Tein itselleni lupauksen olla syömättä eläinperäistä ruokaa. Mitä tulee ottaa huomioon?
En aio ihan kokonaan luopua lihasta, munista ja maitotuotteista, syön niitä edelleen juhlissa tms. Mutta karsin kulutuksestani vähintään 95%. Olo on päätöksen jälkeen kevyt ja hyvä mutta mitä pitää ottaa huomioon? Ainakin b12 vitamiinista täytyy huolehtia, mutta se tulee jo siitä että syön päivittäin multivitan. Muuta huomioitavaa? 😊
Kommentit (28)
Niin, apteekistahan nämä eläinperäisten ruuan välttelijät hakevat ravintonsa.
No tärkein asia on huolehtia proteiinien saannista, niitä saa kyllä kasvikunnasta, mutta heikommin ja siitä pitää erikseen huolehtia. Linssit, pavut, soija...
Katso Fineli.fi:stä, sieltä saa kohdasta ravintoaineet haettua mm. vegaanisen ruokavalion eniten proteiinia sisältävät ruoka-aineet. Sisällytä niitä päivittäin ruokaasi jossakin muodossa, ja muista monipuolisuus.
Vierailija kirjoitti:
Riittävä rasvojen ja proteiinin saanti on tärkeää. Hyvää rasvaa saat esimerkiksi oliivi- ja rypsiöljystä, eikä voin kohtuukäytto ole pahasta. Proteiinilähteitä ovat pavut, linssit, pähkinät ja tofu sekä maitotuotteet.
Luitko ap:n aloitusta? Hänhän aikoo karsia maitotuotteet lähes kokonaan POIS.
Muista selvittää, ettei syömiäsi vihanneksia, papuja jne. ole lannoitettu millään eläinperäisellä, koska silloin et toteuta omaa päätöstäsi.
B12 ja älä tee muutosta kerralla! Saat kroppasi sekaisin. 2-3pv vegaanista / viikko on alkuun ok tai voit mennä kokonaan esim. lakto-ovolla ja sitten tiputella maitoa ja munaa vähitellen pois.
-vege
Muisthan, että monessa paikassa on liivatetta, kakut, karkit jne. Liivate on eläimestä
Vierailija kirjoitti:
Riittävä rasvojen ja proteiinin saanti on tärkeää. Hyvää rasvaa saat esimerkiksi oliivi- ja rypsiöljystä, eikä voin kohtuukäytto ole pahasta. Proteiinilähteitä ovat pavut, linssit, pähkinät ja tofu sekä maitotuotteet.
Käytän kasviöljyjä ruoanlaitossa, leivän päällä ja salaattikastikkeissa. Pähkinät maistuvat liiankin hyvin, kertyvät vyötärölle. Soijarouhe, linssit ja pavut olleet käytössä satunnaisesti ennenkin, nyt otan mukaan vielä soijasuikaleet, härkäpapurouheen ja härkiksen. Myös nyhtökauran jos sitä vain jostain löytäisi... maitoa en tietysti aio käyttää enkä voita. Tofua pitänee opetella syömään, en ole siitä erityisesti välittänyt. Ap
7, ap ei aio muutenkaan niuhotarkasti noudattaa vegaanista ruokavaliota, joten tuskin hänen aivan ekana tarvitsee syynätä suurennuslasilla tuoteselosteita liivatteen takia. Sitten kylläkin, jos tähtää 100-prosenttiseen vegaaniruokavalioon.
3
Vierailija kirjoitti:
Muista selvittää, ettei syömiäsi vihanneksia, papuja jne. ole lannoitettu millään eläinperäisellä, koska silloin et toteuta omaa päätöstäsi.
Höpöpöpö. Aion syödä vaikka pihvin jos sitä kylässä tarjotaan. Tai jouluna kinkkua. Ei satunnaiset päivät tai turhanpäiväinen hienosäätö muutosta tee vaan eläinperäisen ruoan kulutuksen radikaali väheneminen. Ap
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Riittävä rasvojen ja proteiinin saanti on tärkeää. Hyvää rasvaa saat esimerkiksi oliivi- ja rypsiöljystä, eikä voin kohtuukäytto ole pahasta. Proteiinilähteitä ovat pavut, linssit, pähkinät ja tofu sekä maitotuotteet.
Käytän kasviöljyjä ruoanlaitossa, leivän päällä ja salaattikastikkeissa. Pähkinät maistuvat liiankin hyvin, kertyvät vyötärölle. Soijarouhe, linssit ja pavut olleet käytössä satunnaisesti ennenkin, nyt otan mukaan vielä soijasuikaleet, härkäpapurouheen ja härkiksen. Myös nyhtökauran jos sitä vain jostain löytäisi... maitoa en tietysti aio käyttää enkä voita. Tofua pitänee opetella syömään, en ole siitä erityisesti välittänyt. Ap
Joo, todu on vähän mautonta kumia, mutta sitäkin saa marinoituna, ja kun sitä kuutioi vaikkapa papujen ja tomaattimurskan ja sipulin ja yrttien kera, saa maistuvan kasvismuhennoksen, syötäväksi vaikka kvinoan tai täysjyväriisin kera. Kvinoassakin muuten on aika hyvin proteiinia!
Oikeasti kannattaa tutustua tuohon fineliin, koska sieltä näkee hienosti eri ruokien ravintoainepitoisuudet.
3
Vierailija kirjoitti:
Niin, apteekistahan nämä eläinperäisten ruuan välttelijät hakevat ravintonsa.
Olen syönyt multivitan joka aamu ainakin kymmenen vuotta vaikka olen ollut sekasyöjä. Nytkö se tapa muuttuu pahaksi koska en enää syö ketään? 😂
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Riittävä rasvojen ja proteiinin saanti on tärkeää. Hyvää rasvaa saat esimerkiksi oliivi- ja rypsiöljystä, eikä voin kohtuukäytto ole pahasta. Proteiinilähteitä ovat pavut, linssit, pähkinät ja tofu sekä maitotuotteet.
Käytän kasviöljyjä ruoanlaitossa, leivän päällä ja salaattikastikkeissa. Pähkinät maistuvat liiankin hyvin, kertyvät vyötärölle. Soijarouhe, linssit ja pavut olleet käytössä satunnaisesti ennenkin, nyt otan mukaan vielä soijasuikaleet, härkäpapurouheen ja härkiksen. Myös nyhtökauran jos sitä vain jostain löytäisi... maitoa en tietysti aio käyttää enkä voita. Tofua pitänee opetella syömään, en ole siitä erityisesti välittänyt. Ap
Eli keinoruualla ravitset kehosi :D:D:D
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Riittävä rasvojen ja proteiinin saanti on tärkeää. Hyvää rasvaa saat esimerkiksi oliivi- ja rypsiöljystä, eikä voin kohtuukäytto ole pahasta. Proteiinilähteitä ovat pavut, linssit, pähkinät ja tofu sekä maitotuotteet.
Käytän kasviöljyjä ruoanlaitossa, leivän päällä ja salaattikastikkeissa. Pähkinät maistuvat liiankin hyvin, kertyvät vyötärölle. Soijarouhe, linssit ja pavut olleet käytössä satunnaisesti ennenkin, nyt otan mukaan vielä soijasuikaleet, härkäpapurouheen ja härkiksen. Myös nyhtökauran jos sitä vain jostain löytäisi... maitoa en tietysti aio käyttää enkä voita. Tofua pitänee opetella syömään, en ole siitä erityisesti välittänyt. Ap
Eli keinoruualla ravitset kehosi :D:D:D
Mitä "keinoruokaa" on soijassa, linsseissä ja pavuissa?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Muista selvittää, ettei syömiäsi vihanneksia, papuja jne. ole lannoitettu millään eläinperäisellä, koska silloin et toteuta omaa päätöstäsi.
Höpöpöpö. Aion syödä vaikka pihvin jos sitä kylässä tarjotaan. Tai jouluna kinkkua. Ei satunnaiset päivät tai turhanpäiväinen hienosäätö muutosta tee vaan eläinperäisen ruoan kulutuksen radikaali väheneminen. Ap
Mitä ihmettä intät?
Satunnainen kinkku tai kananmuna tai liivate ei vaikuta mihinkään, mutta jos syöt edelleen eläinperäisellä lannoitteella lannoitettua soijaa/papuja/kvioaa tms. niin missä ihmeessä on se muutos? Jo nyt soijankasvatus tuhoaa yksipuolisuudellaan isoja alueita eikä se pavunkasvatuskaan ilman lannoitusta onnistu. Vuoroviljely taas edellyttää nykyiseen nähden kolminkertaista viljelypinta-alaa.
16, maailmalla lannoituksesta hyvin pieni osa on eläinperäistä. Toki lantaa käytetään, muttei sillä oikeasti kasva ruuasta kuin pieni osa. Ja kumminkin kasvintuotannostakin menee iso osa eläinrehuksi, se on vaan liki kymmenen kertaa tehottomampaa ravinnontuotantoa kasvattaa ensin esim, soijaa ja sitten tehdä siitä eläinrehua ja sitten syödä vasta lihana.
Sitä paitsi, nyt sekoitat kaksi asiaa. Soijasadosta 80% menee rehuksi ja yhä kasvava osuus biopolttoaineen tuotantoon. Ongelmana on kasvatuksen keskittyminen suuryhtiöille, ja isojen soijapeltojen käyttö niiden tuotannossa. Eli kyse on kasvatustavan ja tuotannon epäeettisyydestä, ei kasvin haitallisuudesta. Jos soija tuotetaan eettisesti oikein, se on erinomainen proteiinin lähde, ja luontoystävällinenkin.
3
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Muista selvittää, ettei syömiäsi vihanneksia, papuja jne. ole lannoitettu millään eläinperäisellä, koska silloin et toteuta omaa päätöstäsi.
Höpöpöpö. Aion syödä vaikka pihvin jos sitä kylässä tarjotaan. Tai jouluna kinkkua. Ei satunnaiset päivät tai turhanpäiväinen hienosäätö muutosta tee vaan eläinperäisen ruoan kulutuksen radikaali väheneminen. Ap
Mitä ihmettä intät?
Satunnainen kinkku tai kananmuna tai liivate ei vaikuta mihinkään, mutta jos syöt edelleen eläinperäisellä lannoitteella lannoitettua soijaa/papuja/kvioaa tms. niin missä ihmeessä on se muutos? Jo nyt soijankasvatus tuhoaa yksipuolisuudellaan isoja alueita eikä se pavunkasvatuskaan ilman lannoitusta onnistu. Vuoroviljely taas edellyttää nykyiseen nähden kolminkertaista viljelypinta-alaa.
Ei peltojen lannoitukseen tällaista eläinarsenaalia tarvita. Tiesitkö että pelkästään naudan kasvatus tuottaa enemmän kasvihuonekaasuja kuin koko maailman liikenne? Tajuatko kuinka paljon lehmät ja siat paskoo?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Riittävä rasvojen ja proteiinin saanti on tärkeää. Hyvää rasvaa saat esimerkiksi oliivi- ja rypsiöljystä, eikä voin kohtuukäytto ole pahasta. Proteiinilähteitä ovat pavut, linssit, pähkinät ja tofu sekä maitotuotteet.
Käytän kasviöljyjä ruoanlaitossa, leivän päällä ja salaattikastikkeissa. Pähkinät maistuvat liiankin hyvin, kertyvät vyötärölle. Soijarouhe, linssit ja pavut olleet käytössä satunnaisesti ennenkin, nyt otan mukaan vielä soijasuikaleet, härkäpapurouheen ja härkiksen. Myös nyhtökauran jos sitä vain jostain löytäisi... maitoa en tietysti aio käyttää enkä voita. Tofua pitänee opetella syömään, en ole siitä erityisesti välittänyt. Ap
Eli keinoruualla ravitset kehosi :D:D:D
Mitä "keinoruokaa" on soijassa, linsseissä ja pavuissa?
No kun ne ei oo makkaraa eikä kepapia.
Ensimmäisenä on syytä tiedottaa ihmisiä asiasta. Kerro siitä sosiaalisessa mediassa ja kasvotusten kaikille ketä näet :)
Riittävä rasvojen ja proteiinin saanti on tärkeää. Hyvää rasvaa saat esimerkiksi oliivi- ja rypsiöljystä, eikä voin kohtuukäytto ole pahasta. Proteiinilähteitä ovat pavut, linssit, pähkinät ja tofu sekä maitotuotteet.