Voiko pieniä kukkia ja lehtiä kuivattaa uunissa?
Vai meneekö vaan hiileksi? Mistään kivijalkakaupasta ei vaan löydy kuivattuja kukkia tai lehtiä
Kommentit (11)
Uuni on vähän huono paikka kuivattaa, mutta jos kokeilet niin kannattaa jättää luukku raolleen. Lämpötilaksi riittää pienin mikä uunissa on mahdollista. Kukkia sun muita voi kuivattaa myös ulkona kun laittaa kimpun ylösalaisin roikkumaan johonkin ilmavaan ja aurinkoiseen paikkaan.
Ehkä roikutat vain nipussa kuivassa paikassa, siten mausteitakin kuivataan. Ruusuja voi myös kuivattaa hiekkaan upotettuina. Tavallisessa uunissa lämpötilaa on vaikeaa säätää riittävän matalaksi.
Joo. Joku 50-75 astetta lämpöä, luukku raolleen, jotta koskeus pääsee pois. Js kokoajan kannattaa seurata. Pienissä pätkissä.
Joo tiedän että kannattaisi kuivattaa roikottamalla mutta siinä menee noin 2 viikkoa ja tarvitsen kukat ens viikoksi! :D Pelkään nyt vaan että ne syttyy palamaan
Kukkia ei kannata kuivattaa aurinkoisessa paikassa, niistä lähtee siinä touhussa kaikki väri!
Vaan hämärässä tai jopa ihan pimeässä, kuivassa ja ilmavassa tilassa. Pannuhuone on paras.
https://puutarha.net/artikkelit/10732/kukkien_keraaminen_kuivaus.htm
Vierailija kirjoitti:
Joo tiedän että kannattaisi kuivattaa roikottamalla mutta siinä menee noin 2 viikkoa ja tarvitsen kukat ens viikoksi! :D Pelkään nyt vaan että ne syttyy palamaan
Ei tavalliset pikkukukat kahta viikkoa kuivu, jos ripustat ne narulle yksitellen. Jos niputat niiyä, kuovuminen käy hitaammin.
Eli nyt vaan otat varsi kerrallaan, keräät kuivana ja tuulisena päivänä. Jos sulla on vaikka vaatehuone, jossa on pimeää ja kuivaa, vedä sen poikki pari narua ja ripusta kukkavarret sinne väljästi yksitellen. Jätä ovi auki, että ilma vaihtuu, koska kukista alkuvaiheessa haihtuu aika lailla nestettä.
Jos isket niitä uuniin, ne menevät todennäköisesti aika mössöksi ennen kuivumistaan. Rakenne ja väri kärsivät!
Jos ripustat kukat tänään, ne ovat melko ok jo ke-to. Mahdollisesti jopa aikaisemmin.
Voitko laittaa pakkaseen? Uunissa jos kuivatat, niin lämpö 50astetta ja luukku raolleen, niinkuin täällä jo on neuvottukin.
Kuivuritkaan eivät kovin kalliita nykyään ole, jos pystyt ostamaan.
Me kuivaamme nokkoset yms. roikottamalla. On kivan näköisiäkin. Talvea varten kannattaa laittaa roikkumaan.
Juu, ei kannata. Menee ihan käppyräksi ja tulee semmoinen tasaisen harmaahko lopputulos. Pimeään ja kuivaan tilaan kuivumaan riippumalla.
Olen kuivattanut muratteja onnistuneesti. En osaa kuitenkaan ottaa kantaa hennompien kasvien kohtaloon. Kannattaa laittaa kasvit sisään jo, kun uuni vasta lämpeää, eikä silloin, kun on jo täydessä lämmössä.
Varmasti voi. Varaa jauhesammutin viereesi.