Miksi ravintoloissa tarjoilija vaihtuu jatkuvasti pöydässä
Olimme eilen syömässä ja ensimmäinen tarjoilija oli oikein mukava ja ammattitaitoinen. Sen jälkeen joka ruokalajin tarjoili eri tarjoilija. Mikä idea?
Kommentit (14)
Minustakin olisi mukavampaa jos olisi koko ajan sama tarjoilija. Tippaaminen olisi myös helpompaa.
Olen miettinyt samaa.
Poikkeuksetta viimeisen 5 vuoden sisällä tarjoilija on vaihtunut ainakin kerran. Ja seurueessa ei ole mitään vikaa, päinvastoin. Jos haluaisin tipata ensimmäistä tarjoilijaa mutten toista, miten se tapahtuu? Vai meneekö tippi automaattisesti sille, joka pöydän siivoaa / laskun tuo?
Vuoron vaihto selittäisi yhden vaihtumisen, mutta ei kyllä jokaista. Toisaalta voi olla niin, että se "oma" tarjoilija on jonkun muun asian kanssa kiireinen, joten toinen jouten oleva tarjoilija hoitaa myös toisen tontin.
Mutta jos eka tarjoilija on ikävä niin on kiva että vaihtuu.
Ketjuravintoloissa usein tarjoilija ottaa tilauksen ja foodrunner eli saliapulainen tuo annokset pöytään.
Tarjoilija ei voi seistä toimettomana jos toisen tarjoilijan pöydissä on paljon asiakkaita: silloin palvellaan toisenkin alueella. Itse tykkään syödä rauhassa ja seurustella ystävien kanssa: ärsyttää jos tarjoilija koko ajan käy kyselemässä maistuuko-tuodaanko lisää juomaa ym-
Syitä:
-ravintolassa on 2 tarjoilijaa per asema, jolloin he molemmat huolehtivat samoista asiakkaista, etenkin jos toiselle sattuu hitaampia pöytiä, jatkaa toinen tarjoilija muista asiakkaista huolehtimista.
-ensimmäinen tarjoilija oli ns. Pöytiinohjaaja mutta otti silti juomatilauksenne jos ns. oma tarjoilija on ollut muualla kiireinen
- ravintolassa on vähän tarjoilijoita ja paljon asiakkaita, jolloin jokainen yrittää huolehtia ne hommat mitkä suinkin ehtii eli asemia ei pystytä jakamaan. Tämä on se huonoin vaihtoehto mutta esim. ketjuravintoloissa yleinen..
- yhden tarjoilijan työ voi olla pelkästään ruokien tuominen, jolloin on luontevaa että ruokien tuoja kysyy myös juomatäydennykset.
-laskutusvaiheessa ihmiset tahtovat nopeaa palvelua, joten on luontevaa, että muut tarjoilijat rientävät apuun jos yhdelle tarjoilijalle tulee laskupyyntöjä useasta pöydästä ja vielä maksut erikseen.
Vierailija kirjoitti:
Niin kuka saa tipin?
Ravintolakohtaista, joko se kuka on eniten palvellut ja ottanut tilauksen, tai sitten jaetaan joko pöydässä käyneiden tai koko henkilökunnan kesken.
Olin ap:n tarjoilija ja mulla meni vaan hermo siihen porukkaan.
Usein tipit laitetaan yhteiseen kassaan joka jaetaan määräajoin koko henkilökunnan kesken. Eli niin kokeille kuin tarjoilijoille. Että jos vaikka kerran viikossa tippijako, tippiä tullut viikolla yht 100€ ja ravintolassa on 10henkeä töissä, niin jokainen saa 10€.
Terv. Ravintolan kokki
Vierailija kirjoitti:
Niin kuka saa tipin?
Varmaankin joku jenkki, koska Suomessa ei ole tapana antaa tippiä.
Olitte ärsyttävä seurue?