Munkkien paistamiseen apua
Lähes kaikissa munkkien paisto-ohjeissa on kerrottu myös ns. paloturvallisuusriskit. Eli on pidettävä kattilan kansi varmuuden vuoksi vieressä, kun paistaa munkkeja. Olen nyt ensikertalainen, kun aion tänä vuonna paistaa munkkeja. Voiko silloin olla liesituuletin päällä, kun munkkeja paistaa? Vai räjähtääkö öljy liekkimereksi, jos näin tekee?
En myöskään aio alkaa kokeilemaan taikunapalalla, koska öljy on riittävän kuumaa? Saako sellaisia digitaalisia paistolämpömittareita esim. Prismasta ja mistä hyllyväliköstä ne löytyvät?
Vaikka esittämistäni kysymyksistä voikin päätellä sen, että olen aivan käsi leivonta-asioissa, voin vakuuttaa ettei näin ole. En vain ole koskaan uskaltanut alkaa kikkailemaan öljyn kanssa. Tänä vuonna päätin kuitenkin tarttua rohkeasti härkää sarvista.
Kommentit (11)
Riittävästi öljyä, että munkin paistuvat kunnolla. Kaikki tarvikkeet, myös kohotetut munkit, sokerointiastiat ym. lähettyvillä, joten paistopaikalta ei tarvitse lähteä pois. Kun tekee tehokkaana prosessina, ei varmasti ehdi edes kuumentua niin, että syttyisi tuleen... Useinhan ne tulipalot ovat syntyneet siitä, että tulikuuma pata on jätetty liedelle valvomatta ja lähdetty kauppaan otamaan lisää ölyä...
Älä tosiaan käytä liesituuletinta. Tuuletat sitten kunnolla läpivedolla munkinpaiston jälkeen (tai jo aikana).
Vinkki: käytä ehdottomasti paistamiseen kookosrasvaa, älä öljyä. Kookosrasva ei imeydy munkkeihin, joista tulee tällä keinoin paljon kuohkeammat ja ilmavammat, eikä suussa maistu rasva.
Oman 30-vuotisen kokemukseni vahvisti hiljattain joku telkkarin kuluttajaohjelma, jossa vertailtiin erilaisia munkinpaistotapoja. Kookosrasva oli ylivoimainen voittaja.
Munkin tekoon kirjoitti:
Käyttääkö kukaan munkkitaikinaan muskottipähkinää ? :)
Ei.
Osta sellainen digitaalinen mittari. Suosittelen. Silloin sen rasvan lämpötilan säätely on helppoa, eikä se voi kuumentua liikaa, eikä näin ollen voi syttyä palamaan. Pidä silti se kansi käden ulottuvilla äläkä käytä liesituuletinta.
Lämpömittari on kyllä hyvä.
Meillä on digitaalinen. Samassa on myös ajastin. Lämpömittaria käytetään myös lihan sisälämpötilan seuraamiseen ym.
Varmaan on prismassakin jossain keittiötavaroiden luona
digimittarit löytynee hyllyvälistä missä myydään myös muita keittiötarvikkeita. Kookosrasvaa suosittelen minäkin. Huolellisuutta munkin paistoon mutta varmasti tulee huippuhyviä. Hauskaa vappua!
"Paistaminen on ruoan kypsentämistä kuumalla pinnalla kuuman rasvan avulla. Paistinrasvana voidaan käyttää voita, margariinia tai kasviöljyä. Paistamista pannulla ilman rasvaa sanotaan paahtamiseksi tai pariloimiseksi. Paistamiseksi kutsutaan myös ruoan kypsentämistä uunissa. Esimerkiksi sianruhon takaraajoista saatava kinkku paistetaan uunissa, samoin leivät ja kakut."
Älä pidä liesituuletinta päällä, kun uppopaistat rasvassa.
Rasvan leimahtaessa ne liekit tosiaan imeytyy hormiin ja syttyy tulipalo.
Pidä kansi lähettyvillä ja tukahduta liekit, jos sattuisi syttymään.
Itse olen paistellut munkkeja yli 30 vuotta, eikä koskaan ole tulipaloa syttynyt, joten aika harvinaista tuo on.
Kun rasva alkaa olemaan sopivan kuumaa paistamiseen, se ikään kuin "elää" siellä kattilassa. Sellaista liikehdintää tapahtuu. Silloin pienennän levyn kuutoselle (1-9). Koepaiston teen tiputtamalla pienen vaalean leivän palasen öljyyn. Kun se ruskistuu riittävän nopeasti, on öljy valmista munkin- tai muun paistoon.
Liian kylmässä öljyssä ei kannata paistaa, rasva imeytyy munkkeihin ja tuloksena on painavia rasvapalloja.