Kannattaa katsoa ravintoloista oivahymy-luokitus hygieniasta ennen kuin menee
Minusta on erittäin hyvä, että ravintolat luokitellaan oivahymy-luokituksella. Kyseessä on puhtaastivain hygieniatarkastus. Esim lapseni halusi läheiseen kebab-paikkaan, mutta sanoin, ettei mennä, kun huomasin viime vuonna olleen huonon oiva-merkinnän,vaikka oli siitä petrannut.
Oivahymyt on myös ravintoloissa oltava lakisääteisesti esillä. Tehdään vuosittain. Minusta tällaiset asiat ovat hyvin Suomessa, että hygieniaa valvotaan. Tätä ei saisi poistaa ja muuttaa omavalvonnaksi. Jos niin tehtäisiin, en menisi pikkuravintoloihin ollenkaan.
Kommentit (5)
Pienen ravintolan yrittäjällä olisi suuri houkutus säästää hygieniasta ilman tällaista valvontaa.
Todella tärkeää, että valvontaa on ja se on julkista.
Mutta niitä oiva-arviointeja pitää osata myös lukea. Kannattaa aina tsekata se koko lappu, eikä vaan sitä lopullista isoa hymyä.
Eli kannattaa katsoa mitkä kohdat on arvioitu ja mitkä arvosanat niistä on tullut ja mitä niistä on mainittu.
Jos et ole ollut oiva-arviointien kanssa tekemisissä, kannattaa tutudtua asiaan. Ja eri tarkastajilla on oivasta huolimatta ihan erilaiset tavat arvioida.
Yksi paikka saa sen erinomaisen ja toinen paikka sen kohtalaisen, vaikka oikeasti niiden kuuluisi mennä eripäin. Mutta minkäs teet, toiset kagsoo läpi sormien ja toiset on pikkutarkkoja.
Mutta silti tämä on mielestäni hyvä juttu!
Oiva-tarkastajilla on kyllä ihan pilkuntatkka ohjeistus, mistä puutteista rokotetaan ja kuinka paljon. Arviointikohteita on muistaakseni 8 kerrallaan ja niitä vaihdellaan, jos yhteen ravintolaan on tullut heikko arvosana. Lisäksi tarkastuksia voidaan tehdä puolenkin vuoden välein, jotta nähdään muuttuuko toiminta.
Itse valikoin nämä kebab-pizzeriat juurikin Oivan perusteella. Ei huvita syödä tuotteita, joiden säilytys ja voimasaolo on vähän niin ja näin sekä keittiöhygienia olematonta. Liian paljon on vielä näitä rafloja, joissa pizzanpyörittäjä tekee lättyä sätkä huulessa, räplää kännykkää ja käteistä rahaa pesemättä käsiä missään välissä. Ja täytteeksi heitetään jotain päiväysvanhaa -30% lihasuikaletta, joka on pariin kertaan sulatettu ja pakastettu uudelleen.
Oiva-raportti on todella hyvä työkalu kuluttajalle.
https://www.oivahymy.fi
Tuossa vielä linkki, josta voi katsoa käyttämänsä ravintolat.