Älykkyystesti naisille
On kaksi kuppia, joissa molemmissa on kuumaa kahvia. A ja B.
Kuppiin A kaadetaan kylmää maitoa.
Minuutin päästä kuppiin B kaadetaan sama määrä kylmää maitoa.
Kommentit (16)
Vierailija kirjoitti:
Jos kupista A ruvetaan juomaan heti maidon lisäämisen jälkeen (kysymyksestä ei käynyt ilmi että pitikö odottaa vai juodaanko heti), niin A on tietenkin kuumempaa.
Juominen tapahtuu vasta kun molempiin on lisätty maitoa ;-) t. ap
Itse uskoisin, että A on hiukan kuumempaa, koska minuutin aikana tapahtuva lämpöhäviö on suurempi kupissa B, koska siinä lämpötilaero huoneilmaan on minuutin aikana suurempi.
Eli olkoon lämpöhäviö maidosta Tm ja lämpöhäviö minuutin aikana kupissa A Ta ja kupissa B Tb.
Uskon, että tämä on totta: Tm + Ta < Tm + Tb
Jos niistä juodaan minuutin jälkeen niin B kahvin ja maidon lämpötilaero ei ole ehtinyt tasoittua. Onko kahvia molemmissa saman verran? Onko kupit samankokoisia ja samasta materiaalista?
B on kuumempaa, A on ehtinyt jäähtyä kauemmin. Mutta mä en juo kahvia.
Jos A-kuppi on juotu jo ennen kuin B-kuppiin on ehditty kaataa maitoa?
Riippuu ihan kuinka paljon sitä kahvia on ja minkä lämpöistä se on alun perin. Mitä materiaalia kuppi on ja mikä on ympäristön lämpötila. Mitä tarkoitetaan kylmällä maidolla? Kuusi astetta vai lähemmäs nollaa jne.
-pitkän fyssan laudatur ja nainen.
Lunttaamatta, A on kuumempi. Tilanteen voi ajatella niin, että A:han kaadettava maito otetaan pöydälle jo valmiiksi ja minuutin päästä kaadetaan maidot kuppeihin samaan aikaan. Lisäksi kahvikupin muoto vaikuttaa jäähtymiseen ja olettaen, että kahvimaitoseos on huoneenlämpöä lämpimämpää, se jäähtyy hitaammin, koska kuppi eristää enemmän kuin ilma.
Riippuu täysin huoneen ja maidon lämpötilasta. Mutta jos oletetaan normihuoneenlämpö ja jääkaappikylmä maito, niin B on kylmempää kun maito ei ole ehtinyt lämmetä huoneenlämmössä (kuten A kupin kanssa). Samoin B jäähtyy nopeammin huoneenlämmössä kuin jo maitoa sisältävä A kupillinen.
A on kuumempi kun maito lämmennyt.
Vierailija kirjoitti:
Lunttaamatta, A on kuumempi. Tilanteen voi ajatella niin, että A:han kaadettava maito otetaan pöydälle jo valmiiksi ja minuutin päästä kaadetaan maidot kuppeihin samaan aikaan. Lisäksi kahvikupin muoto vaikuttaa jäähtymiseen ja olettaen, että kahvimaitoseos on huoneenlämpöä lämpimämpää, se jäähtyy hitaammin, koska kuppi eristää enemmän kuin ilma.
Tässä jälkimmäisessä siis päättely lähti siitä, että laveassa astiassa ruoka jäähtyy nopeammin. Emmä oikeasti kupin eristävyydestä tiedä. Voi liittyä myös ulkopinnan pinta-alaan suhteessa tilavuuteen.
Maito hidastaa kahvin jäähtymistä joten A on kuumempaa.
A-kuppi, B-kuppi, tihihihii!
T. Miäs
Jos kupista A ruvetaan juomaan heti maidon lisäämisen jälkeen (kysymyksestä ei käynyt ilmi että pitikö odottaa vai juodaanko heti), niin A on tietenkin kuumempaa.