Onko järkeä kasvattaa Suomessa talvella tomaatteja?
Lehdessä kerrottiin, että Närpiön sähkönkulutus on kasvihuoneiden vuoksi samaa luokkaa kuin asukasmäärältään viisinkertaisella kaupungilla!
Onko mitään järkeä? Eikö voitaisi suosiolla syödä talvella espanjalaisia tomaatteja?
Kommentit (16)
No tuskin se tomaattien tänne lennättäminenkään on ihan päästötöntä. Niin ja espanjalaiset tomaatit on pahoja ku ne tungetaan täyteen jotain aineita, että ne säilyy tänne asti.
Vierailija kirjoitti:
No tuskin se tomaattien tänne lennättäminenkään on ihan päästötöntä. Niin ja espanjalaiset tomaatit on pahoja ku ne tungetaan täyteen jotain aineita, että ne säilyy tänne asti.
Eikös niitä tuoda kanarialta yms. lomalentojen ruumassa, joissa ei ole juuri muuta rahtia kuin matkustajien laukut?
No ei ole järkeä ei. Itse ostan hollantilaisia tomaatteja, ne on eettisempi valinta kuin espanjalaiset.
Vierailija kirjoitti:
No tuskin se tomaattien tänne lennättäminenkään on ihan päästötöntä. Niin ja espanjalaiset tomaatit on pahoja ku ne tungetaan täyteen jotain aineita, että ne säilyy tänne asti.
No ei niitä laivoilla rahdata, ei ole kuljetusajassa juuri eroa tuleeko pohjanmaalta autolla vai espanjasta lentäen.
Joo, tomaatteja tulee päivittäin tavallisten lentojen kyydissä Suomeen. Ja muita elintarvikkeita toki. Siinähän ne sivussa menee hyvin
"Huomattavia kasvihuonekaasupäästöjä syntyy pohjoisissa oloissa talvikaudella vihannesten kasvihuonekasvatuksesta. Suomalaisen talvella kasvatetun tomaatin hiilijalanjälki on 5–7 kiloa tomaattikiloa kohden, kun taas Espanjasta kuljetetun tomaatin hiilijalanjälki on vain noin puoli kiloa tomaattikiloa kohden. Espanjalainen tomaatti ei silti välttämättä ole hyvä vaihtoehto, sillä sen viljelyssä käytetään runsaasti vettä ja torjunta-aineita."
https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/ab196e68…
Itse suosin myös talvella kotimaisia tomaatteja, koska haluan tukea suomalaisia tuottajia ja niissä on vähemmän torjunta-aineita ja (mun mielestä) parempi maku.
Itse vähennän kurkun ja tomaatin käyttöä talvella ja suosin mm. juureksia.
Vierailija kirjoitti:
Itse vähennän kurkun ja tomaatin käyttöä talvella ja suosin mm. juureksia.
Joo mä teen samoin. Ja ostan luomu tomaattimurskaa (espanjalainen) niin sillä pysyy lykopeenitasot kohdillaa talven ajan.
Vierailija kirjoitti:
"Huomattavia kasvihuonekaasupäästöjä syntyy pohjoisissa oloissa talvikaudella vihannesten kasvihuonekasvatuksesta. Suomalaisen talvella kasvatetun tomaatin hiilijalanjälki on 5–7 kiloa tomaattikiloa kohden, kun taas Espanjasta kuljetetun tomaatin hiilijalanjälki on vain noin puoli kiloa tomaattikiloa kohden. Espanjalainen tomaatti ei silti välttämättä ole hyvä vaihtoehto, sillä sen viljelyssä käytetään runsaasti vettä ja torjunta-aineita."
https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/ab196e68…
Itse suosin myös talvella kotimaisia tomaatteja, koska haluan tukea suomalaisia tuottajia ja niissä on vähemmän torjunta-aineita ja (mun mielestä) parempi maku.
Suomalaisia (Närpiö ym) tomaatteja ostamalla tuet hämärää mamubisnestä, jossa maahanmuuttajat "kotoutetaan" vain ruotsinkielisiksi ja he päätyvät tomaattiorjiksi näihin ruotsinkielisten omistamille kasvihuoneisiin, koska ilman suomen taitoa he eivät voi saada muuta työtä.
En tiedä onko siinä järkeä? Kun aikoinaan kasvatin kukkaa suurpaine natriumlampulla niin samalla kasvatin paprikaa ja tomaatteja ihan huvin vuoksi. Hyvin kyllä kasvoivat eikä siinä järkeä ollut kun kaupasta olisi saanut halvemmalla. Kukasta olisi saanut vaikka millaisia summia. Moni sitä yritti ostaa mutta joutuivat tyytymään siihen että tarjosin savut.
Vierailija kirjoitti:
Lehdessä kerrottiin, että Närpiön sähkönkulutus on kasvihuoneiden vuoksi samaa luokkaa kuin asukasmäärältään viisinkertaisella kaupungilla!
Onko mitään järkeä? Eikö voitaisi suosiolla syödä talvella espanjalaisia tomaatteja?
Ajattele onko mitään järkeä asua Suomessa? Kulutus on 5x per ihminen verrattuna esim. Espanjalaisiin ihmisiin. Afrikkalaisiin nähden 100 kertainen. Afrikassa voi olla jopa omavarainen, kun ostaa aurinkopaneelit sähkön kulutukseen. Lämmitystä kun ei tarvita.
Pitäisikö meidän kaikkien muuttaa?
Energiaa on rajattomasti. Jos joku laskuttaa siitä ylihintaa, niin sitten pitäisi tehdä poliittisia päätöksiä.
Eikö led valaistuksella voisi kasvattaa? ja tuottaa lämmön jollaikin muulla tavalla.
Mä nyt vielä luotan siihen että suomalainen tuote sisältää sitä mitä luvataan, keskieuroopan pohjoisosissakin yleensä pidetään mitä sanotaan.... espanjalaiset on jo hällävälilä -asenteellaan poissa mun lautaselta.
Onhan niitä järkevä kasvattaa. Ei niitä juuri kukaan osta kun auringossa kasvaneitakin on tarjolla, mutta se on sivuseikka kun eihän tomaatin katteella kukaan näillä leveysasteilla elä. Tukiaiset sen sijaan juoksevat ja se on selvää rahaa.