Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Ruokajutustelua: Fonduet ja raclettet?

juustohiirille vinkkejä ja muuta :)
09.09.2018 |

Mitä tarjoilette näiden kanssa?

Teettekö itse fonduesekoituksen vai ostatteko valmiin?
Minä tein keväällä ekaa kertaa itse ja oli helppoa, käytin gruyere- sekä appenzeller-juustoa, tuli todella hyvää. Seuraavalla kerralla ajattelin laittaa kolmanneksi juustoksi emmentalia, vai pilaako se noiden "parempien" juustojen maut?

Raclettejuustosuosikkini on ranskalainen savuraclette, mutta en ole enää löytänyt sitä mistään? Oletteko te nähneet kaupoissa?

Kommentit (38)

Vierailija
1/38 |
09.09.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meilläpäin tuossa K-Supermarketissa on sitä savujuustoa. Ja Cittarissa myös. Käytän fonduessa yleensä mustaleima emmentalia ja gryerea. Hyvin toimii. Appanzeller on mielestäni liian suolaista. Fonduen kanssa yleensä on ihan vihanneksia, kun ruoka muuten on TODELLA raskasta. Racleten kanssa niitä tyypillisiä: leipää, etikkasäilykkeitä ja usein niitä vihanneksia. Dippitikkuina niin niihinkään ei tarvitse haarukkaa.

Vierailija
2/38 |
09.09.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Meilläpäin tuossa K-Supermarketissa on sitä savujuustoa. Ja Cittarissa myös. Käytän fonduessa yleensä mustaleima emmentalia ja gryerea. Hyvin toimii. Appanzeller on mielestäni liian suolaista. Fonduen kanssa yleensä on ihan vihanneksia, kun ruoka muuten on TODELLA raskasta. Racleten kanssa niitä tyypillisiä: leipää, etikkasäilykkeitä ja usein niitä vihanneksia. Dippitikkuina niin niihinkään ei tarvitse haarukkaa.

Mikä K-Supermarket ja Cittari? Nimittäin Keskosta sanottiin ettei niillä enää ole maahantuonnissa sitä ranskalaista savuraclettea, eli onko tuo sitä suomalaista vastinetta? En pitänyt siitä, kun ostettiin kokeeksi, se ranskalainen on pehmeämpi.

Me ollaan yleensä ostettu sitä valkoviiniraclettejuustoa, ranskalaista. Tuosta Mankkaan K-Supermarketista.

Mietin että mustaleima emmental on liian pistävän voimakasta vai laimeneeko se maku fonduesekoituksessa? Katsoin Travel Channelilta jotain sveitsiläistä ruokaohjelmaa ja mielestäni ne laittoi sitä Appenzelleria sekaan siellä jossain vanhassa kuuluisassa fondueravintolassa. Siksi laitoin sitä, muuten olisin laittanut pelkkää gruyereä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/38 |
09.09.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mitä on fondue

Vierailija
4/38 |
09.09.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Me paistetaan raclettegrillissä naudan ulkofilettä ohuina viipaleina, ja parsaa sekä vihreitä papuja. Keitämme noita parsoja ja papuja ensin hieman. Myös herkkusieniä ja kirsikkatomaatteja.

Sitten laitamme niihin alatason juustokippoihin vähän punasipulisilppua ja sen päälle se juustoviipale ja sulamaan.

Fonduet ja raclettet ovat kivoja etenkin nyt kun ilmat viilenee.

Tuttavaperheellä on muuten tämmöinen pizzarette eli jokainen kokoaa pikkupizzan päälle haluamansa täytteet ja paistaa ne itse, kivaa illanviettoa tuokin =) Toivat sen muistaakseni Saksasta vai Hollannista

http://www.montepizzacrust.com/media/montepizzacrust/images/pizzarette…

Vierailija
5/38 |
09.09.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mitä on fondue

Lämmin juustodippi, kuten kuvassa

https://eatlittlebird.com/wp-content/uploads/2017/09/cheese-fondue-6.jpg

Voi myös olla lihaliemidippi, tai jälkiruuaksi tämmöinen suklaadippi

https://cdn.cdkitchen.com/recipes/images/2016/02/7630-4301-mx.jpg

Vierailija
6/38 |
09.09.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lihafondueta en ole koskaan kokeillut, onko mitään hyviä vinkkejä siihen? Mikä liha paras, entä liemen koostumus? Muut lisukkeet?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/38 |
09.09.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Meilläpäin tuossa K-Supermarketissa on sitä savujuustoa. Ja Cittarissa myös. Käytän fonduessa yleensä mustaleima emmentalia ja gryerea. Hyvin toimii. Appanzeller on mielestäni liian suolaista. Fonduen kanssa yleensä on ihan vihanneksia, kun ruoka muuten on TODELLA raskasta. Racleten kanssa niitä tyypillisiä: leipää, etikkasäilykkeitä ja usein niitä vihanneksia. Dippitikkuina niin niihinkään ei tarvitse haarukkaa.

Mikä K-Supermarket ja Cittari? Nimittäin Keskosta sanottiin ettei niillä enää ole maahantuonnissa sitä ranskalaista savuraclettea, eli onko tuo sitä suomalaista vastinetta? En pitänyt siitä, kun ostettiin kokeeksi, se ranskalainen on pehmeämpi.

Me ollaan yleensä ostettu sitä valkoviiniraclettejuustoa, ranskalaista. Tuosta Mankkaan K-Supermarketista.

Mietin että mustaleima emmental on liian pistävän voimakasta vai laimeneeko se maku fonduesekoituksessa? Katsoin Travel Channelilta jotain sveitsiläistä ruokaohjelmaa ja mielestäni ne laittoi sitä Appenzelleria sekaan siellä jossain vanhassa kuuluisassa fondueravintolassa. Siksi laitoin sitä, muuten olisin laittanut pelkkää gruyereä.

Espoonlahden supermarket ja ison omenan cittari. Ainakin keväällä oli ainakin. Nyt kesällä en oo syönyt raclettea. Oli siis sitä tuhkajustoa, mutta eikös se, ranskalaisesta nimetään huolimatta, sveitsiläistä?

Vierailija
8/38 |
09.09.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä syödään raclettea usein, mutta fondueta en ole koittanut vuosiin. Raclettegrilliin laitetaan erilaisia leikkeleitä; meetvurstia, parmankinkkua, tavallista kinkkua ym., etikkakurkkuja, paprikaa ja herkkusieniä. Lisäksi keitettyjä perunoita.

Nyt innostuin fonduesta, pitääpä testata. Joskus vuosia sitten tein kastikkeen itse jonkun reseptin avulla, ja muistan että se oli pahaa :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/38 |
09.09.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minä olen tehnyt fonduen tällä reseptillä

https://gruyere.com/fi/recettes/waadtlandilainen-fondue-gruyere-aop-juu…

Minulla ei ollut mitään waadtlandilaista valkoviiniä enkä löytänyt sellaista Alkostakaan, joten olen käyttänyt saksalaista tai itävaltalaista rieslingiä :)

Vierailija
10/38 |
09.09.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Meilläpäin tuossa K-Supermarketissa on sitä savujuustoa. Ja Cittarissa myös. Käytän fonduessa yleensä mustaleima emmentalia ja gryerea. Hyvin toimii. Appanzeller on mielestäni liian suolaista. Fonduen kanssa yleensä on ihan vihanneksia, kun ruoka muuten on TODELLA raskasta. Racleten kanssa niitä tyypillisiä: leipää, etikkasäilykkeitä ja usein niitä vihanneksia. Dippitikkuina niin niihinkään ei tarvitse haarukkaa.

Mikä K-Supermarket ja Cittari? Nimittäin Keskosta sanottiin ettei niillä enää ole maahantuonnissa sitä ranskalaista savuraclettea, eli onko tuo sitä suomalaista vastinetta? En pitänyt siitä, kun ostettiin kokeeksi, se ranskalainen on pehmeämpi.

Me ollaan yleensä ostettu sitä valkoviiniraclettejuustoa, ranskalaista. Tuosta Mankkaan K-Supermarketista.

Mietin että mustaleima emmental on liian pistävän voimakasta vai laimeneeko se maku fonduesekoituksessa? Katsoin Travel Channelilta jotain sveitsiläistä ruokaohjelmaa ja mielestäni ne laittoi sitä Appenzelleria sekaan siellä jossain vanhassa kuuluisassa fondueravintolassa. Siksi laitoin sitä, muuten olisin laittanut pelkkää gruyereä.

Espoonlahden supermarket ja ison omenan cittari. Ainakin keväällä oli ainakin. Nyt kesällä en oo syönyt raclettea. Oli siis sitä tuhkajustoa, mutta eikös se, ranskalaisesta nimetään huolimatta, sveitsiläistä?

Ei ole tuo sama, nimittäin se jota Keskolla oli myynnissä aiemmin, oli tällaista:

http://www.peacockcheese.com/catalog/cheese/french-albagnac-by-boat/smo…

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/38 |
09.09.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Heitän oltermannin kattilaan ja kärvennän sen pohjaan kiinni.

Vierailija
12/38 |
09.09.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Heitän oltermannin kattilaan ja kärvennän sen pohjaan kiinni.

Jokainen tyylillään....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/38 |
09.09.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Siihen vanhaan perinteiseen sveitsiläiseen racletteen kuuluu sen juuston lisäksi pienet etikkakurkut, hillosipulit, paistetut herkkusienet, keitetyt perunat, ilmakuivattu kinkku (prosciutto tms), ilmakuivattu naudanliha (bresaola) ja mustapippuria lopuksi juuston päälle. Oli siis aika simppeliä ruokaa muinoin, mutta herkullista.

Sen jälkeen tuosta on tullut eri muunnelmia ja jokainen laittaa grilliin sitä mistä tykkää :)'

Sveitsissä minulle toitotettiin että fondue ja raclette juodaan aina valkkarin kanssa ja pitää ottaa kirkasta kirschwasser-snapsia syömisen aikana, muuten se juusto pakkautuu liian pitkäksi aikaa suoleen eli nuo liottaa sitä juustoa mahaystävällisempään muotoon.

Vierailija
14/38 |
09.09.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Asuin sveitsissä neljä kuukautta ja siellä tuli syötyä fondueta monta kertaa. Ostin suomessa sähkökäyttöisen fonduepadan mutta tosi harvoin tulee tehtyä itse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/38 |
09.09.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mitä on fondue

Jos leipäpala putoaa siihen, kepitetään. Jos putoaa uudestaan, sinulle sidotaan myllynkivi jalkaan ja heitetään järveen.

Vierailija
16/38 |
09.09.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mulla on kaksi valurautaista fondue-pataa - toiseen juustosekoitus (mitä milloinkin sattuu kaupasta mukaan) ja toista käytän suklaan sulattamiseen (jälkkäri).. Harvoin kyllä tulee tehtyä, mutta aina silloin tulee mieleen että pitäisi käyttää useammin....

Vierailija
17/38 |
09.09.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Asun Sveitsissä ja kaupasta ostan "moitié-moitié" raastepussin. Siinä on puolet Gruyèreä ja puolet Fribourgeois-juustoa. Mulle ainoa oikea sekoitus. Maalaisleipää dipattavaksi ja juomaksi teetä tai valkkaria. Ranskalaiset juustot ovat ikävän venyviä.

Vierailija
18/38 |
10.09.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Asun Sveitsissä ja kaupasta ostan "moitié-moitié" raastepussin. Siinä on puolet Gruyèreä ja puolet Fribourgeois-juustoa. Mulle ainoa oikea sekoitus. Maalaisleipää dipattavaksi ja juomaksi teetä tai valkkaria. Ranskalaiset juustot ovat ikävän venyviä.

Ne ranskalaiset venyvät rasvaisemmat juustot on kai tarkoitettu just racletteen eikä fondueen.

Vierailija
19/38 |
10.09.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä on tämmöinen pieni Boskan mini/tapas fonduepata joka lämmitetään kynttilällä. Se riittää mainiosti kahdelle hengelle, eikä se haise voimakkaalle polttoöljylle kuten ne perinteiset padat.

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/61k6Plv9qKL._SY355_.jpg

Vierailija
20/38 |
10.09.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Fondueta olen itse tehnyt vain lihaversiona, silloin ihan öljy ja mausteet, ei lihaliemi.

Eli lihan palaset paistetaan kuumassa öljyssä padassa.

Kaverina vihanneksia, kastikkeita. Valkospiliperunoita, paistettuja perunoita jne. 

Kylässä olen syönyt myös juustofondueta, en tiedä mitä seoksessa oli - hyvää oli.

ShabuShabua olen myös syönyt ja tehnyt itsekin, mutta tykkään enemmän ihan fonduesta öljyssä.

Racletteen kuuluu meillä liha ja iso määrä kasviksia: perunaa aivan ohueksi viipaloituna, paprikaa, sipulia, kirsikkatomaatteja. Lisäksi katkarapuja, joskus tuoretta tonnikalaa.

Juustona tykkään ihan perusraclettesta, johon päälle muskottipähkinää jauhettuna.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kaksi kolme kuusi