Suomessa ei ole kovin kummoista ruokakulttuuria:
Kun kävelee Suomessa kaupunkien katuja kovin kummoista ei ole ruokakulttuuri ja sen myötä ravintolatarjonta. Macceja ja Hesburgereita löytyy ja pizzaa ja kebabbia, mut kunnollisia ruokaravintoloita on aika vähän, jotka edustaisivat ruokakulttuuria. Helsingissä tilanne on parempi mutta eipä edes pääkaupungin kohdalla voi puhua suomalaisesta ruokakulttuurista. Mainittakoon nyt ainakin Kynsilaukka niminen valkosipulin ympärille pohjautuva ruokaravintona yhtenä esimerkkinä. Silti suomalaiset ovat aikalailla markettikansaa eli kaupasta haetaan makkarat ja perunat ja ruoka mitä kodeissa laitetaan on perin yksinkertaista. Pääasiallisina mausteina suomalaisilla toimivat suola ja pippuri.
Jos pitäisi ihan miettiä suomalaiseen ruokakulttuuriin liittyvä ruokia niin karjalanpaisti ja poronkäristys nyt tulee ensimmäisenä mieleen. Loppukaneettina joudun vaan toteamaan ettei meillä ole kovin kummoista ruokakulttuuria. Mut on meillä jääkiekko.
Kommentit (30)
Joo, Ruotsissakin on paaaaljon parempi ruokakulttuuri: Ikean teolliset lihapullat, Kalle mätitahna ja hapansilakka
vaikka tämä on ehkä turhan hienosti sanottu niin monien perheiden sisällä on ihan uskomattoman hieno ruokakulttuuri , jossa on viritetty suomalaisia perinneruokia vaikkapa karjalanpiirakka munavoilla ja lohen mädillä jne. Jonkun pitäisi tehdä kirja näistä ruoista.
Mä kaipaisin riistaravintolaa tänne Turkuun. Mutta ei kai simmosta ny voi avata. Parsaa yksi risti kaksi 2 cm kalan palan päällä ja pari heinää kylkeen. Simmosia paikkoja kyl löytyy ja kebupaikkoja tiätty.
Vielä 70-luvulla ainakin Helsingissä oli todella laaja suomalainen ruokakulttuuri. Oikeasti vaikka minkälaista kala- ja leipäkauppaa, konditorioita yms. Sitten isot einestehtaat rupes osteleen yksityisiä ruokapaikkoja ja putiikkeja, vähitellen tappoivat kilpailun. Nyt on enää muutama paikka, missä voi kurkistaa menneisyyteen (esim Vanha Kauppahalli).
Niin no, ei täällä ole aiemmin kasvanut juuri mikään, väki on ollut köyhää, maa karua ja talvet pitkiä, niin ei tosiaan voi olettaa, että perisuomalaiset ruoat olisi samanlaisia kuin jossain Italiassa tai Kreikassa. Lanttuakaan ei ihan loputtomiin pysty varioimaan.
Se on kyllä totta, että monessa perheessä syödään nykyäänkin lähinnä ruskeaa mössöä eli perunaa, pastaa, jauhelihaa ja makkaraa tai nakkeja, ehkä jotain nugetteja ja kalapuikkoja välillä.
Ravintoloiden pito täällä ei kannata, jos ei ole tosi varma konsepti, koska ulkona syöminen on kallista ja ihmiset maksaa mieluummin Rosson kanapastasta kuin kokeilee jotain "erikoisempaa".
Suomalaisilla on omat ruokansa siinä missä muillakin. Ravintoloita riittää kyllä kun katselet ympärillesi, ihan perisuomalaisiakin. Mutta enemmän muita koska porukka haluaa syödä ravintolassa muuta kuin mitä syövät kotona. Mäkit sun muut löytyy muistakin maista joka kulmalta.
Itse olen tottunut matkailemaan maissa joissa ruokakulttuurin voi törmätä katukeittiöissä. Parhaimmat kokemukset katukeittiöistä olen löytänyt Etelä-Koreasta ja Thaimaasta.
Ap, sä olet väärässä. Mutta tajuan kyllä jos sä et tunne muita kuin ketjurafloja. Mm. stadista tehdään ruokamatkoja Turkuun eivätkä ne ihmiset takuulla aterioi siellä missään Amarillossa.
Vierailija kirjoitti:
Suomalaisilla on omat ruokansa siinä missä muillakin. Ravintoloita riittää kyllä kun katselet ympärillesi, ihan perisuomalaisiakin. Mutta enemmän muita koska porukka haluaa syödä ravintolassa muuta kuin mitä syövät kotona. Mäkit sun muut löytyy muistakin maista joka kulmalta.
Jaahas mitä suomalaiseen ruokakulttuuriin liittyviä ruokia osaat esimerkkinä mainita ja kun väität että ravintoloita riittää, niin missä?
Et ilmeisesti ole käynyt Saksassa tai Isossa-Britanniassa ?
Eilen kotiuduimme lomareisulta jälkimmäisestä. Jo koneessa kotimatkalla 7 ja 9 v. ilmoittivat alkavan viikon ruokalistan (mielestään normaalia ruokaa):
Tuoreita kasviksia, hedelmiä, marjoja, kalaa, uusia perunoita, oikeaa tuoremehua ilman sokeria, täysjyväleipää, jne.
Samat toiveet Saksan, Puolan ja Baltian reissujen jälkeen: Jotain tuoretta, raikasta, suolattomampaa ja rasvattomampaa, jotain mitä voi pureskella.
Toki haluavat makkaraa, pekonia, ranskiksia, suolaa, rasvaa ja sokeria jne, mutta eivät miellä niitä oikeaksi ruoaksi aamusta iltaan päivästä toiseen. Sanovat itse parin päivän jälkeen, että tulee paha olo jo pelkästä rasvan hajusta.
Kun kävelee Italiassa kaupunkien katuja kovin kummoista ei ole ruokakulttuuri ja sen myötä ravintolatarjonta. Macceja ja Hesburgereita löytyy ja pizzaa ja kebabbia, mut kunnollisia ruokaravintoloita on aika vähän, jotka edustaisivat ruokakulttuuria. Roomassa tilanne on parempi mutta eipä edes pääkaupungin kohdalla voi puhua italialaisesta ruokakulttuurista. Mainittakoon nyt ainakin Kynsilaukka niminen valkosipulin ympärille pohjautuva ruokaravintona yhtenä esimerkkinä. Silti italialaiset ovat aikalailla markettikansaa eli kaupasta haetaan makkarat ja perunat ja ruoka mitä kodeissa laitetaan on perin yksinkertaista. Pääasiallisina mausteina suomalaisilla toimivat suola ja pippuri.
Jos pitäisi ihan miettiä italialaiseen ruokakulttuuriin liittyvä ruokia niin pasta ja pizza nyt tulee ensimmäisenä mieleen. Loppukaneettina joudun vaan toteamaan ettei meillä ole kovin kummoista ruokakulttuuria. Mut on meillä jääkiekko.
(saman voi sanoa joka valtiosta. Ota pää pois Helsingistä niin alkaa perinneruokia löytymään.)
Suomessa on hyvää ruokakulttuuria. Kannattaa aukaista silmänsä ja katsoa vähän tarkemmin ympärilleen. Hyviä ravintoloita löytyy jokaisesta kaupungista. On lukematon määrä hyvää kotiruokaa tarjoavia lounaspaikkoja. Löytyy kauppahallia, toria ja ruokapiiriä. Jopa lähiruokaan erikoistunut kauppa-auto.
Yksi asia mitä Suomessa ei ymmärretä ruokakulttuurinsa on rikas lounas-perinteemme. Monessa maassa syödään lounaaksi voileipää. Otetaan kouluun ja työpaikalle eväät mukaan. Käydään kamalissa ruokaloissa syömässä. Meillä on usein pieniä hyviä lounaspaikkoja tarjolla joka kylässä...
Vierailija kirjoitti:
Suomessa on hyvää ruokakulttuuria. Kannattaa aukaista silmänsä ja katsoa vähän tarkemmin ympärilleen. Hyviä ravintoloita löytyy jokaisesta kaupungista. On lukematon määrä hyvää kotiruokaa tarjoavia lounaspaikkoja. Löytyy kauppahallia, toria ja ruokapiiriä. Jopa lähiruokaan erikoistunut kauppa-auto.
Positiivisuus on hyvä asia mutta ollaan nyt kuitenkin rehellisiä realisteja, sillä kadut ovat kumisevat ravintoloiden tyhjyyttä. Kesäaikaan tilanne on parempi mut kesä on lyhyt. Katukeittiöiden puute selittää osaltaan tarjonnan vähäisyyttä.
Helsingissä on kyllä lukuisia suomalaista ruokakulttuuria edustavaa ravintolaa.
No kenelle ruokakulttuuri on ravintoloita, ok. Mulle se kotoista ruuanlaittoa, yksinkertaisimmillaan vaikka keitin perunat ja kananmunakastike, mutta onnistuu paistit, kalat (asun Puruveden rannalla, siitä saa parhaat muikut ikinä!), piirakat, sultsinat, riistaruuat, leivänteko, pullat, kakut, makeat ja suolaiset leipomiset,... Onnistuu kotoperäiset perinteiset ja onnistuu hifistelyt ja vierailta lainatut ruuat.
Joskus suositeltiin terveyden vuoksi ns. Välimeren ruokavaliota:
Runsaasti kasviksia, hedelmiä, kalaa, vähärasvaista lihaa, yrttejä, vähän prosessointia ja mahdollisimman tuoretta. Moni myös piti niitä maukkaina. No, nykyisin EU maista Suomi ykkönen tässä. Ihan meidän perinteisillä ruuillamme!
Esim. Meillä oli äsken keitettyjä uusia perunoita voisulalla, grillattuja kanakasvisvartaita, salaattia (kurkkua, tomaattia, purjoa, lehtisalaattia), kylmäsavulohta, ruohosipuli-tilli-kermaviili-kastiketta, ruisleipää. Juomaksi vettä, vissyä tai maitoa.
Myönnän noloutemme. Mutta ihan oikeasti askeettisuudestaan ja tylsyydestään huolimatta tavallinen Suomalainen ruoka on hyvää ja terveellistä. Enkä suostu sitä häpeämään.
Vierailija kirjoitti:
Joskus suositeltiin terveyden vuoksi ns. Välimeren ruokavaliota:
Runsaasti kasviksia, hedelmiä, kalaa, vähärasvaista lihaa, yrttejä, vähän prosessointia ja mahdollisimman tuoretta. Moni myös piti niitä maukkaina. No, nykyisin EU maista Suomi ykkönen tässä. Ihan meidän perinteisillä ruuillamme!
Esim. Meillä oli äsken keitettyjä uusia perunoita voisulalla, grillattuja kanakasvisvartaita, salaattia (kurkkua, tomaattia, purjoa, lehtisalaattia), kylmäsavulohta, ruohosipuli-tilli-kermaviili-kastiketta, ruisleipää. Juomaksi vettä, vissyä tai maitoa.
Myönnän noloutemme. Mutta ihan oikeasti askeettisuudestaan ja tylsyydestään huolimatta tavallinen Suomalainen ruoka on hyvää ja terveellistä. Enkä suostu sitä häpeämään.
Puhutaan vähän eri asiasta. Suomessa on kieltämättä erittäin hyvä valikoima marketeissa joten kotona voi valmistaa ruokaa ihan mistä tahansa maailman kulttuurista. Avasin keskustelun nyt ravintolatarjonnasta missä ei ilmene suomalainen ruokakulttuuri. Viittasin myös katukeittiöihin, joita meillä ei oikeastaan ole laisinkaan kuten esim Etelä-Koreassa on. Etelä-Koreassa on myös talvisin kylmää, joten ilmastollinen syykään ei estäisi katuruokakulttuuria. Suomessa esteet katukeittiöille ja köyhälle ruokakulttuurille ovat siis muualla, kuten lainsäädännössä. Työpaikojen lounasravintolat ehkä parhaiten edustavat suomalaista ruokaa.
Mikä hel**ettei meitä Suomalaisia vaivaa?!
Juuri julkaistiin tutkimukset, joiden mukaan syömme kutakuinkin Euroopan terveellisintä, tuoreinta ruokaa, vähiten eineksiä, roskaruokaa jne, ja eniten syömme yhdessä ja kotiruokaa.
Mistä tämä alemmuuskompleksi kumpuaa? Oli sitten PISA, onnellisuustutkimukset, voitaisiinko olla joskus ylpeitä itsestämme ja kulttuuristamme? Tähän häpeään ei muualla yleensä törmää.
Menen tekemään lohiruisleivän ja painun saunaan.
hernekeitto, makaronilaatikko, kalakukko(yök)