Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Vaikka lemmikkien lopettaminen on osa eläinlääkärin työtä, tapahtuma on aina herkkä, kertoo eläinlääkäri Laura Rajakallio Evidensia Itäkeskuksesta.

Eutanasialla tarkoitetaan lemmikin elämän päättämistä tilanteessa, jossa eläminen aiheuttaa lemmikille tuskaa tai kärsimystä. Kyseessä voi olla äkillisesti alkanut sairaus tai tapaturma, mutta myös pitkään jatkunut sairaus tai vanhuuden vaivat, joista lemmikki ei enää parane eikä sen kipua voida enää lievittää.

– Itselleni tunnepitoisimpia ovat tilanteet, joissa eutanasia tehdään iäkkään ihmisen tärkeälle ja ehkä jopa ainoalle ystävälle. Nämä hetket nostavat kyyneleet silmiin.

Milloin on oikea aika?
– On todella haastavaa määrittää tarkkaa ajankohtaa, jolloin eutanasiapäätös tulisi tehdä. Sanon usein asiakkailleni, että päätös on parempi tehdä hieman liian aikaisin kuin liian myöhään, jotta eläin välttyisi kärsimykseltä, kertoo Rajakallio.

Kun lemmikki on vanha tai sillä on hitaasti kehittyvä sairaus, on tärkeää tutkailla eläimen käytöstä, liikkumista ja mielialaa. Kun lemmikillä on selkeästi enemmän huonoja kuin hyviä päiviä ja sen elämänlaatu on selkeästi alentunut, on oikea hetki alkaa miettiä eutanasiapäätöstä.

Eläinlääkäri voi antaa omistajan halutessa arvion ja ennusteen lemmikin tilasta, mutta usein omistaja näkee itse parhaiten eläinystävänsä kokonaistilanteen tutussa kotiympäristössä.

– Eutanasiapäätöksen tekeminen on ymmärrettävästi todella vaikeaa, koska eläin on monelle perheenjäsen, josta ei haluaisi luopua. Lemmikin elämää ei kuitenkaan saisi pitkittää vain omistajalle aiheutuvan surun vuoksi. Lemmikin luonnollinen kuolema ei useinkaan tarkoita nukahtamista ikiuneen yöllä, vaan se voi sisältää pitkällistä kärsimystä ja tuskaa, Rajakallio muistuttaa.

Mitä eutanasiassa tapahtuu?
Joillakin eläinlääkäriasemilla on eutanasiatoimenpiteitä varten oma huoneensa, jossa voi olla esimerkiksi himmeämpi valaistus ja rauhallisempi tunnelma. Myös muilla klinikoilla pyritään järjestämään mahdollisimman rauhallinen tila, jossa omistajat saavat rauhassa hyvästellä lemmikkinsä. Eutanasian tarve voi tulla myös äkillisesti, jolloin aika eläinlääkäriasemalle pyritään järjestämään mahdollisimman nopeasti.

Eutanasiassa lemmikki saa ensin rauhoittavan pistoksen yleensä takajalan lihakseen. Rauhoittumiseen menee noin 5–10 minuuttia, ja tämän ajan omistajat saavat viettää rauhassa rakkaan ystävänsä hyvästellen. Kun eläin on nukahtanut, sen etujalasta ajetaan hieman karvaa ja sille laitetaan verisuonikanyyli. Sen kautta annostellaan yliannos nukutusainetta, jolloin eläin nukahtaa ja sen elintoiminnot lakkaavat.

Lääkkeet vaikuttavat nopeasti, ja koko toimenpiteeseen menee alle puoli tuntia. Eutanasia on eläimelle täysin kivuton ensimmäisen rauhoituspistoksen jälkeen. Lemmikin sydän ja keuhkot kuunnellaan, ja kun elintoiminnot ovat pysähtyneet, eläin todetaan kuolleeksi. Vielä tässä vaiheessa omistaja voi viettää hetken lemmikkinsä kanssa hyvästellen sen.
https://elaintenhoidonopas.fi/luopuminen-on-elaimenomistajan-vaikein-paa...

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (12)

Vierailija

Lemmikin voi saattaa viimeiselle matkalleen myös kotona 

Kotieutanasia on lemmikille miellyttävämpi tilanne kuin klinikalla tapahtuva toimenpide. Kun eläin saatetaan viimeiselle matkalleen kotona, se saa olla rauhassa tutussa ympäristössä, rakkaiden ihmisten ympäröimänä, eikä sillä ole kuljetuksen aiheuttamaa stressiä eivätkä eläinlääkäriaseman valot, äänet tai hajut pelota sitä.

Kotioloissa lemmikin eutanasia voidaan suorittaa paikassa, jossa lemmikillä on mahdollisimman mukava olla: omistajan sylissä, omassa pedissä tai lempipaikalla sohvalla. Ylivoimaisesti yleisin syy kotieutanasialle on se, että omistaja haluaa tarjota lemmikilleen kauniin ja rauhallisen lähdön ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä. Myös lemmikin sairaus voi aiheuttaa tarpeen kotieutanasialle, mikäli esimerkiksi ison koiran jalat ovat pettäneet eikä sitä saada kuljetettua eläinlääkäriasemalle.

Itäkeskuksen Evidensiassa kotikäyntejä tehdään pari kertaa viikossa, mutta suurin osa eutanasiatoimenpiteistä tehdään kuitenkin edelleen eläinlääkäriasemalla. Rajakallion mukaan kotieutanasian kysyntä on kuitenkin selvästi lisääntymässä.

Eutanasian jälkeen valtaosa lemmikeistä menee tuhkattavaksi joko eläinlääkäriaseman kautta tai omistajan itsensä toimittamana. Yksilötuhkauksessa lemmikin tuhka säilötään uurnaan, joka toimitetaan omistajalle. Yhteistuhkauksessa lemmikin tuhkat sirotellaan tuhkaamon alueelle tarkoitukseen varatulle paikalle.

– Omistajan ei tarvitse varautua lemmikin eutanasiaan mitenkään. Päätöksen jälkeen tärkeintä on olla läsnä lemmikille ja suoda sille arvoisensa päätös elämälle, Rajakallio kertoo.

Eutanasia herkistää eläinlääkärinkin

Koska suurin osa eläinlääkäreistä on itsekin joutunut luopumaan rakkaasta lemmikistään, on asiakkaan tunnetiloihin ja ajatuksiin eutanasiatilanteissa helppo samaistua.

Rajakallio kertoo pystyvänsä pitämään tunteensa kurissa valtaosassa tilanteista, mutta aina se ei kuitenkaan onnistu ja joskus eläinlääkärin silmäkulmasta saattaa vierähtää kyynel toimenpiteen aikana tai sen jälkeen.

– Olemmehan me kaikki joskus menettäneet jonkun rakkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Miten nämä lemmikkien kuolemajutut saavatkin aina kyyneleet silmiin... <3 :(

Koska eläimet ovat ihmistä vilpittömämpiä ystäviä

  • ylös 11
  • alas 2
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Miten nämä lemmikkien kuolemajutut saavatkin aina kyyneleet silmiin... <3 :(

Niinpä. Hyvin kyllä kirjoitettu

-male 50

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Ei se nyt niin kivutonta ja auvoista ole kun sydän pysähtyy, eikä saa happea.

Mutta siitä ei itse tiedä mitään.

Ei enään lemmikkejä.

2 koiraa eivät reagoineet mitenkään, ikään kuin nukkuivat pois. Kolmas nukahti esilääkkeestä, mutta vingahti ja "pyrki pakoon"… kun samaa kamaa tuutattiin se isompi määrä. Sitten nukahti ja pissasi alleen. Oli paha kokemus ja en kertonut totuutta vaimolle ja lapsille. Sanoin vaan, että nukahti niinkuin edellisetkin.

Vierailija

Ei enään lemmikkejä. kirjoitti:
2 koiraa eivät reagoineet mitenkään, ikään kuin nukkuivat pois. Kolmas nukahti esilääkkeestä, mutta vingahti ja "pyrki pakoon"… kun samaa kamaa tuutattiin se isompi määrä. Sitten nukahti ja pissasi alleen. Oli paha kokemus ja en kertonut totuutta vaimolle ja lapsille. Sanoin vaan, että nukahti niinkuin edellisetkin.

Tuo luopuminen joka väistämättä tulee vastaan on kyllä vittumainen asia. Onhan niistä toki ollut iloakin aikanaan. Siltikin paskamainen homma. Aina tulee tippa linssiin kun toinen katsoo silmiin ja luottaa, ennen piikkiä. :-(

-male

Vierailija

Kauan sitten Kaarinassa yksityinen ell oli niin törkeä, etten koskaan unohda käytöstään ja sanojaan.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kauan sitten Kaarinassa yksityinen ell oli niin törkeä, etten koskaan unohda käytöstään ja sanojaan.

Millä tavalla?

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla