Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Lapsi ja pähkinöiden aloitus

Vierailija
01.04.2017 |

Missä iässä olette alkaneet kokeilla antaa pähkinöitä lapselle? Onko liian myöhäistä aloittaa kokeilu vasta 2-vuotiaalle?

Meidän lapsi on 2v ja kokeilimme tänään ensimmäisen kerran saksanpähkinää hieromalla sitä poskeen ja ranteeseen. Noin puolen tunnin kuluttua oli ihossa punoittavia kohtia ja kuin hyttysen puremapaukamat. Hieroi myös silmiä. Pestiin iho ja silmät ja sen jälkeen alkoi vähän helpottaa. Viittaako tämä nyt pähkinäallergiaan ja voiko todennäköisesti tulla pahempi reaktio, jos maistaa pähkinää? Vai voiko olla ohimenevää ja sietää kyllä pähkinöitä?

Kommentit (22)

Vierailija
1/22 |
01.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Up

Vierailija
2/22 |
01.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pähkinöiden aloittamista ei kai yleensä suositella tuon ikäisille. Esimerkiksi saksanpähkinöitä ei myydä kaupassa  alle 15-vuotiaille. Sen verran tujua tavaraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/22 |
01.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Höpöhöpö kakkonen, älä huijaa aloittajaa.

Vierailija
4/22 |
01.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meilläkään ei olla vielä kokeiltu pähkinöitä. Tyttö täytti juuri yksi. Tosi ristiriitaista tietoa, kun jossain sanotaan, että varhainen altistaminen kai estäisi allergioita, mutta joissain maissa taas kai ei suositella alle 3-vuotiaille allergiariskin takia?

Vierailija
5/22 |
01.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miksi ihmeessä niitä pitäisi hieroa ympäri kehoa?

Vierailija
6/22 |
01.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mulle ravitsemusterapeutti ehdotti aloittamaan pähkinän jo 7kk vauvalle, esim. pähkinätahna. Varhainen altistus saattaa ehkäistä allergian puhkeamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/22 |
01.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Yleensä ruoka tai syötävä laitetaan suuhun ja purraan sekä niellään.

Voin kuvitella kun aloitatte esim. mämmin ...

Vierailija
8/22 |
01.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Miksi ihmeessä niitä pitäisi hieroa ympäri kehoa?

No pähkinähän nyt on sellainen, että jos sille on allerginen, saattaa hengitystiet turvota pienestäkin määrästä ja tulla kiire ambulanssilla ensiapuun. Siksi siis mieluummin kokeillaan ensin iholle, että nähdään tuleeko reaktioita ja sitten vasta syödään, jos ei tule mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/22 |
01.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mulle ravitsemusterapeutti ehdotti aloittamaan pähkinän jo 7kk vauvalle, esim. pähkinätahna. Varhainen altistus saattaa ehkäistä allergian puhkeamista.

Miksi sitten jotkut lähteet käskee välttämään ihan pienillä? Mikä on oikein?

Vierailija
10/22 |
01.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Apua, huonoäitikompleksi! :D En ole koskaan tajunnut että rintamaidosta kiinteään ruokaan siirtymisvaiheen jälkeen pitäisi jotenkin "aloittaa" ruoat. 

Meillä muksut ovat vaan syöneet mitä on tarjolla, pähkinöiden ja kirsikoiden kanssa tosin katsoin ettei tukehdu paloihin ja että sylkee kirsikankivet pois. Ja muistan sen kerran kun taapero kirkkain silmin väitti, ettei näissä kirsikoissa ollut kiviä :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/22 |
01.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Siis täh. Ei meillä mitään ole kokeiltu yli 1v saa syödä normi ruokaa. Meillä pähkinöitä on annettu kun on uskallettu (tukehtumis vaaran vuoksi) en muista ikää. Mutta kun ei mitään muita allergioita ole todettu niin miksi olis kuviteltu että ollaan pähkinälle allergisia. Jossain jäätelössä on voimut olla pähkinää jo 1-vuotiaana.

Eri asia super allergiset lapset, kuten veljelläni. Perinyt allergioita äitinsä puolelta kananmuna, maito viljoja jne,,, pähkinä altistukset tehtiin aika isona sairaalassa

Vierailija
12/22 |
01.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä annettu joskus 3 vuotiaana. Lapsihan voi pähkinään tukehtua ja siksi ei varmaan suositella ihan pienimmille. Ja kyllä, pähkinä vetää hengitystiet tukkoon, mutta niin voi vetää tomaattikin. Olen saksanpähkinöitä käyttänyt kekseissä, nehän on ihan kamalan pahoja sellaisenaan :D (mun mielestä). Cashew pähkinää antanu sellaisenaan, kuorrutettuna sekä paahdettuina. Maapähkinää sellaisenaan ja suolattunakin ovat saaneet. Muita ei taideta olla maisteltu vielä pahemmin. Jossain siemen-pähkinäsekoitus pussissa ollut muitakin, mutten ole kiinnittänyt huomiota mitä kun harvoin ostan :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/22 |
01.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

1-vuotiaana annettiin vähän mysliä niin että pähkinät oli ronkittu pois. Eli pähkinäjäämiä varmasti oli, mutta ei suuria määriä. Kun ei tullut mitään allergista reaktiota, niin en sen jälkeen ole pähkinöitä vältellyt.

Vierailija
14/22 |
02.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Miksi ihmeessä niitä pitäisi hieroa ympäri kehoa?

No pähkinähän nyt on sellainen, että jos sille on allerginen, saattaa hengitystiet turvota pienestäkin määrästä ja tulla kiire ambulanssilla ensiapuun. Siksi siis mieluummin kokeillaan ensin iholle, että nähdään tuleeko reaktioita ja sitten vasta syödään, jos ei tule mitään.

Mutta mistä sitä tietää mille ihminen on allerginen? Pitääkö kaikki ruuat tai oikeastaan kaikki asiat hinkata ensin ihoon?

Anafylaktinen reaktio kehittyy nopeasti ja on hengenvaarallinen. Mutta ihan samalla tavalle ihminen voi saada sen vaikka jotain asiaa hinkattaisiinkin vain ihoon. Ei siinä tarvitse laittaa suuhun ruokaa tai muutakaan.

Jotenkin tuntuu välillä aika vaikealta tämä maailma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/22 |
02.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Voisi kuitenkin kuvitella, että isompi reaktio voisi tulla, jos söisi? Tai voihan ihostakin tulla samanlainen (?), mutta ehkä yleensä kuitenkin vähän lievempi reaktio?

Jotkut nyt haluaa vaan ottaa varman päälle. Ei meilläkään ole kaikkea hinkattu ihoon, mutta joitain yleisimpiä allergian aiheuttajia on, mm. nämä pähkinät ja kananmuna sekä kiivi, joka lapsen mummille aiheuttaa pahan hengenahdistuksen. Mummin allergia ei tietenkään tarkoita, että lapsi olisi allerginen myös, mutta sitä nyt ei vain silti halua ottaa riskiä...

Pitäkää höpsönä, ehkä oonkin...

Vierailija
16/22 |
02.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nyt olen kuullut kaiken.

Vierailija
17/22 |
02.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ennen tosiaan neuvottiin vauvoille välttämään pähkinää tuon allergiariskin takia.

Nykyään oikea ohje on varhainen altistaminen, jonka pitäisi pienentää allergiariskiä. Eli jo 6kk iässä voi antaa pähkinää sellaisessa muodossa, jonka vauva pystyy käsittelemään. Esim. pähkinäjauhetta tai maapähkinävoita voi lisätä johonkin ruokaan.

Koska ap:n lapsen iho reagoi pähkinään noin voimakkaasti, en syöttäisi pähkinöitä ilman lääkärin varmistusta.

Vierailija
18/22 |
02.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Me alettiin antaa pähkinää n. vuoden ikäisenä. Mun tyttö allergisoitui maapähkinälle 5-vuotiaana ja sai anafylaktisen reaktion pienestä palasesta, jota ei edes ehtinyt nialaista. Kasvoihin tuli hetkessä nokkosrokkoa ja kieli ja hengitystiet turposivat. Allergiatesteissä sitten varmistui, että hän on allerginen maapähkinän lisäksi myös pähkinöille. Adrenaliini kulkee aina mukana. 

Vierailija
19/22 |
02.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

En olisi uskaltanut aloittaa nimenomaan saksanpähkinöillä, ovat varsin allergisoivia..

Vierailija
20/22 |
02.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Nyt olen kuullut kaiken.

Sama. Onneks omat lapset on jo aikuisia. Nää ruoka hullutukset on mennyt ihan älyttömiksi.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: viisi neljä yksi