Miten alkoholien vertailussa otetaan huomioon litrahinta ja alkoholi% ?
Litrahinta on selkeä asia, mutta alkoholipitoisuuksien vaihdellessa, miten se huomioidaan vertailussa? Saadaanko siis laskettua joku dokability-luku litrahinnan ja alkoholipitoisuuden avulla? Sen avulla voisi siis selvittää, millä juomalla saa halvimmat kännit ja vertailla juomien dokabilityä
Kommentit (27)
Isokaato.comissa on laskettu tehosuhteet alkon juomille, valitettavasti sitä vaan ei ole aikoihin päivitetty. Ainakaan kun viimeksi katsoin.
0lis kannattanu olla koulussa matikantunnilla hereillä.
Lasket paljonko tietty määrä absoluuttista alkoholia maksaa kussakin juomassa. Jopa pultsarit hallitsee ihan päässälaskuna, missä juomassa hinta/alkoholisuhde on paras.
Gambina tai Koskenkorva - omnomnomnom-nom!
Vierailija kirjoitti:
Gambina tai Koskenkorva - omnomnomnom-nom!
Sisu ja Tapsa on halvempaa kuin Kosanderi.
Vierailija kirjoitti:
0lis kannattanu olla koulussa matikantunnilla hereillä.
Lasket paljonko tietty määrä absoluuttista alkoholia maksaa kussakin juomassa. Jopa pultsarit hallitsee ihan päässälaskuna, missä juomassa hinta/alkoholisuhde on paras.
Tuohan kertoo vain saman, kuin tilavuusprosentti. Jos laskee kuinka paljon alkoholia on tietyssä määrässä (esim. litrassa), niin sehän on jokaisessa tilavuudessa sama osuus. Miten lasketaan, paljonko se maksaa? Ja miten sitä pitäisi tulkita?
Onko maku ja nautittavuus mitään tekijöitä näissä laskelmissa?
Vierailija kirjoitti:
Onko maku ja nautittavuus mitään tekijöitä näissä laskelmissa?
Onhan ne tärkeitä seikkoja, mutta niitä ei huomioida tässä.
Alkoholi ilmoitetaan yleensä tilavuusprosentteina, ja alkoholin paino on 0,75 kertaa veden paino. Sillä pääsee aika hyvin jo perille.
Hyvin sokeripitoisissa juomissa voi laskukaava hiukan heittää, mutta tuskin kukaan likööriä puolta litraa juo.
Halvimmat hinta-alkoholisuhteet löytyvät bulkkikaljasta ja väkevien osalta halpaviinoista, kuten liettualaisesta vodkasta. Eihän nyt kotimainenkaan viina ole kuin 15% kalliimpaa toki. Viinojen osalta laskentaa helpottaa se, että ne ovat aika standardiväkevää kamaa kaikki, siitä vain vertailemaan litrahintoja jotka ilmoitetaan myyntikylteissä.
Siis 1 / tilavuus * alkoholipitoisuus * tilavuus. Näin saadaan selville kuinka suuri osuus juomasta on alkoholia.
Vierailija kirjoitti:
Siis 1 / tilavuus * alkoholipitoisuus * tilavuus. Näin saadaan selville kuinka suuri osuus juomasta on alkoholia.
Niin ja se pitoisuus * litrahinta saadaan kuinka paljon se alkoholin osuus maksaa kyseisessä pullossa. Mutta miten saadaan tähän alkoholiosuuden litrahinta? Että eri kokoisia pakkauksia voisi verrata? Siis tilavuus täytyy kaikissa laajentaa litraan, mutta miten laajennetaan alkoholkiosuuden litrahinta?
Uudelleen asiaa tutkittuani, siis alkoholin osuus / tilavuus * hinta * 1 litra / tilavuus.
Tuleeko tästä alkoholiosuuden hinta litrahintana?
Totta kai suomalainen ostaa myös konvehtirasiat laskeskellen kaupassa kilohintaa, kysehän on vain vatsan tankkaamisesta. Sama sitten viinallekin. Laatukysymyksillä ei ole mitään väliä Suomen kulinarismissa.
Jagex kirjoitti:
Alkoholi ilmoitetaan yleensä tilavuusprosentteina, ja alkoholin paino on 0,75 kertaa veden paino. Sillä pääsee aika hyvin jo perille.
Hyvin sokeripitoisissa juomissa voi laskukaava hiukan heittää, mutta tuskin kukaan likööriä puolta litraa juo.
Halvimmat hinta-alkoholisuhteet löytyvät bulkkikaljasta ja väkevien osalta halpaviinoista, kuten liettualaisesta vodkasta. Eihän nyt kotimainenkaan viina ole kuin 15% kalliimpaa toki. Viinojen osalta laskentaa helpottaa se, että ne ovat aika standardiväkevää kamaa kaikki, siitä vain vertailemaan litrahintoja jotka ilmoitetaan myyntikylteissä.
Muistaakseni esim. Tapion teho/hinta on inansa parempi kuin keppanan, joka maksaa sen tyypillisesti halvimman 2.27€/l (Prisman Karjala/Koff, Lidin punainen)
Jagex kirjoitti:
Alkoholi ilmoitetaan yleensä tilavuusprosentteina, ja alkoholin paino on 0,75 kertaa veden paino. Sillä pääsee aika hyvin jo perille.
Hyvin sokeripitoisissa juomissa voi laskukaava hiukan heittää, mutta tuskin kukaan likööriä puolta litraa juo.
Halvimmat hinta-alkoholisuhteet löytyvät bulkkikaljasta ja väkevien osalta halpaviinoista, kuten liettualaisesta vodkasta. Eihän nyt kotimainenkaan viina ole kuin 15% kalliimpaa toki. Viinojen osalta laskentaa helpottaa se, että ne ovat aika standardiväkevää kamaa kaikki, siitä vain vertailemaan litrahintoja jotka ilmoitetaan myyntikylteissä.
Minä juon Baileysiä puoli litraa ja se on syy, miksi en osta sitä kotiin jääkaappiin vaan juon vain baarissa kerran vuodessa käydessä.
Jagex kirjoitti:
Alkoholi ilmoitetaan yleensä tilavuusprosentteina, ja alkoholin paino on 0,75 kertaa veden paino. Sillä pääsee aika hyvin jo perille.
Hyvin sokeripitoisissa juomissa voi laskukaava hiukan heittää, mutta tuskin kukaan likööriä puolta litraa juo.
Halvimmat hinta-alkoholisuhteet löytyvät bulkkikaljasta ja väkevien osalta halpaviinoista, kuten liettualaisesta vodkasta. Eihän nyt kotimainenkaan viina ole kuin 15% kalliimpaa toki. Viinojen osalta laskentaa helpottaa se, että ne ovat aika standardiväkevää kamaa kaikki, siitä vain vertailemaan litrahintoja jotka ilmoitetaan myyntikylteissä.
On niissä eri väkevyyksiä. Jotkut on 32, 38, 39, 40 jms Kirkkaista puheen ollen.
Vierailija kirjoitti:
Totta kai suomalainen ostaa myös konvehtirasiat laskeskellen kaupassa kilohintaa, kysehän on vain vatsan tankkaamisesta. Sama sitten viinallekin. Laatukysymyksillä ei ole mitään väliä Suomen kulinarismissa.
Laki vaatii yksikköhintojen ilmoittamisen (l-, kg-), ei tarvitse laskeskella.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Gambina tai Koskenkorva - omnomnomnom-nom!
Sisu ja Tapsa on halvempaa kuin Kosanderi.
No tätähän minäkin olen aina ajatellut, mutta kyseisellä kaavalla tulee tulokseksi, että Koskenkorva 30% 0,5l viinapullon alkoholin osuudelle tulee hintaa 6,77 €, Tapio 39% 0,5l viinapullon alkoholin osuudelle tulee hintaa 11,01 €. (30%*11,29*1/0,5=6,77, 39%*14,12*1/0,5). Tämän mukaan siis Koskenkorva olisi runsaasti halvempaa.
hinta / ( koko * alk% / 100 ) = hinta [1 l abs. alk]
Jossa
Hinta €
Koko l
up