Uskotteko että kotimainen ruoka on automaattisesti parempaa kuin ulkomainen
Hyvin on elintarvikejättien aivopesu näköjään tehonnut kun suurin osa uskoo niin. Ihmiset ei ehkä osaa myöntää sitä mutta alitajunnassa piilee vankka usko suomalaiseen ruokaan.
Suomalaiset yritykset ovat brändänneet itsensä niin tiukasti terveelliseksi ja puhtaaksi, että pelkkä suomalaisuus riittää vakuudeksi laadusta.
Kyseenalaistakaa asia seuraavalla kauppakäynnillä ja tutkikaa oikeasti tuoteselosteet, niistä löytyy vaikka mitä yllättävää.
Kommentit (28)
Lisäainelistat on helppo katsoa, käyteyt antibiootit, kasvuhormonit ja kasvimyrkyt jo vaikeampia...
Suomalainen ruoka on kuraa. Käy vaikka Lidlissä katsomassa. Hevi on laadukasta ja maukasta. Toisin kuin Kapitalistien ja Sosialistien marketeissa.
On se. Mutta harvemmin tulee ostettua sitä elintarvikejäteiltä vaan suoraan tuottajilta, itsekin tuottaen tai hankittua metsästäjä-keräilijä kulttuuria vaalien. Elintarviketeollisuuden myllyssä hyväkin raaka-aine tuppaa muuttumaan lähes syömäkelvottomaksi. Sama ulkomaisen muonan kanssa.
Mitä lyhyempi tuoteseloste, tai ei sellaista lainkaan, on yleensä tae edes kohtuullisen hyvästä tuotteesta.
Onneksi olen onnistunut luomaan hyvät suhteet paikallisiin lihan-, maidon- ja munantuottajiin sekä kasvinviljelijöihin. Lähes 100% ravinnostani tulee alle 40 km:n säteeltä kotoa. Tuontitavara on lähinnä mausteita, sekä muutama kahvi-, kaakao- ja teepaketti vuodessa (kolmea viimeksi mainittua ilmankin pärjäisin).
Jep, suomalaista ruuantuotantoa valvotaan tarkasti, toisin kuin monessa muussa maassa. Tiedän sen olevan puhtaampaa.
Vierailija kirjoitti:
Lisäainelistat on helppo katsoa, käyteyt antibiootit, kasvuhormonit ja kasvimyrkyt jo vaikeampia...
Suomessa ei saa eläimille vapaasti antibiootteja, joten suomalainen liha ei niitä sisällä (teurastamo ei ota vastaan eläintä, jonka varoaika ei ole kulunut umpeen). Kasvuhormoneja meillä ei käytetä ja kasvimyrkyt tarkoittanevat kasvinsuojeluaineita, joista EU antaa tarkat säädökset eikä muita kuin laillisia ole saatavilla. Miksi kukaan tuhlaisi rahojaan todella kalliisiin aineisiin ja käyttäisi niitä enemmän kuin ohjeiden mukaan pitää?
Suomalaista ruokaa on myös ravintoloiden helsinkiläisillä kattoterasseilla kasvattama salaatti, joka on saanut kaikki mahdolliset raskasmetallit, joita pakokaasut ilmaan puhkuvat. Helsinkiläisten mielestä se on puhdasta ruokaa, onhan se tuotettu melkein vieressä.
Vierailija kirjoitti:
Kotimaisen ruoan ostamisella on työllistävä vaikutus. Kotimaisella ruoalla elää ja voi hyvin. Ei se haittaa, jos se on maailman toiseksi parasta, kun kuitenkin on oikein hyvää.
Arvasin että heti vedotaan kotimaisen työn tukemiseen. Ilman erästä kasvavaa ulkomaista päivittäistavaraketjua suomalaisen ruoan hinnat olisivat yhä nykyistäkin korkeammat. Kilpailu alentaa hintoja, ja kilpailua ei ole kun ainoastaan K- ja S-ryhmä vehkeilevät keskenään.
Hyvin se lidlikin työllistää kassamyyjiä, esimiehiä, siivoojia, rakennusteollisuuden työntekijöitä,...
En sanoisi että pelkän kotimaisuuden avulla elää terveellisesti. Katso vaikka suomalaisten kansantauteja.
Samaa pas..kaa sinne peltoon työnnetään kuin muuallakin. Tai kun oliskin vaan sitä pas..kaa mutta kaikki myrkyt sinne suomalaisiin peltoon laitetaan ja maataloustukiaisilla maksetaan meidän pussista. Ei ole sen puhtaanpaa kuin muualla. Varmaan Ruotsissa voi olla puhtaampaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kotimaisen ruoan ostamisella on työllistävä vaikutus. Kotimaisella ruoalla elää ja voi hyvin. Ei se haittaa, jos se on maailman toiseksi parasta, kun kuitenkin on oikein hyvää.
Arvasin että heti vedotaan kotimaisen työn tukemiseen. Ilman erästä kasvavaa ulkomaista päivittäistavaraketjua suomalaisen ruoan hinnat olisivat yhä nykyistäkin korkeammat. Kilpailu alentaa hintoja, ja kilpailua ei ole kun ainoastaan K- ja S-ryhmä vehkeilevät keskenään.
Hyvin se lidlikin työllistää kassamyyjiä, esimiehiä, siivoojia, rakennusteollisuuden työntekijöitä,...
En sanoisi että pelkän kotimaisuuden avulla elää terveellisesti. Katso vaikka suomalaisten kansantauteja.
Lidlistäkin voi ostaa ihan vaan pelkästään kotimaisia tuotteita. Siinä missä K- ja S kaupoista ostaa pelkkää tuontitavaraa.
Se että ruoka tulee läheltä ei tarkoita samaa kuin puhtaus.
Kotimaiset banaanit on mun lempiherkku.
Vierailija kirjoitti:
Samaa pas..kaa sinne peltoon työnnetään kuin muuallakin. Tai kun oliskin vaan sitä pas..kaa mutta kaikki myrkyt sinne suomalaisiin peltoon laitetaan ja maataloustukiaisilla maksetaan meidän pussista. Ei ole sen puhtaanpaa kuin muualla. Varmaan Ruotsissa voi olla puhtaampaa.
Vähemmän myrkkyjä Suomessa käytetään kuin Ruotsissa tai muualla maailmassa. Maataloustukia maksetaan ympäri maailman, ei vain Suomessa. Sinäkin makselet kiltisti vaikka ranskalaisen viinitilan tukia veroissasi.. Ruotsissa ei todellakaan ole puhtaampaa. Suomessa esim maidon antibioottiraja on ehdoton nolla, muualla se ei ole ihan niin justiinsa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kotimaisen ruoan ostamisella on työllistävä vaikutus. Kotimaisella ruoalla elää ja voi hyvin. Ei se haittaa, jos se on maailman toiseksi parasta, kun kuitenkin on oikein hyvää.
Arvasin että heti vedotaan kotimaisen työn tukemiseen. Ilman erästä kasvavaa ulkomaista päivittäistavaraketjua suomalaisen ruoan hinnat olisivat yhä nykyistäkin korkeammat. Kilpailu alentaa hintoja, ja kilpailua ei ole kun ainoastaan K- ja S-ryhmä vehkeilevät keskenään.
Hyvin se lidlikin työllistää kassamyyjiä, esimiehiä, siivoojia, rakennusteollisuuden työntekijöitä,...
En sanoisi että pelkän kotimaisuuden avulla elää terveellisesti. Katso vaikka suomalaisten kansantauteja.
Nyt en ymmärrä. Mitä tekemistä Lidlin myyjien työllistymisellä on sen kanssa, onko suomalainen ruoka parempaa kuin muualta tuotu? Kotimaiset einekset työllistävät suomalaisia työntekijöitä ja jos meillä ei ole omia raaka-aineita, niin esimerkiksi suomalaisten lempiasiat eli kalja ja hk:n sininen jätettäisiin valmistamatta.
Eräs ulkomainen päivittäistavaraketju myy sekä suomalaista että ei-suomalaista ruokaa, mutta ei ainakaan minusta ole erikseen missään tehnyt mitään paremmuusvertailuja. Ostamalla isoja eriä bulkkituotteita se tekee kohtalaista tulosta.
Vierailija kirjoitti:
Kotimaiset banaanit on mun lempiherkku.
Ihan niin kuin ilman banaaneja ei voisi elää...
Vierailija kirjoitti:
Samaa pas..kaa sinne peltoon työnnetään kuin muuallakin. Tai kun oliskin vaan sitä pas..kaa mutta kaikki myrkyt sinne suomalaisiin peltoon laitetaan ja maataloustukiaisilla maksetaan meidän pussista. Ei ole sen puhtaanpaa kuin muualla. Varmaan Ruotsissa voi olla puhtaampaa.
Pas..kaapa hyvinkin, koska jo nyt tehdään kokeiluja, joissa kaupunkien jätevedenpuhdistamojen liete kompostoidaan ja sitten se ajetaan pellolle ja katsotaan, mitä kasvaa. Ongelmana on raskasmetallipitoisuus, mutta toisaalta jos voidaan suunnata markkinointi sinne, missä liete on tuotettu, niin voidaan sanoa, että "sinun ansiostasi kasvanutta".
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kotimaisen ruoan ostamisella on työllistävä vaikutus. Kotimaisella ruoalla elää ja voi hyvin. Ei se haittaa, jos se on maailman toiseksi parasta, kun kuitenkin on oikein hyvää.
Arvasin että heti vedotaan kotimaisen työn tukemiseen. Ilman erästä kasvavaa ulkomaista päivittäistavaraketjua suomalaisen ruoan hinnat olisivat yhä nykyistäkin korkeammat. Kilpailu alentaa hintoja, ja kilpailua ei ole kun ainoastaan K- ja S-ryhmä vehkeilevät keskenään.
Hyvin se lidlikin työllistää kassamyyjiä, esimiehiä, siivoojia, rakennusteollisuuden työntekijöitä,...
En sanoisi että pelkän kotimaisuuden avulla elää terveellisesti. Katso vaikka suomalaisten kansantauteja.
Lidlistäkin voi ostaa ihan vaan pelkästään kotimaisia tuotteita. Siinä missä K- ja S kaupoista ostaa pelkkää tuontitavaraa.
Voi toki, mutta kannattaa miettiä haluaako tukea epärehellisiä suomalaisia ketjuja vai hintoja alentavaa ulkomaista. Ostaisin mieluummin kotimaiset tuotteeni lidlistä, jos suomalaista työtä on aivan pakko tukea. K- ja S-ryhmät eivät tarvitse enää prosentin kymmenesosaakaan suurempaa markkinaosuutta, enkä halua ostoksieni katteella lihottaa niiden johtajien taskuja.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kotimaisen ruoan ostamisella on työllistävä vaikutus. Kotimaisella ruoalla elää ja voi hyvin. Ei se haittaa, jos se on maailman toiseksi parasta, kun kuitenkin on oikein hyvää.
Arvasin että heti vedotaan kotimaisen työn tukemiseen. Ilman erästä kasvavaa ulkomaista päivittäistavaraketjua suomalaisen ruoan hinnat olisivat yhä nykyistäkin korkeammat. Kilpailu alentaa hintoja, ja kilpailua ei ole kun ainoastaan K- ja S-ryhmä vehkeilevät keskenään.
Hyvin se lidlikin työllistää kassamyyjiä, esimiehiä, siivoojia, rakennusteollisuuden työntekijöitä,...
En sanoisi että pelkän kotimaisuuden avulla elää terveellisesti. Katso vaikka suomalaisten kansantauteja.
Nyt en ymmärrä. Mitä tekemistä Lidlin myyjien työllistymisellä on sen kanssa, onko suomalainen ruoka parempaa kuin muualta tuotu? Kotimaiset einekset työllistävät suomalaisia työntekijöitä ja jos meillä ei ole omia raaka-aineita, niin esimerkiksi suomalaisten lempiasiat eli kalja ja hk:n sininen jätettäisiin valmistamatta.
Eräs ulkomainen päivittäistavaraketju myy sekä suomalaista että ei-suomalaista ruokaa, mutta ei ainakaan minusta ole erikseen missään tehnyt mitään paremmuusvertailuja. Ostamalla isoja eriä bulkkituotteita se tekee kohtalaista tulosta.
Vastasin kommenttiin, jossa perusteltiin suomalaisen ruuan paremmuutta työllistävän vaikutuksen kannalta. Paremmuus onkin hyvin laaja käsite tässä yhteydessä, se voi liittyä myös mielikuviin ruuan eettisyydestä. Suomalaiset ruokakaupat eivät toimi eettisesti ostaessaan tuottajilta ruokaeriä; kaupalla on ylivalta tuottajiin, jotka saavat tuotteistaan hyvin alhaisen korvauksen.
Voi myös miettiä, onko eettistä johdattaa kuluttajaa harhaan ostokäyttäytymistä ohjaaviin merkkeihin liitetyillä mielikuvilla. Sydänmerkki ei kerro tuotteen terveellisyydestä, joutsenmerkki ja avainlippu eivät takaa kotimaisuutta. Kaikkeen ei kannata luottaa pelkkiin mielikuviin nojautuen, vaan ottaa asioista selvää ja ymmärtää mitä oikeasti ostaa ja millaista toimintaa tukee.
Suomalainen "ruoka" on täyteaineilla pilattua ylihintaista sontaa. Laadukkaita elintarvikkeita on ihan turha odottaa saavansa suomalaisilta valmistajilta. Harmi kun lidlkin lopetti kuohukerman tuonnin, kun suomalaiset eivät tajua hyvän päälle. Juuri se jugurttipurkin näköisessä ollut lidln kerma jossa luki "vähintään 50% rasvaa" oli oikeaa kermaa. Toisin kuin nämä suomalaiset karrageenisotkut.
Ihhmiseen makumaailmaa on väähän sellaiinen etttä koviin monimutkaiiseen ei tulisii sortua muttta toisaalta ei yksinkertaaistettuihiin toistuviiin makuuihin. Sitten kun löytää ne hyvät niin niitä käyttäen vaihhdellen ja ehkää jopa varioideen.
Vierailija kirjoitti:
Jep, suomalaista ruuantuotantoa valvotaan tarkasti, toisin kuin monessa muussa maassa. Tiedän sen olevan puhtaampaa.
Mitä tarkoitat puhtaudella? Onko se vain sitä, ettei ruuassa ole mikrobeja ja antibiootteja vai tarkoitatko puhtautta lisäaineista?
Puhtaus voidaan käsittää myös rasvattomuutena, joka etenkin maitotuotteissa saadaan aikaan prosessoimalla ja lisäaineita pumppaamalla, koska rasvaton ei luonnollisesti ole yhtä hyvää kuin rasvainen. Suomalaiset maitotuotemarkkinat ovat valtoimenaan teollisesti muokattuja rasvattomia tuotteita, mikä viestii kuluttajien tiedottomuudesta ruoan oikeaa terveellisyyttä kohtaan. Onko luonnollinen rasva pahempaa verrattuna vähennettyyn rasvaan, lisättyyn sokeriin ja lisäaineisiin?
Kotimaisen ruoan ostamisella on työllistävä vaikutus. Kotimaisella ruoalla elää ja voi hyvin. Ei se haittaa, jos se on maailman toiseksi parasta, kun kuitenkin on oikein hyvää.