Voiko syljen proteiinipitoisuus muka olla luokkaa 1-2 g/ml???
Yritin selvittää ihmisen syljen tyypillistä proteiinipitoisuutta googlaamalla. Ensimmäisten hakutulosten joukossa oli tämä PubMed-artikkeli:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3636943/
Tuon mukaan syljen proteiinipitoisuus tutkituilla tervesuisilla oli keskimäärin 0,86 g/ml, ientulehdusta sairastavilla 1,2 g/ml ja parodontiittia sairastavilla 1,6 g/ml. Voiko tuo muka pitää paikkansa? Tuohan on ihan järkyttävän korkea lukema!
Tutkimus on näköjään julkaistu alunperin Journal of Indian Society of Periodontology -lehdessä. Onkohan tuo kuinka luotettava lähde?
Kommentit (11)
Huhuu! Missä kaikki palstan asiantuntijat??
Nostojen määrään suhteutettuna tämä taitaa olla AV:n historian niukimmin kommentteja kerännyt aloitus...
Kokeillaan nyt sitten nostella tätä niin kauan, että joku vastaa jotain. Vai onko ylläpito ehkä salaa bannannut minut jotenkin niin, etteivät viestini näy kellekään muulle kuin itselleni?
Ei voi olla totta! Taidan ihan oikeasti olla jossain bannissa! :D
Pilkku on väärässä paikassa: Using BSA as a standard, the mean values of human salivary proteins from 39 healthy individuals ranged from 0.72 to 2.45 mg/ml.
Miksi et katsonut niitä muita hakutuloksia, vaan nappasit sieltä sen yhden epämääräisen? Kyllähän tuohon asiaan löytyy lähteitä vaikka kuinka, kun penkoo.
Eiköhän sitä jo tuon verran irtoa pelkästään kielen ja poskien epiteelistä. Pitäisi eroitella mistä proteiinista tässä on kyse. Lisäksi suun bakteeristo voi alkaa hajoittamaan proteiineja jo ennen vatsalaukun peptideitä.
Jos pitoisuus olisi luokkaa 1g/1ml, niin syljessä ei olisi mitään muuta, ei edes vettä (veden tiheys on 1g/ml, sitähän sylki pääosin on).
Yksinkettaisin selitys on se, että kyseessä on mittavirhe, milli(gramman) yksikkö on unohtunut. Kun vertaat taulukkoa ja tekstiä huomaat että kuvissa albumiini on tekstissä milligrammoina, ja kuvan mukaan albumiinin ja kokonaisproteiinien suhde on järkevä.
AP:n lukemat ovat tuhatkertaisesti pielessä.
up