siis ihan vaikka porkkana, erilaiset kaalit yms. Mutta raastaako kukaan kotona? Onko tähän jotain näppärää laitetta sen entisajan ”riivinraudan” lisäksi, sillä kun on työlästä ja hidasta raastaa reiluja määriä.
Vierailija kirjoitti:
Koska höyrystettyjä kasviksia syötetään vain hampaattomille vanhuksille. Ei niitä kukaan missään muuallakaan syö.
Ne höyrytetään pastan al denteä vastaaviksi. Hampaattomat eivät niitä syö. Muualla maailmassa syödään monessakin maassa höyrytetettyjä kasviksia.
Vierailija kirjoitti:
Tykkään lämpimistä kasviksista, vaikka tosiaan helposti ylikypsyvät suurkeittiöiden toimintaa ajatellen. Olen myös näitä lähiruoka/ekologisuus asioita miettiessäni huomannut että kotimaiset vihannekset olis raasteena parhaimmillaan, ja niitä olis kiva yhdistellä vaihteluksi erilaisia, siis ihan vaikka porkkana, erilaiset kaalit yms. Mutta raastaako kukaan kotona? Onko tähän jotain näppärää laitetta sen entisajan ”riivinraudan” lisäksi, sillä kun on työlästä ja hidasta raastaa reiluja määriä.
Monitoimikone. Sehän viipaloi perunat, raastaa kasvikset ja juustot sekä vieläpä on leivonnassa apuna vispaamassa ja taikinan vaivaamisessa.
Vierailija kirjoitti:
Meillä on usein, jopa useammin kuin salaattia.
Sama täällä. Erityisesti parsakaali ja ruusukaali ovat höyrytettynä herkkua.
Syön mielummin ihan toisella tavalla valmistettuna, esim. paistettua kuhaa, uunijuureksia, tillistä kermaviilikastiketta ja runsas salaatti. Parsakaali maistuu tosi hyvältä, kun sen on paistanut rapeaksi pannulla. 🙂
Höyryttäminen tappaa maut tehokkaimmin keittämisen jälkeen. Wokkaus ja pikapaistaminen taas säilyttäisi maut parhaiten.
No aika harvoin tulee syötyä höyrytettynä kasviksia, vaikka kasvissyöjä olenkin. Useimmiten paistan tai teen uunissa kasviksia. Myös tietenkin ihan raakanakin tulee syötyä esim. salaatteina tai raasteina. Papuja keittelen kastikkeen seassa. Kasvikset vain höyrytettynä on vähän plääh, vaikka silloin tällöin muun ruoan lisukkeena ihan ok.
Meillä ei höyrytellä, usein keitellään vaan. Eikä ketään häiritse vaikka eivät mitään al dentejä olisikaan, hyvin maistuu kaikille, jopa pakastevihannekset.
Tietysti paistettuna ja paahdettuna joskus myös, mutta ei niissä keitetyissäkään vikaa ole.
Valitettavasti ei jaksa kovin usein kuoria ja pestä ja pilkkoa, mutta lantut, porkkanaraasteet ja kaali maistuvat kaikille myös.
Sellainen metaltex raastinmylly meillä on, on sillä vähän kivempi kuin perinteisellä raastimella veivata.
Lisäsin useampi vuosi sitten ruokavaliooni höyrytettyjä kasviksia. Paljon. Nyt on refluksi, mikä ei tunnu parantuvan. Nykyään syön perheen kanssa " normaalin " verran höyrytettyjä kasviksia, mutta vatsakivut on tullut jäädäkseen. Näköjään liika on liikaa. Ottaa hiukan päähän, kun menin pelleilemään niiiin terveellisellä ruualla.
Pöydän ääreltä löytyy jo riittävästi höyrähtäneitä kasviksia.
En tykkää. Ennemmin wokkaan tai paahdan uunissa. Raakanakin kelpaa mainiosti.
Johtuu laitosruuasta. Kasvikset jatkavat kypsymistään myös siinä lämpötilassa, missä noutopöydissä (kouluissa ja työpaikkaruokaloissa) ruokaa pidetään. Lötsöksi ja mauttomaksi kypsentynyt kasvis ei maistu.