Kasvissyönti buumi onkin suuri kupla – Tilastot paljastavat aivan toisenlaisen totuuden
Suomalaisten lihankulutus henkeä kohden ei vähentynyt viime vuonna. Edellisvuosina se jopa lisääntyi. Tämä selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) vuosittain julkaisemasta ravintotaseesta.
Kuinka se on mahdollista? Mediassahan on pitkään hehkutettu kasvissyöntibuumia. Esimerkiksi HS:ssä vegaaniruokaa ja kasvissyöntiä käsitteleviä tai sivuavia juttuja julkaistiin viime vuonna noin 200. Vuonna 2013 määrä oli vain puolet tästä.
”Media haistelee, mikä on trendikäs aihe ja mikä saa ostamaan lehtiä”, sanoo Tampereen yliopiston tutkijatohtori Markus Vinnari.
”Jutut kertovat luultavasti todellista muutosta enemmän siitä, että helsinkiläistoimittajat ovat omanlaisensa kuluttajaryhmä.”
Kasvissyöntijuttuja googlailemalla selviää, että vaikka on paljon tasapainoistakin uutisointia, päällimmäiseksi mielikuvaksi jutuista jää kasvissyönnin läpilyönti.
Uusien kasvispohjaisten tuotteiden, kuten nyhtökauran ja härkiksen, myynnin kasvusta kertovissa jutuissa muistetaan yleensä – mutta ei aina – mainita hurjien kasvuprosenttien johtuvan siitä, että liikkeelle on lähdetty lähes nollasta. Lihattomasta lokakuusta on tehty paljon juttuja, mutta harvemmin on hoksattu kertoa, että lihanmyyntiin se ei vaikuttanut.
Kesällä lihaa myydään paljon grillaukseen.
Kesällä lihaa myydään paljon grillaukseen. (KUVA: Heidi Piiroinen / HS)
Markus Vinnari tutkii kestävän kehityksen ja ruoankulutuksen suhdetta. Hän ja muutama muukin tutkija ovat yrittäneet selvittää suomalaisten kasvissyöjien määrää, mutta se on vaikeaa.
Kyselyissä kalansyöjäkin saattaa pitää itseään vegetaristina mutta kerran vuodessa lihaa maistava vegetaristi tunnustautua lihansyöjäksi. Kasvissyöjää on vaikea määritellä yksiselitteisesti.
Vinnari arvioi, että hänen itsensä kaltaisia vegaaneja on 1–2 prosenttia väestöstä. Vegaani ei syö lihaa, kalaa, munia eikä maitotuotteita. Lihatiedotuksen vuosittain julkaisemasta kyselystä puolestaan näkee, että lihaa syömättömien osuus on viime vuodet värähdellyt virhemarginaalin sisällä noin viidessä prosentissa.
”En usko, että kasvissyöjien määrä on radikaalisti lisääntynyt. En edes sitä, että moni on vähentänyt lihansyöntiä. Ihmiset kyllä sanovat kyselyissä aikovansa vähentää mutta eivät sitten oikeasti teekään niin”, Vinnari sanoo.