Että taas inhotti töissä heittää kymmeniä kiloja täysin syömäkelpoista ruokaa roskiin
Ihan tosissaan on alkanut inhottaa töissä se että joudun heittämään kymmeniä kiloja syömäkelpoista ruokaa ( eilen tehtyjä leipiä ja leivonnaisia ) roskiin. Luulin että ajan kanssa totun siihen ruuan haaskaamiseen mutta toisin pn käynyt. Jokaisen "roskisvuoron" jälkeen vaan vituttaa enemmän.
Kommentit (27)
Saako niitä ylijäämiä ottaa työntekijänä edes yhtään mukaan? Vai onko siihen jokin kieltävä sääntö/laki?
Mikä ylijäämäruuan poisheittämisessä muka on inhottavaa? Pystytkö perustelemaan asiaa edes vähän.
Niin käy, kun pitää olla samaa leipää viideltä eri firmalta,kolmessa eri pakkauskoossa... Ja jos yksikin on loppu/ ei kuulu valikoimaan, tulevat asiakkaat heti valittamaan. No, hinnoissa hävikki näkyy.
Kerro pomolle haluavasi lopettaa työt ko. yrityksessä. Problem solved!
Kielletty antamasta työntekijöille ainakin meillä. No me myydään henkilökunnalle edullisesti (sekin laitonta)pitää vaan muistaa palauttaa rasiat keittiölle. Ei ap-
Olin kaupassa joskus töissä, alkuun työntekijä sai poistoista viedä kotiinsa ruokaa esimieheltä kysyttäessä. Sitten se loppui, kun korkeammalla taholla alettiin pelätä, että työntekijät jemmaa tavaraa piiloon (en itse koskaan tälläistä havainnut). Sitten alettiin antamaan hevi-tuotteita ja leipää paikalliselle työttömien yhdistykselle (hienoa!), mutta niitä ei saanut lainkaan karsia, ekalla kerralla aloin blokata umpihomeisia hedelmiä roskiin, ettei home leviä muihin. Haukut siitä sitten pomolta sai. Teki pahaa jättää hyvää tavaraa homeisten joukkoon :(
Itsekin olen joskus työskennellyt kaupassa ja se syömäkelpoisen ruoan poisheittäminen on järkyttävää. 10 kiloja päivässä tai enemmänkin!
Jos viinirypälerasiassa on muutamia pilaantuneita rypäleitä tai tonnikalapurkissa on lommo tai jossain kuiva-ainepakkauksessa on pieni reikä ym ym.
Miljjonat ihmiset näkevät nälkää ja koko ajan kaadetaan lisää sademetsää ja tuhotaan luontoa, että saataisiin lisää peltotilaa tai viljelystilaa koko ajan kasvavalle väestölle. Eläimiä kidutetaan ja kasvatetaan tehotuotannolla. Ja sitten tuottetta kuljetetaan kauppaan monen mutkan kautta ja lopulta ne vaan päätyvät roskiin. Onko tässä mitään järkeä?
huhuhu kirjoitti:
Itsekin olen joskus työskennellyt kaupassa ja se syömäkelpoisen ruoan poisheittäminen on järkyttävää. 10 kiloja päivässä tai enemmänkin!
Jos viinirypälerasiassa on muutamia pilaantuneita rypäleitä tai tonnikalapurkissa on lommo tai jossain kuiva-ainepakkauksessa on pieni reikä ym ym.
Miljjonat ihmiset näkevät nälkää ja koko ajan kaadetaan lisää sademetsää ja tuhotaan luontoa, että saataisiin lisää peltotilaa tai viljelystilaa koko ajan kasvavalle väestölle. Eläimiä kidutetaan ja kasvatetaan tehotuotannolla. Ja sitten tuottetta kuljetetaan kauppaan monen mutkan kautta ja lopulta ne vaan päätyvät roskiin. Onko tässä mitään järkeä?
Kenen mielestäsi tulisi kantaa vastuuta tästä asiasta?
Sama juttu. Mä tässä viime viikolla lapoin kymmenen litraa pinaattikeittoa biojätteeseen ärräpäiden kera.
Lounasravintola. Noita ylilyöntejä tulee toisinaan, kun pakkasta tyhjennetään ns. Talon päiväksi. Eihän kukaan keittoja syö, kun on tarjolla paistinpottua ja pihviäkin.
Ennen me kärrättiin kodittomia yms. meille syömään moisena päivänä ruuat loppuun, mutta sitten se meni melkoiseksi hullun myllyksi näiden asiakkaiden kanssa. Toisinaan olivat niin mäiskeessä, ettei siitä syömisestä tullut mitään ja sotkivat vaan... Tai sitten tuli vääntöä, kun ei ole oikeuksia myydä olutta.
Meillä saa henkilökunta ostaa kotiin jämiä puoleen hintaan.
huhuhu kirjoitti:
Itsekin olen joskus työskennellyt kaupassa ja se syömäkelpoisen ruoan poisheittäminen on järkyttävää. 10 kiloja päivässä tai enemmänkin!
Jos viinirypälerasiassa on muutamia pilaantuneita rypäleitä tai tonnikalapurkissa on lommo tai jossain kuiva-ainepakkauksessa on pieni reikä ym ym.
Miljjonat ihmiset näkevät nälkää ja koko ajan kaadetaan lisää sademetsää ja tuhotaan luontoa, että saataisiin lisää peltotilaa tai viljelystilaa koko ajan kasvavalle väestölle. Eläimiä kidutetaan ja kasvatetaan tehotuotannolla. Ja sitten tuottetta kuljetetaan kauppaan monen mutkan kautta ja lopulta ne vaan päätyvät roskiin. Onko tässä mitään järkeä?
Rypäleiden ei tarvitse olla edes pilaantuneita, jos niissä on ruskeaa pinnalla (sokeria, erittäin makeita!), asiakkaat eivät osta. Samoin sitrushedelmät, kuoren vihreä väri ei kerro kypsyydestä, vaan kasvukaudella vallinneista sääolosuhteista, mutta ne eivät kelpaa. Banaania myös menee paljon roskiin, koska yksi banaani pitää aina taittaa pois, vaikka kaikenkokoisia terttuja on tarjolla (sinkkubanaanikori löytyy, mutta siitä menee vain muutama).
On sitä murheet sullakin. Nehän eivät ole sinun omaisuuttasi joten mitä se sua haittaa. Maailmassa tapahtuu kaikenlaista, oma perspektiivisi on niin kapea että murehdit mikroskooppisen pientä epäkohtaa valtavassa maailmankaikkeudessa.
Mitä jos lopettaisit murehtimisen muiden ongelmista.
Töissä hoitolaitoksessa, josta menee älyttömät määrät hukkaruokaa roskiin. Annoskoot on sellaset kun säädökset määrää, samoin ruoassa mitä tulee. Ei saa ostaa henkilöstö vaikka haluaisi (pitäisi olla tuoteselosteet, ei voi taata hygieniaa/säilyvyyttä ym.) ei saa syödä muuta kuin biojäteastiasta. No sieltä syödään. Sitä ei voi kieltää. Jokaisen oma asia. Ei ole ollut ruokamyrkytyksiä.
Yksihän on tuo, että asiakkaat nirsoilevat milloin mistäkin juurikin heviosaston kohdalla. Toki enhän mäkään osta pikkasen nuhruista omenaa samaan hintaan kuin täysin vihreettömän.
Ehkä ns. kakkoslaatu kori olisi kiva juttu. Tai se ruotsin mallin mukaan, että henkilökunta tekee valmiiksi laatikoita näistä nuhjaantuneista hevituotteista ja kelmu päälle ja edullisempi könttähinta. Voisi toimia leipomotuotteissakin.
Vierailija kirjoitti:
Saako niitä ylijäämiä ottaa työntekijänä edes yhtään mukaan? Vai onko siihen jokin kieltävä sääntö/laki?
Kaupan alalla tällainen on ainakin syy potkuihin. Monet myymälät toki lahjoittavat ruokaa virallisia reittejä, mutta muu on ehdottoman kiellettyä.
Muistellakseni uutisissa oli joskus joku tapauskin jossa työntekijä oli heittänyt arvokasta ruokaa/tavaraa roskikseen ja sitten ottanut ne itselleen "jätteenä".
Vierailija kirjoitti:
Mikä ylijäämäruuan poisheittämisessä muka on inhottavaa? Pystytkö perustelemaan asiaa edes vähän.
Ruokajäte on biologista jätettä, eli luonnon kannalta olisi ehdottomasti parempi hyödyntää se mahdollisimman tehokkaasti. Komposti on vähemmän huono vaihtoehto, mutta siinä jää ravintoaineitten kierrossa monta vaihetta väliin, eli kasvissyöjä ja lihansyöjä, kun menevät suoraan hajoittajille.
Tämä siis näin kestävän kehityksen ja ympäristön kannalta, mutta olen saanu sen verran vanhanaikaisen kasvatuksen, että ruoka on "jumalan viljaa" eikä sitä saa haaskata.
En siis lainauksen kirjoittaja, mutta vastaan omasta puolestani.
Entiseen aikaan (lue noin 10 vuotta sitten) kaupoissa oli leipäpusseja,joissa oli edellisten päivien leipiä halvalla, mutta sitten tuli määräys, että niitä ei saa antaa eikä myydä alennuksella edes eläimille.
Olisiko nyt sillä ruokien tilaajalla vähän syytä tarkastella menekkiä, ja tilata tuotteita sen mukaan. Ei kukaan kuole nälkään sen takia, että joskus jonkun merkkinen leipä sattuu loppumaan.
Kauppiaat joutuivat lopettamaan sen henkilökunnalle ilmaiseksi ylijääneiden ruokien antamisen, kun niillä ruvettiin tekemään kauppaa.
Mua ärsyttää ihmiset jotka väittää olevansa kovin ekologisia eivätkä heitä ruokaa pois...
...koska syövät melkein aina ulkona. Eiväthän ne ravintolan hävikit tai edes lautaselle jätetty ruoka ole oma ongelma. Nämä näkymättömät jätteet pitäisi tehdä jotenkin näkyväksi, merkitä johonkin kuinka paljon esim. ravintolan asiakasta kohti tulee biojätettä. Jossain koulussa näin kai tehtiinkin ja biojätteen määrä väheni kun ihmiset näkivät kuinka paljon biojätettä päivän aikana kertyi.
Myymälässä missä olin töissä kiristettiin kanssa asiaa niin, että työntekijät eivät saaneet enää eilisen paistotuotteita syödä. Roskiin vaan! Nakkailin niin paljon ruokaa isossa kaupassa roskiin, että ei tosikaan. Onneksi nykyään tullut isommat alet ja ruoanjakelua. Mutta faktahan on se että asiakkaiden vaatimukset myös lisää hävikkiä ja on ympäristölle haitaksi. Pitää olla niin laaja valikoima, tuoda kaikenmaailman erikoistuotteita toiselta puolelta maailmaa, ei osteta lihaa jossa on päiväys lähestymässä vaan hamstrataan taaimmaisin, ei valita mitään pikkuvikatuotteita, kupruista tuotetta.
😢