Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Outo päätös käräjäoikeudelta: Lasten hyväksikäyttäjä sai rahalla lyhyemmän tuomion

Asiantuntija on huolissaan käytännöstä, joka voi saattaa rikoksentekijät eriarvoiseen asemaan.

Lukuisia lapsia hyväksikäyttänyt mies sai lyhyemmän tuomion maksamalla rahaa.

Espoon käräjäoikeus lievensi törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, 27 lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja yhdeksästä lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä syytetyn miehen tuomiota, koska vastaaja oli oikeuskäsittelyn kuluessa maksanut asianomistajille huomattavat vahingonkorvaukset kokonaan.
Tuomiota lieventävä seikka oli myös se, että mies sitoutui pitkäaikaiseen hoitoon.
Käräjäoikeus tuomitsi Jan Daniel Kaulbars-Staudingerin neljän vuoden kuuden kuukauden pituiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Oikeus antoi tuomionsa maanantaina.
Käräjätuomari Outi Nokso-Koivisto kertoo Iltalehdelle, että korvausten maksaminen vaikutti lyhentävästi tuomioon.
– Perusteluissa on, että ”rangaistuksen mittaamiseen on vaikuttanut se, että vastaaja on oikeuskäsittelyn kuluessa maksanut asianomistajille huomattavat vahingonkorvaukset kokonaan”, Nokso-Koivisto toteaa.
Hän sanoo, että esimerkiksi riita-asioissa on tavallista, että asianomistajat esittävät vaatimuksen ja rikoksentekijä maksaa sen suoraan.
Hänen mielestään kyse ei ole siitä, että rikoksentekijä ostaisi maksamalla vahingonkorvaukset ennen oikeuden päätöstä itselleen lyhyemmän tuomion.
– Tämä on lainsäädännössä meillä, että asianomistajan kanssa tehty sovinto otetaan huomioon lieventävänä. Itse (rikoksentekijä) pystyy tekemään jotain sen hyväksi, että tuomio lyhenee.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, ettei vahingonkorvausten maksamisen pitäisi missään tapauksessa lieventää seksuaalirikoksen tehneen henkilön tuomiota.
– Sitä pitää kyllä varoa, ettei tule vaikutelmaa, että näitä tuomioita voi ostaa.
– Varsinkaan, jos lapsille tehdään rankimpia seksuaalitekoja, niin silloin ei, ei, ei.

http://m.iltalehti.fi/uutiset/2014020718018147_uu.shtml

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Vierailija

Tolvasen mielestä rikoksentekijät saatetaan eriarvoiseen asemaan, jos laajemmassa mitassa annettaisi vahingonkorvauksen maksamiselle seksuaalirikostuomioissa merkitystä.
– Varakkaat voisivat tehdä rikoksia niin, että selviäisivät vähemmällä kuin varattomat. Tämä puoli on hyvin merkittävä, ja se otettava vakavasti ja tosissaan. Varaton raiskaaja olisi linnassa ja varakas maksaisi homman pois, Tolvanen toteaa.
Käräjätuomari Outi Nokso-Koiviston mukaansa vahingonkorvausten maksaminen ei aseta rikoksentekijöitä eriarvoiseen asemaan, eikä vahingonkorvausten maksaminen ennen oikeuskäsittelyn päättymistä ole poikkeuksellista.
– Emmehän me tiedetä, ottaako hän lainaa siihen, eli emme tiedä millä hän maksaa. Maksettavaksi ne tulevat kuitenkin. Joillakin ei ole halua maksaa ja joku kiistää korvaukset kokonaan, mutta hän myönsi syyllisyytensä ja maksoi, Nokso-Koivisto kuvailee tapausta Espoon tapausta.
Parannusta tulossa?

Tolvanen kertoo, että Suomeen on todennäköisesti tulossa syyteneuvottelujärjestelmä. Tällä hetkellä asia etenee hallituksen esityksenä. Siinä kaikki seksuaalirikokset on rajattu ulkopuolelle.

– Siinä ei anneta syyttäjän ja avustajankaan neuvotella mistään seuraamuksista. Se todennäköisesti menee siten, että rikoslain 20 luvun rikokset (seksuaalirikokset) jäävät ulkopuolelle. Niitä ei haluta jättää asianosaisten sopimuksen varaan. Se asetelma ei ole tasapainoinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla