Kasvisruokaa tarjottavaksi vieraille
Joudun työni puolesta silloin tällöin tilanteeseen, jossa minun pitää tarjoilla töissä tapaamilleni ulkomaalaisille vieraille päivällinen kotona. Ei nyt mitään juhlapäivällistä, mutta kuitenkin asiallinen ateria. Jos vieras syö lihaa tai kalaa, tilanne on helppo. Laitan esimerkiksi uunilohta tai kokonaisena paistettua broileria. Helppoa valmistaa, ja näyttää maistuvan vieraille. Välillä vieras on jopa pyytänyt reseptiä mukaan kotiin.
Mutta välillä vieras on kasvssyöjä, ja tällöin olen ongelmissa, kun en meinaa keksiä sopivaa tarjottavaa. Viimeksi stressasin monta päivää ja etsin reseptejä netistä monta tuntia. Päädyin lopuksi kasvis-curryyn, jossa oli kookosmaitoa. Minusta se maistui ihan hyvältä, mutta vieras näykki vain muutaman palasen. En sitten tiedä, mikä siinä oli vikana.
Kun joskus aikaisemmin olen kertonut täällä ongelmasta, olen saanut runsaasti alapeukkuja. Maailmahan on täynnä hyviä kasvisruokaohjeita, ja minulla on vain asenneongelma, jos en löydä niitä. Kyllä minäkin tiedän jotain hyviä kasvisruokia, mutta ne eivät oikein sovi tarkoitukseen. Esim. kasvissosekeitot ovat hyviä, mutta ulkomaalaisen vieraan silmissä alkuruoka eikä pääruoka. Uunijuurekset ovat mainio lisuke, mutta eivät ne korvaa pääruokaa. Jotkut soijarouheviritykset eivät taas minusta ole vierasruokaa.
Tilannetta mutkistaa se, että en itse voi syödä sieniä. Niistä kyllä keksisin muuten jotain tarjottavaa.
Saisiko täältä asiallisia vinkkejä ilman syyllistämistä?
Kommentit (24)
Jos "soijarouheviritykset" eivät mielestäsi ole vierasruokaa niin melko vaikea on auttaa. Hyvässä kasvisruossa kun pitää olla myös proteiinia.
Voiko falafel-pyöryköitä valmistaa muuten kuin uppopaistamalla? Se on minusta sotkuista ja hankalaa.
ap
Erilaiset pastat ja risotot. Tee keitto alkuruoksi, niin pääruoan ei tarvitse olla mikään ylitäyttävä.
Munakoiso-, avokado- tai sitruunapasta tai punajuurivuohenjuuso tai sitruunarisotto.
Hyvää kasvusruokaa saa myös ja nimenomaan ilman "mukalihakkeita"!!!! Olen kasvissyöjä/vegaani enkä tod kaipaa soijaa, nyhtökauraa tms.
Ap, osta Fafasista jos asut Helsingissä. Käy itse syömässä jossain kasvisruokapaikasss ja tutkaile listaa :) :)
Falefelit voi vaikka paistaa uunissa.
Vierailija kirjoitti:
Jos "soijarouheviritykset" eivät mielestäsi ole vierasruokaa niin melko vaikea on auttaa. Hyvässä kasvisruossa kun pitää olla myös proteiinia.
Soijako on sun mielestä ainoa kasviproteiinilähde?
Vierailija kirjoitti:
Voiko falafel-pyöryköitä valmistaa muuten kuin uppopaistamalla? Se on minusta sotkuista ja hankalaa.
ap
Paistan aina pannulla runsaassa oliiviöljyssä.
Pastat ja risotot olivat erinomainen ehdotus, tähän sesonkiaikaan sopisi erityisesti joku kurpitsarisotto.
Pinaatti-mozzarellalasagne esim on runsas ja täyteläinen ja "luontainen" vegeruoka eli ei todellakaan mitään soijarouhetta. Italialainen keittiö muutenkin tarjoaa kasvisvaihtoehtoja pastojen ja risottojen muodossa.
Jos haluat suomalais-/eurooppalaistyylisiä, niin sienikastike (voi tehdä myös soija- tai kaurakermaan) tai vaikka Härkis-pyöryköitä. Härkistä käsitellään vähän samaan tapaan kuin jauhelihaa. Löytyy melkein kaikista kaupoista 😊
Kannattaa vielä vilkaista esim. Chocochili-vegaaniblogi. Monet ohjeista ovat helppoja tehdä ja maistuviakin lisäksi.
*
Jos haluat tehdä itämaista, etsi englannin kielinen resepti! Valikoima on laajempi ja mielestäni myös asiantuntevampi.
T. Paljon kokkaava vegaani
Hyvin marinoitua seitanleikkelettä punaviinissä. Kylkeen vaikka avokadomousse ja jotain vihannespyreetä.
Ulkomaalaisille tietysti tarjoat nyhtistä tai härkistä! Ne ei sellasia oo tienny olevankaan! Pastaa tai vaikka nyhtiskäristys perunamuussilla ja puolukkasoseella.
Me suomalaiset ollaan tällä hetkellä edelläkävijöitä tässäkin asiassa, eli uusia innovaatioita kannattaa hehkuttaa!
Puolisoni vinkkasi punajuuri-vuohenjuustopastan. -10
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Jos "soijarouheviritykset" eivät mielestäsi ole vierasruokaa niin melko vaikea on auttaa. Hyvässä kasvisruossa kun pitää olla myös proteiinia.
Soijako on sun mielestä ainoa kasviproteiinilähde?
Ei ole läheskään ainoa mutta ap:n viestistä sai sen käsityksen että ei pidä kasviproteiineja tarpeeksi hienoina vierailleen.
Syön itse paljon kasvisruokaa ja töissä olen myös tehnyt paljon ruokaa kasvissyöjille/vegaaneille.
-Kokki-
Joka aterialla ei ole pakko vetää proteiiniä, ja proteiiniä on myös kasviksissa. Sitä saa ruokaan myös juustoista ja munasta. Yleensä veget ei ole myös vegaaneja (esim intialaisista monet vegejä muttei vegaaneja).
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Jos "soijarouheviritykset" eivät mielestäsi ole vierasruokaa niin melko vaikea on auttaa. Hyvässä kasvisruossa kun pitää olla myös proteiinia.
Soijako on sun mielestä ainoa kasviproteiinilähde?
Ei ole läheskään ainoa mutta ap:n viestistä sai sen käsityksen että ei pidä kasviproteiineja tarpeeksi hienoina vierailleen.
Syön itse paljon kasvisruokaa ja töissä olen myös tehnyt paljon ruokaa kasvissyöjille/vegaaneille.
-Kokki-
Soijarouhe vastaa jauhelihaa. Harva kai tarjoaisi jauheliharuokaa ns parempana ruokana vieraille, siksi ei siis soijarouhe ole ykkösvaihtoehto. Kannattaa miettiä mitä tarjoaisi liharuokana, ja miettiä vastaava kasvisruokavaihtoehto. Esim jos tarjoaa vieraille yleensä sisäfilettä, ei kasviswokki ole ihan vastaavaa tasoa. Sen sijaan jos voisi tarjota vieraille esim kasviswokkia kanalla, on se hyvä vaihtoehto myös kasvisversiona (esim tofun kera).
Kiitos vinkeistä! Otan mielelläni vastaan vielä lisää ehdotuksia. Yleensä vieraani syövät kasvisten lisäksi myös maitotuotteita, joten myös juustoa sisältävät vinkit ovat tervetulleita.
ap
Uuniperuna pinaatti + mozzarella täytteellä, tattirisotto, linssipihvit (tai jokin muu kasvispihvi) ja valkosipuliperunat, täytetyt pinaattiletut. Erilaisilla kastikkeilla saa näyttävämmäksi.
Ja joku mainitsi myös pastat, nehän on tosi hyviä yksinkertaisenakin. Spaghettia, oliiviöljyä, chiliä ja valkosipulia ja tadaa siinä on pirun hyvä pasta-annos. Toki seuraksi sitten jotakin ihanaa leipää.
Tosin mulla kyllä olis maistunut kyllä kasviscurrykin tosi hyvin. Ja intialaisesta keittiöstä löytyy ihan mielettömiä curryja. Vaikka palak paneer, paneer juustoa tosin löytyy huonosti, mutta esim. leipäjuusto voi korvata sen.
Ja voithan tehdä vaikka jotakin buffet-tyyppistä johon tulee suomalaisia juttuja. Leiväksi karjalanpiirakkaa ja ruisleipää, ehkä jokin juureslaatikko, sienisalaattia no okei en mä keksi enempää :D Ehkä "lihapullista" voi tehdä kasvisversion.
Laita alkupalaksi tapas-tyyppisiä pikkupaloja. Esim. marinoituja artisokkia, aurinkokuivattua tomaattia, hyviä oliiveja, minimozzarellaa, kirsikkatomaatteja ja rucolaa (päälle balsamicosiirappia ja oliiviöljyä), juustokuutioita, patonkia tai leipätikkuja jne.
Pääruoaksi esim. tryffelillä maustettu risotto tai muu hyvä risotto tai esim. vuohenjuusto-pinaattilasagne.
Pyörtynyt imaami, meksikolaistyyliset papuruoat, falafel-pyörykät, siinä ehdotuksia alkajaisiksi.Lisukkeet pääruoan mukaan.