Grillin puhdistaminen AARGHH
Grillaisin kesällä vaikka joka päivä, kaikki ruoat. Mutta tuo putsaaminen! Kertokaa, miten te toimitte!
Eka grillasin vartaita foliovuoan päällä ja makkaraa, ei sotkua, en pessyt grilliä ollenkaan. Mutta tuo oli vain grillin testaus, en kutsu oikeaksi grillaamiseksi ollekaan foliovuoan kanssa räpellystä.
Eilen sitten grillasin Rönkä paahtopaistipihvejä, oli valmis marinadi, tuo on hyväksi havaittu. Painelin talouspaperiin ylimääräiset marinadit. Mutta grillaamisen jälkeen se sotkun määrä! Sitten tein kuten aina, ohjeen mukaan: polttaa liat, sitten pitää harjata. No kun en halua pelkästä yhdestä grillauksesta kamalaa määrää karstaa grilliin, nostan maahan grilliritilät. Tämäkin on veemäistä, kun nostin on hukassa, aina kädet ja vaatteet likaisina. Sitten sanomalehti alustana (ettei maassa), autotallin seinää vasten siinä harjailen. Mutta grilliharja menee yhdestä-kahdesta käyttökerrasta jo käyttökelvottomaksi. Viime vuonna löysin niitä kapeita harjoja, mukavasti harjaa grilliritilöiden välit. Sitten isot pinnat isolla harjalla. Puolet köntsästä lähtee ja puhdistusharjat pilalla. Sitten vielä öljyäminen.
Eikä tartte sanoa, että älä käytä kamalaa valmiiksi marinoitua. Tuo on oikeasti hyvää, toiseksi lähes kaikki grillituotteet ovat valmiiksi marinoituja, kolmanneksi jos en osta valmiiksi marinoitua, marinoin itse. Haluan lihaan makua, muutakin kuin vain lihan oman maun ja suolan,
Grillin puhdistukseen menee vähintään yhtä paljon aikaa kuin itse mukavaa grillaukseen ja vitosen harja menee tai menisi joka kerta uusiksi.
Mitä teen väärin???!!!
Mitä teette toisin???!!!
Kommentit (30)
saako valurautaiset puhdistaa vedellä ja saippuavillalla? patapatalla
Laitan ritilät muutamaksi tunniksi likoon, ripustan rautalangalla aitaverkkoon ja lasken painepesurilla. On nopeaa ja helppoa eikä tarvitse käsiään rähmätä, ja se mikä painepesurin jäljiltä jää ei enää haittaa.
Sen harjan voi pestä kuumalla vedellä, kestää vuosia.
Mitä materiaalia grilli on, se ratkaisee miten se puhdistetaan.
Jos teräsritilä suosittelen tätä
http://kiiltokodinpuhdistus.fi/tuote/kiilto-uunigrilli-puhtaaksi/
Aine on geelimäistä ja se levitetään pullossa olevalla sudilla ja annetaan vaikuttaa ja huuhdotaan huolellisesti pois, ei tarvitse hankaamista.
Paras uunin ja grillinpuhdistusaine joka kotikeittiöihin on tarjolla. Aiemmin oli punaisessa pullossa.
Tätä käyttänyt jo 20 vuotta ja suositellut tutuilleni ja hekin vaihtaneet tähän.
Osta harja jossa mukana metallinen lasta. Sillä lastalla kasvot isot marinadiroiskeet pois ja harjaat vasta sitten.
Kokeileppa hangata puolikasta sipulia ritilään :)
valurautaa nuo ritilät on.
mutta kun en ole siis vettä käyttänyt ollenkaan, olen luullut ettei saa, grillin ohjeissakin neuvottiin vain tuota kuivaharjaamista.
sitten joku kirjoitti painepesurista.. melko ristiriitaista.
ap
Itse puhdistan (kaasu)grillin seuraavasti: grillauksen jälkeen laitan polttimet täysille viideksi minuutiksi, kastan grilliharjan puhtaaseen veteen ja harjaan töhnät pois. Niksi toimii sangen tehokkaasti ja aina aloittaessa on puhdas grilli.
Vierailija kirjoitti:
Itse puhdistan (kaasu)grillin seuraavasti: grillauksen jälkeen laitan polttimet täysille viideksi minuutiksi, kastan grilliharjan puhtaaseen veteen ja harjaan töhnät pois. Niksi toimii sangen tehokkaasti ja aina aloittaessa on puhdas grilli.
Siis tähän tapaan:
En tosin käytä sieniosaa lainkaan, koska se helposti sulaa ritilään.
eli käytät vettä, eikö ole tullut ruostetta?
nostatko ritilän ritilät pois harjauksen ajaksi vai harjaatko ne paikallaan?
Vierailija kirjoitti:
eli käytät vettä, eikö ole tullut ruostetta?
nostatko ritilän ritilät pois harjauksen ajaksi vai harjaatko ne paikallaan?
Ei sitä vettä läträtä; pieni määrä riittää ja lopuksi kuitenkin ritilä öljytään. Ihan paikallaan olen puhdistanut.
Oikeastiko te joka grillauksen jälkeen alatte niitä ritilöitä työksenne jynssäämään puhtaaksi??? Me tehdään niille puhdistus vaan kerran kesässä, eli silloin kun grilli viedään syksyllä viimeisen grillauksen jälkeen talvivarastoon. Vähän saatan tökkiä jollain haarukalla enimpiä roippeita ritilöistä irti, mutta muuten saa olla.
Vierailija kirjoitti:
Oikeastiko te joka grillauksen jälkeen alatte niitä ritilöitä työksenne jynssäämään puhtaaksi??? Me tehdään niille puhdistus vaan kerran kesässä, eli silloin kun grilli viedään syksyllä viimeisen grillauksen jälkeen talvivarastoon. Vähän saatan tökkiä jollain haarukalla enimpiä roippeita ritilöistä irti, mutta muuten saa olla.
Enpä haluaisi grilliruokaani vanhoja marinadeja likaisesta grillistä, kiitos vain.
Grillaamisen jälkeen grilli vielä vähäksi aikaa täysille, sitten suihkepullolla vettä ja harjataan lika ja karsta messinkiharjalla pois. Öljytään valurautaosat kevyesti, etteivät ruostu.
No tämä tätä juuri on, kun on niin erilaisia koulukuntia. Nyt tuli vasta eka kommentti, ettei grillausten välissä putsaa ollenkaan. Minun vanhemmat esim. pesee grillin kerran kesässä ja pitävät ihan hulluna. Kuitenkin vaikuttaa, että ihan yleistä joka kerran jälkeen jotenkin putsata.
Eikä esim. pihvit heti pala kiinni vanhoihin köntsiin, jos välissä ei yhtään siisti grilliä?
Ap
Itse olen havainnut että helpointa on laittaa naapuri putsaamaan grilli. Se on sitä neibörin hyötykäyttöä.
Minä annan miehen hoitaa nuo likaiset ja ärsyttävät työt.
Valurautainen kuumana pienellä määrällä vettä ja metalliharjalla. Öljytään kun kuiva.
Emaloitu emalinpuhdistusaineella ja mikrokuituliinalla. Jotkut käyttävät myös messinkiharjaa.
Teräksisen voi putsata ihan miten vaan (esim. liotus, uuninpuhdistusaine, harjaus, huuhtelu kuumalla vedellä) ja öljytä lopuksi.
Itse harjaan ritilät akkuporakoneeseen kiinnitettävällä teräsharjalla.