HS: Pitopalveluyritystä epäillään ripuliepidemian lähteeksi - jo 200 sairastunutta
Olisipa kiinnostavaa tietää minkälaisesta yrityksestä tuotteet lähteneet. Mikä on tartuntalähde.
Ei sitä turhaan ole täälläkään valmistushygieniasta keskusteltu. Sitten kun rysähtää saattaa rysähtää kunnolla, sairastuneita voi olla kerralla jopa tuhansia. Epidemiaksi luokitellaan jos kaksi sairastuu samoin oirein nautittuaan samaa ruokaa tai juomaa.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016083122244837_uu.shtml
Pääkaupunkiseudulla riehuu vatsatautiepidemia, johon arvioidaan sairastuneen jo 200 ihmistä, uutisoi Helsingin Sanomat.
Sairastuneiden oireita ovat olleet ripuli ja vatsakivut.
Lehden mukaan terveysviranomaiset epäilevät, että tartunnat ovat peräisin pääkaupunkiseudulla toimivan pitopalveluyrityksen tarjoiluista. Lehden haastatteleman Husin apulaisylilääkärin mukaan altistumiset ovat tapahtuneet 19.-20. elokuuta järjestetyissä tilaisuuksissa.
Sairastuneista 22:lla on todettu ulosteperäisen ehec-bakteerin aiheuttama infektio. Kukaan ei ole toistaiseksi tarvinnut sairaalahoitoa oireisiinsa.
Suurin osa tartunnoista on tullut Helsingissä, mutta myös Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa järjestettyjen tapahtumien jälkeen on ilmennyt tartuntoja.
Kommentit (25)
Vierailija kirjoitti:
Ulkomaisia marjoja veikkaan :s
Tää on niin klassinen Suomi-reaktio: suomalaiset on aina täydellisiä ja kaikki paha tulee ulkomailta...
Briteissä oli ainakin Espanjasta tuodussa rucolassa Ehec-bakteeria ihan vasta, aiheutti mahatautia ja kaksi taisi kuollakin. Eihän olisi sama lähde?
Ehec on tosi yleinen. Esim. juurikin tilamaidossa. Ei tarvitse olla ulkomailta.
Semmosta se on, kun pidetään kotona kakkutehtaita ja kukaan ei niitä valvo
Johan hesarissa oli että lähteenä oli Keskon toimittamat rucolat.
Pitopalvelu on ostanut Rucolansa EHEC-vapaina
Vierailija kirjoitti:
Johan hesarissa oli että lähteenä oli Keskon toimittamat rucolat.
Pitopalvelu on ostanut Rucolansa EHEC-vapaina
Etkö osaa linkittää?
https://www.evira.fi/globalassets/tietoa-evirasta/julkaisut/julkaisusar…
Tuossa linkki josta voi tutkailla epidemiat ajalta 2011-2013
Joku viittasi ulkolaisiin marjoihin. On totta että niistä on sairastunut ihmisiä norovirukseen ja A-hepatiittiin, joten huoli ei ole aiheeton. Yleensä saatuneet likaisista kasteluvesistä.
https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/elintarvike…
KUUMENNA KUNNOLLA ULKOMAISET PAKASTEMARJAT
Elintarviketurvallisuusvirasto suosittelee käyttämään ulkomaisia pakastemarjoja vain kunnolla kuumennettuina. Eri puolilla maata on esiintynyt toistuvasti norovirusepidemioita, joiden epäillään aiheutuneen ulkomaisista pakastevadelmista. Lisäksi Hepatiitti A-viruksen epäillään aiheuttaneen muutamia epidemioita pakastemarjojen välityksellä vuosina 2013 - 2014.
Elintarviketurvallisuusvirasto kehottaa kuluttajia ja elintarvikealan toimijoita tarkistamaan hankkimiensa pakastemarjojen alkuperän ja ruokamyrkytysten välttämiseksi nauttimaan ulkomaiset marjat vasta riittävän kuumentamisen jälkeen. Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.
Elintarvikkeen alkuperämaa on ilmoitettava pakkauksessa, jos alkuperämaan pois jättäminen voi johtaa kuluttajaa harhaan. Pakastetut ulkomaiset marjat voivat olla Suomessa pakattuja, joten pelkkä elinkeinonharjoittajan nimen tarkistaminen ei riitä ilman alkuperämaan tarkistamista.
Virukset voivat päästä marjoihin esimerkiksi saastuneen veden välityksellä. Pakastaminen säilyttää virukset hengissä ja tartuntakykyisinä. Jos marjat käytetään sulatuksen jälkeen sellaisenaan tai ainoastaan niitä lievästi kuumentaen, eivät virukset tuhoudu.
Virusten tutkiminen elintarvikkeista on äärimmäisen hankalaa eikä elintarvikelaboratorioissa ole saatavilla rutiininomaisia menetelmiä virusten todentamiseen marjoista. Menetelmän kehittely jatkuu koko ajan.
Kotimaiset marjat ja ulkomaiset tuoreet marjat
Eviran antamat suositukset ulkomaisten pakastemarjojen kuumennuksesta perustuvat Eviran ruokamyrkytysepidemiarekisteriin. Rekisterissä ovat kaikki kuntien elintarvikevalvontaviranomaisten Eviralle ilmoittamat ruokamyrkytysepidemiat. Kaikkiin kuumentamattomiin kasviksiin voi liittyä jonkinlainen mikrobiologinen riski, eikä 100 % varmuutta jonkin tietyn tuotetyypin puhtaudesta ole siksi koskaan mahdollista antaa.
Kuumennussuositusta ei ole annettu tuoreille marjoille eikä pakastetuille kotimaisille marjoille, koska ruokamyrkytystapauksia, joissa näiden tuotteiden epäillään toimineen välittäjäelintarvikkeina, on vain vähän.
Vierailija kirjoitti:
Ulkomaisia marjoja veikkaan :s
Eikös niissä ole yleensä kalikia, ei eheciä?
Vierailija kirjoitti:
https://www.evira.fi/globalassets/tietoa-evirasta/julkaisut/julkaisusar…
Tuossa linkki josta voi tutkailla epidemiat ajalta 2011-2013
Joku viittasi ulkolaisiin marjoihin. On totta että niistä on sairastunut ihmisiä norovirukseen ja A-hepatiittiin, joten huoli ei ole aiheeton. Yleensä saatuneet likaisista kasteluvesistä.
https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/elintarvike…
KUUMENNA KUNNOLLA ULKOMAISET PAKASTEMARJAT
Elintarviketurvallisuusvirasto suosittelee käyttämään ulkomaisia pakastemarjoja vain kunnolla kuumennettuina. Eri puolilla maata on esiintynyt toistuvasti norovirusepidemioita, joiden epäillään aiheutuneen ulkomaisista pakastevadelmista. Lisäksi Hepatiitti A-viruksen epäillään aiheuttaneen muutamia epidemioita pakastemarjojen välityksellä vuosina 2013 - 2014.
Elintarviketurvallisuusvirasto kehottaa kuluttajia ja elintarvikealan toimijoita tarkistamaan hankkimiensa pakastemarjojen alkuperän ja ruokamyrkytysten välttämiseksi nauttimaan ulkomaiset marjat vasta riittävän kuumentamisen jälkeen. Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.
Elintarvikkeen alkuperämaa on ilmoitettava pakkauksessa, jos alkuperämaan pois jättäminen voi johtaa kuluttajaa harhaan. Pakastetut ulkomaiset marjat voivat olla Suomessa pakattuja, joten pelkkä elinkeinonharjoittajan nimen tarkistaminen ei riitä ilman alkuperämaan tarkistamista.
Virukset voivat päästä marjoihin esimerkiksi saastuneen veden välityksellä. Pakastaminen säilyttää virukset hengissä ja tartuntakykyisinä. Jos marjat käytetään sulatuksen jälkeen sellaisenaan tai ainoastaan niitä lievästi kuumentaen, eivät virukset tuhoudu.
Virusten tutkiminen elintarvikkeista on äärimmäisen hankalaa eikä elintarvikelaboratorioissa ole saatavilla rutiininomaisia menetelmiä virusten todentamiseen marjoista. Menetelmän kehittely jatkuu koko ajan.
Kotimaiset marjat ja ulkomaiset tuoreet marjat
Eviran antamat suositukset ulkomaisten pakastemarjojen kuumennuksesta perustuvat Eviran ruokamyrkytysepidemiarekisteriin. Rekisterissä ovat kaikki kuntien elintarvikevalvontaviranomaisten Eviralle ilmoittamat ruokamyrkytysepidemiat. Kaikkiin kuumentamattomiin kasviksiin voi liittyä jonkinlainen mikrobiologinen riski, eikä 100 % varmuutta jonkin tietyn tuotetyypin puhtaudesta ole siksi koskaan mahdollista antaa.
Kuumennussuositusta ei ole annettu tuoreille marjoille eikä pakastetuille kotimaisille marjoille, koska ruokamyrkytystapauksia, joissa näiden tuotteiden epäillään toimineen välittäjäelintarvikkeina, on vain vähän.
No EHEC tulee useimmiten lihasta tai maitotuotteista. Ei marjoista. Noro on vähän harmittomampi tauti kuin EHEC...
http://www.hs.fi/kaupunki/a1472609353032
Pitopalvelusta vieritetään syy ja korvausvelvollisuus rucolan toimittajalle Keskolle. Kesko myöntää virheensä.
”On ihan ehdottomasti [Keskon syy]. Me kannamme vastuumme, vaikka syy toki menee ketjua taaksepäin. Meidän moka”, sanoo Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.
Kalervon mukaan tartuntoja on aiheutunut vain yhdestä erästä. Parhaillaan selvitetään, kuinka monelle asiakkaalle sitä on toimitettu.
Kyseessä on ravintola-alan tukkuliike Kespron 200 gramman rucolapakkaus, jonka viimeinen käyttöpäivä oli 24. elokuuta. Rucola on pakattu Ruotsin Helsingborgissa.
YLI 20:N ehec-tartunnan epidemiaa voi pitää laajana. Vuosina 2000–2012 Hus-alueella oli yhdestä yhdeksään varmistettua tapausta vuodessa. Vuosina 2013–2015 tapausten määrä nousi vuositasolla 21:n ja 50:n haarukkaan, mikä johtuu apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan pääosin uuden, tarkemman ulostediagnostiikan käyttöönotosta.
http://www.hs.fi/kaupunki/a1472611148935
Kurjaa yrittäjälle sekä myös asiakkailleen.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ulkomaisia marjoja veikkaan :s
Tää on niin klassinen Suomi-reaktio: suomalaiset on aina täydellisiä ja kaikki paha tulee ulkomailta...
Se nyt vaan sattuu olevan fakta. Ulkomaiset marjat pitää keittää / kuumentaa hyvin ennen käyttöä. Tämän tietää kaikki jotka marjoja käyttää ja viralliset ohjeet löytyy joka puolelta kun jaksaa googlettaa.
Ei tässä mistään maiden välisistä antipatioista ole kyse, ihan perusjuttu.
Eräs kakkutehtailija tulee mieleen... :P
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ulkomaisia marjoja veikkaan :s
Tää on niin klassinen Suomi-reaktio: suomalaiset on aina täydellisiä ja kaikki paha tulee ulkomailta...
Se nyt vaan sattuu olevan fakta. Ulkomaiset marjat pitää keittää / kuumentaa hyvin ennen käyttöä. Tämän tietää kaikki jotka marjoja käyttää ja viralliset ohjeet löytyy joka puolelta kun jaksaa googlettaa.
Ei tässä mistään maiden välisistä antipatioista ole kyse, ihan perusjuttu.
Joo. Mutta kun marjat ovat harvoin ehecin lähde ja lisäksi ihan Suomesta voi saada ehecin. Vaikka sitä ihanaa tilamaitoa juomalla.
Vierailija kirjoitti:
Eräs kakkutehtailija tulee mieleen... :P
Eikös täällä ole satoja sivuja jeesusteltu kun ei ole sitä yritystä?
Vierailija kirjoitti:
Veikkaan kakkuja.
Et sitten edes otsikkoa lukenut? Pitopalveluyritystä epäillään...
Mikäs päivä ne Jethron hautajaiset oli
Pitopalvelu Hupli -Kohta vatsasi jo kuplii
Jaahas. Onkohan se käyttönyt tilamaitoa.