Tutkimus: prosessoidun ruoan syömisellä yhteys ennenaikaisiin kuolemiin ja allergioihin
Ultaprosessoituja tuotteita ovat mm. jäätelö, kinkku, makkara, perunalastut, donitsit, keksit ja kakut, suklaa ja karkit, majoneesi, pussikeitot, virvoitusjuomat sekä viskin ja rommin kaltaiset käyttämällä ja tislaamalla valmistetut alkoholijuomat.
Yhteis ihan varmasti selkeä myös lihavuuteen ja kakkosdiabetekseen.
Valitettava totuus on, että varsin monet noista ovat monien suomalaisperheiden "tavallista kotiruokaa".
Liian prosessoitu ruoka sairastuttaa. Ihme, ettei tuota moskaa saada korkeammalle verolle.
Kommentit (8)
Noistakin tuotteista kaikki ei ole prosessoituja. Aito kermajäätelö ei ole kovinkaan prosessoitua, toisin on jotkut kevyt-, laktoositon ym. jätskit.
Kinkkuakin löytyy sellaisena fileesiivuna kuten rosvopaisti.
Suklaa ei ole prosessoitua jos sen syö tummana, mutta tietty harva syö. Maitosukla on parempaa.
Viskit ja rommit on aika erikoista kutsua prosessoiduksi, vaikka kyllähän ne pitkän prosessin käy. En vaan jaksa uskoa että esim. mikään käyttämällä valmistettu on toistaan kummempi. Alkoholihaitat on taas toinen asia...
Itsekin suosin mahdollisimman prosessoimattomia ruokia, ne on monesti laadukkaampiakin. Mutta kaikkihan täältä joskus lähtee, joten jos se pieni herkkuhetki vaatii prosessoitua moskaa, niin se sitten vaatii.
Prosessointi on vähän sellainen juttu, että sitä on muodikasta vastustaa vaikka ei pystyttäisi määrittelemään mitä prosessointi on, taikka mittaamaan prosessoinnin voimakkuusastetta ja tapaa. Edellä mainituissa esimerkkielintarvikkeissakin oli hyvin erilaisia ja eri tavoin valmistettuja tuotteita, silti AP veti mutkat suoriksi ja määritteli yksioikoisesti kaikki "prosessoiduiksi" tuosta vaan. Samaakin tuotenimikettä saattavat eri valmistajat tehdä hyvin erilaisin menetelmin.
Vierailija kirjoitti:
Mitä vikaa majoneesissa on?
Ei mitään. Aito majoneesihan on yksinkertaista muna-rasvaseosta, eli aika kaukana prosessoidusta. Toki suuri osa sisältää ties mitä glukoosi tai fruktoorisiirappia, muunneltua maissitärkkelystä ym. moskaa. Näitä vältän itse, mutta ihan aidossa majoneesissa ei tuollaisia ole.
Juu, esimerkiksi donitsien, keksien, kakkujen, suklaan, karkkien ja virvoitusjuomien kohdalla kyse on varmasti juuri siitä, että ne on prosessoituja - ei suinkaan niiden sokeri- tai rasvamääristä.
Miten suklaa on ääriprosessoitua? Ymmärrän keksit ja donitsit, mutta suklaassa on usein vain muutama ainesosa.
Vierailija kirjoitti:
Ihme, ettei tuota moskaa saada korkeammalle verolle.
Ja mihinkähän se raja vedettäisiin, että mikä olisi korkeammin verotettua ja mikä ei?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mitä vikaa majoneesissa on?
Ei mitään. Aito majoneesihan on yksinkertaista muna-rasvaseosta, eli aika kaukana prosessoidusta. Toki suuri osa sisältää ties mitä glukoosi tai fruktoorisiirappia, muunneltua maissitärkkelystä ym. moskaa. Näitä vältän itse, mutta ihan aidossa majoneesissa ei tuollaisia ole.
Yhdysvalloissa majoneesia käyttävät sairaanhoitajat elävät pitempään kuin majoneesia käyttämättömät. Sen perusteella teen itse chilimajoneesia kotona ja laitan leivän päälle.
Mitä vikaa majoneesissa on?