Nyhtökaurasta tekijöiden mukaan 60% kotimaisia raaka-aineita, koska puolet siitä on vettä!
Nyhtökaurasta on tekijöiden mukaan kotimaista yli 60 prosenttia, koska noin puolet on vettä ja se on kotimaista.
Herneproteiini tuodaan keskieuroopasta, eli se siitä ilnastovaikutuksesta.
Kommentit (19)
"Nyhtökaurasta on tekijöiden mukaan kotimaista yli 60 prosenttia, koska noin puolet on vettä ja se on kotimaista."
Samalla periaatteela kaupan appelsiininehu on 85%sedti kotimaista, koska 85% vettä, loppu appelsiinitiivisteestä.
Jos verrataan nyhtökauraa ja poronlihaa, niin onko hiilipäästöissä eroa?
Ja ihmisessä 60 - 70% vettä myöskin :D
Ihan normi homma. Varmaan kaikella elävällä.
Siasta on vettä saman verran (ja naudasta ja ihmisestä). Onko tämä teille jokin yllätys? Te maksatte vedestä lihan kilohintaa.
Vierailija kirjoitti:
Tuntuu että lähes kaikki ruoka mitä vegaaniystäväni syövät, tulee ulkomailta.
Hiilipäästöt !
Miksi kuvittelet että sun vegaaniystäviäsi kiinnostaa hiilipäästöt? En minä ainakaan ole kiinnostunut niistä vaikka vegaani olenkin.
Kaupan sikalihatuotteisiin pumpataan vettä fosfaatilla (fosfaattia on myös pyykinpesuaineessa).
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tuntuu että lähes kaikki ruoka mitä vegaaniystäväni syövät, tulee ulkomailta.
Hiilipäästöt !Miksi kuvittelet että sun vegaaniystäviäsi kiinnostaa hiilipäästöt? En minä ainakaan ole kiinnostunut niistä vaikka vegaani olenkin.
Väittävät että kasvissyönti pelastaa maapallon...
Ostin S-marketista oman merkin limua. Siinä sanottiin että vesi on Suomesta. Koska sokeria oli n. 11% voi sanoa että oli kotimaista n. 87 prosenttisesti.
Itse asiassa elintarvikkeiden tuonti ulkomailta ei juurikaan vaikuta hiilijalanjälkeen tapauksissa, joissa tuotteita ei lennätetä maahan. Toki, joku kasvihuoneessa keskieuroopassa kasvatettu lentotomaatti on ilmastopahis. Mutta edes kaukaa tuotu soija ei, koska se tuodaan isoissa laivarahdeissa joissa on mukana muutakin kuljetettavaa, eli sen soijakilon osuus on varsin mitätön. Ja vielä vähenmmän keskieurooppalaisen herneproteiinin ilmastovaikutus.
Vierailija kirjoitti:
Itse asiassa elintarvikkeiden tuonti ulkomailta ei juurikaan vaikuta hiilijalanjälkeen tapauksissa, joissa tuotteita ei lennätetä maahan. Toki, joku kasvihuoneessa keskieuroopassa kasvatettu lentotomaatti on ilmastopahis. Mutta edes kaukaa tuotu soija ei, koska se tuodaan isoissa laivarahdeissa joissa on mukana muutakin kuljetettavaa, eli sen soijakilon osuus on varsin mitätön. Ja vielä vähenmmän keskieurooppalaisen herneproteiinin ilmastovaikutus.
Sdp Antti Rinne ihan vasta tarkensi lihavero asiaa niin, että hän tarkoitti brassilihalle suurempaa arvonlisäveroa. Perusteli, että kulhetuksista Brasiliasta tänne tulee hiilipäästöt.
Palstan vihervassarit: pitäisikö lihavero laittaa myös riistalihalle?
Iltalehdessä Rinne sanoi näin:
"– Ilmastopäästöjen näkökulmasta tänne ulkomailta tuotavat elintarvikkeet ovat ilmastohaitallisempia, ja sinne pitää laittaa enemmän veroa."
Vaikka tuotaisiin laivarahdilla niin sen herneproteiinin ympäristövaikutukset on huomattavasti pienemmät kuin jos se herneproteiini syötettäisiin jollekin lihaa syövälle eläimelle ja syötäisiin vasta sitten. Esimerkiksi yhtä lihakiloa varten naudalle pitää syöttää 10 kg ravintoa joka voitaisiin suoraan jakaa ihmisten lautasille. Liha on ilmastopahis, ei se siitä miksikään muutu vaikka kuinka haukkuisitte nyhtökauraa tai jotain muuta tuotetta. Eikä kasvissyöjän sitä paitsi tarvitse nyhtistä syödä jos ei halua. Saa sitä proteiinia jopa parsakaalistakin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Itse asiassa elintarvikkeiden tuonti ulkomailta ei juurikaan vaikuta hiilijalanjälkeen tapauksissa, joissa tuotteita ei lennätetä maahan. Toki, joku kasvihuoneessa keskieuroopassa kasvatettu lentotomaatti on ilmastopahis. Mutta edes kaukaa tuotu soija ei, koska se tuodaan isoissa laivarahdeissa joissa on mukana muutakin kuljetettavaa, eli sen soijakilon osuus on varsin mitätön. Ja vielä vähenmmän keskieurooppalaisen herneproteiinin ilmastovaikutus.
Sdp Antti Rinne ihan vasta tarkensi lihavero asiaa niin, että hän tarkoitti brassilihalle suurempaa arvonlisäveroa. Perusteli, että kulhetuksista Brasiliasta tänne tulee hiilipäästöt.
Lihan kuljetus on vähän energiaa kuluttavampaa kuin vaikka kuivatun herneen tai soijapavun, koska se vaatii kylmäkuljetuksen.
Ja toki on selvää että aina jonkinlainen lisä tulee päästöihin jos tuodaan kauempaa, mutta mitä näitä hiilijalanjälkiä on tutkittu niin on ollut yllättävää miten pieniä ne on. Tavallistahan on ajatella, että kuljetuksen hiilijalanjälki on varsin suuuri, niin että vaikka tuontisoija on ilmastomielessä vähintään yhtä paha kuin kotimainen liha. Mutta ei, hiilijalanjälki per yksikkö (esim. proteiinikilo) jää edelleen paljon pienemmäksi kuljetuksesta huolimatta. Toki, vielä ekologisempaa jos se kasviproteiini, vaikka herne, tuotetaan Suomessa.
Vierailija kirjoitti:
Palstan vihervassarit: pitäisikö lihavero laittaa myös riistalihalle?
Minusta ei. Toki on selvää, että kun meitä ihmisiä on täällä liikaa kantokykyyn nähden, niin se ei ole vaihtoehto että riistalihan syönti olisi merkittävä prosentti koko lihansyönnistä koko väestöllä. Alkaisi riistaeläimet loppua aika äkkiä meinaan. Mutta kun nyt suurin osa syö sitä tehokasvatettua sikaa, nautaa tai kanaa, ja joka tapauksessa tiettyjen eläinten kantoja pitää harventaa, niin minusta tällä hetkellä riistalle ei tarvita veroa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Palstan vihervassarit: pitäisikö lihavero laittaa myös riistalihalle?
Minusta ei. Toki on selvää, että kun meitä ihmisiä on täällä liikaa kantokykyyn nähden, niin se ei ole vaihtoehto että riistalihan syönti olisi merkittävä prosentti koko lihansyönnistä koko väestöllä. Alkaisi riistaeläimet loppua aika äkkiä meinaan. Mutta kun nyt suurin osa syö sitä tehokasvatettua sikaa, nautaa tai kanaa, ja joka tapauksessa tiettyjen eläinten kantoja pitää harventaa, niin minusta tällä hetkellä riistalle ei tarvita veroa.
Ei meitä ole lähellekään kantokykyyn nähden.
Vierailija kirjoitti:
Vaikka tuotaisiin laivarahdilla niin sen herneproteiinin ympäristövaikutukset on huomattavasti pienemmät kuin jos se herneproteiini syötettäisiin jollekin lihaa syövälle eläimelle ja syötäisiin vasta sitten. Esimerkiksi yhtä lihakiloa varten naudalle pitää syöttää 10 kg ravintoa joka voitaisiin suoraan jakaa ihmisten lautasille. Liha on ilmastopahis, ei se siitä miksikään muutu vaikka kuinka haukkuisitte nyhtökauraa tai jotain muuta tuotetta. Eikä kasvissyöjän sitä paitsi tarvitse nyhtistä syödä jos ei halua. Saa sitä proteiinia jopa parsakaalistakin.
Ja tosissasi väität, että vegaanit tulee meille laitumelle syömään apilaa ja timoteitä?
Tuntuu että lähes kaikki ruoka mitä vegaaniystäväni syövät, tulee ulkomailta.
Hiilipäästöt !