Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Maito paha, rahka hyvä?

26.07.2016 |

Miksi monet sanovat maidon olevan myrkkyä, vasikanruokaa jne., mutta rahkaa voi silti syödä ja se on terveellistä? Miten se maito muuttuu yhtäkkiä rahkana hyväksi?

Kommentit (13)

Vierailija
1/13 |
26.07.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Oletko  koskaan edes nähnyt rahkaa, jugurttia, piimää, viiliä tai muita hapanmaitotuotteita? Jos olisit, ymmärtäisit maidon todella muuttuvan jollakin lailla.

Hapattaminen on ikivanha säilöntätapa, sillä maito happanee ihan itsekseenkin. Ihminen on sitten alkanut valikoida mieleisiään maitohappobakteereja, jotka sinäkin ehkä tiedät terveellisiksi.

Hapanmaitotuotteissa ainakin laktoosia hajoaa ja siksi monet laktoosivammaiset voivat käyttää niitä. Myös maidon valkuaiselle ja muille ainesosille tapahtuu jotain. Ne maitohappobakteerit tulevat sitten kaupanpäälle.

Vierailija
2/13 |
26.07.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nannamanna kirjoitti:

Miksi monet sanovat maidon olevan myrkkyä, vasikanruokaa jne., mutta rahkaa voi silti syödä ja se on terveellistä? Miten se maito muuttuu yhtäkkiä rahkana hyväksi?

Koska ruokamuoti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/13 |
26.07.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

En pidä maitoa myrkkynä ja rahkaa minään superfoodina, mutta ns. valtavirtaravitsemustiedekin hyväksyy sen, että hapattaminen parantaa maidon tervellisyyttä. 

Maitohappobakteerien lisäksi hapatttaminen pilkkoo luontaisesti myös laktoosia - joissakin tutkimuksissa, joissa maidolla on havaittu negatiivisia terveysvaikutuksia, näiden on epäilty liittyvän juuri runsaaseen laktoosimäärään, jonka maitoa juovat saavat. 

Vierailija
4/13 |
26.07.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hyvä kysymys ja yritän vastata. Itselleni diabeetikkona proteiini maitotuotteissa (maustamattomissa ja sokerittomissa) tarkoittaa sitä, että jos syön sen esimerkiksi leivän kanssa (hiilarit) niin se proteiini sitoo hiilareita, jolloin verensokeri ei niin ampaise suoraan ylös vaan vapautuu hitaammin elimistöön.

Miksi sitten valitsen mieluummin esim.rahkan?

On se, että maidossa on hiilareita karkeasti 10hh/100g kun taas rahkassa on puolet vähemmän ja proteiinia yleensä enemmän.

Eipä ne erot näin isoilta vaikuta, mutta maitorahkasta minun ei tarvitse pistää insuliinia yhtään kun taas maidosta tarvitsee (kun puhutaan 1-2 desistä).

Rahka myös täyttää enemmän kun maito.

Ei tämä silti maidosta pahaa tee. :) Ei ollenkaan ja terveellä se on niin pilkun viilausta eli ei rahka ketään laihduta sen enempää kun mikään muukaan ruoka, mutta se on kätevä pohja moneen.

Hiilareitakin tarvitaan.

Vierailija
5/13 |
26.07.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

1 puhuu puutaheinää :D Ei se maito muutu hapattamalla kuin a) ne mikrobit b) sopii laktoosi-intolerantikollekin (mikä hemmetin laktoosivammainen? jos joku on laktoosivammainen niin me mutantit, jotka voimme laktoosia käyttää, laktoosi-intoleranssi on ihmisen normaalitila) ja c) säilyy pidempään. Ei se maidon proteiini muutu tippaakaan, eikä maito muuten muutu terveellisemmäksi kun noiden mikrobien takia.

Joten pistäpäs tieteellinen lähde siihen, että maito muuttuu ihmeellisesti yhtäkkiä täysin vaarattomaksi (kuten te hifistelijät väitätte sen olevan) hapatuksen jälkeen.

Vierailija
6/13 |
26.07.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ps laktoosi pilkkoutuu galaktoosiksi ja glukoosiksi, joten hiilarimäärä pysyy samana, galaktoosikin on sokeri, joten muka-diabeetikko puijaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/13 |
26.07.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nämä on näitä. Maitoa on nyt trendikästä kauhistella.

Yhdessä vaiheessa se oli kahvi. Nythän kahvi suojelee kaikelta, aina syövästä auto-onnettomuuteen.

Minä odotan, että viina tulee takaisin muotiin terveellisenä superfoodina.

Vierailija
8/13 |
26.07.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ps laktoosi pilkkoutuu galaktoosiksi ja glukoosiksi, joten hiilarimäärä pysyy samana, galaktoosikin on sokeri, joten muka-diabeetikko puijaa.

Minä en ole maininnut sanallakaan laktoosista.

Terveisin: diabeetikko eli nelonen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/13 |
26.07.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

1 puhuu puutaheinää :D Ei se maito muutu hapattamalla kuin a) ne mikrobit b) sopii laktoosi-intolerantikollekin (mikä hemmetin laktoosivammainen? jos joku on laktoosivammainen niin me mutantit, jotka voimme laktoosia käyttää, laktoosi-intoleranssi on ihmisen normaalitila) ja c) säilyy pidempään. Ei se maidon proteiini muutu tippaakaan, eikä maito muuten muutu terveellisemmäksi kun noiden mikrobien takia.

Joten pistäpäs tieteellinen lähde siihen, että maito muuttuu ihmeellisesti yhtäkkiä täysin vaarattomaksi (kuten te hifistelijät väitätte sen olevan) hapatuksen jälkeen.

Laktoosi"vammaisella" tarkoitan laktoosi-intolerantikkoa, jos et ymmärtänyt. Katsos kun tällaisessa paljon maitoa käyttävässä yhteiskunnassa se on eräänlainen "vamma" siinä missä näkö- tai kuulovamma.

Esitä sinä se tieteellinen tutkimus, joka osoittaa maidon olevan vaarallista!

Minä en ole sellaista väittänyt vaan ap.  MINULLA ei ole tarvetta väittää, että hapattaminen "muuttaisi" vaarattomaksi hapattamalla, koska ei se vaarallista ole ollut tuoreena suoraan navetassa silloin, kun sitä lapsena mummolassa sain.

Minä en ole hifistelijä, vaan maito ja maitotuotteet kuuluvat päivittäiseen ravintooni.

Omassa perheessäni on yksi, joka ei kestänyt käsittelemätöntä lehmänmaitoa suoraan navetasta edes 1960-luvulla, mutta hapanmaitotuotteita voi käyttää vaivoitta. Se on empiirinen joskaan ei tieteellinen todiste hapanmaitotuotteiden "vaarattomuudesta".

Vierailija
10/13 |
26.07.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Nämä on näitä. Maitoa on nyt trendikästä kauhistella.

Yhdessä vaiheessa se oli kahvi. Nythän kahvi suojelee kaikelta, aina syövästä auto-onnettomuuteen.

Minä odotan, että viina tulee takaisin muotiin terveellisenä superfoodina.

Jeah, ne viina, terva ja sauna! Vielä kun saisi listaan tupakan, jota aikanaan ( 1950-luvulla ?) suositeltiin terveyttä edistävänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/13 |
26.07.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hommatkaa nyt ainakin silmälasit jos ei parempaa lääkitystä!

Ämmät keskustelee ristiin ja sotkee puusilmänä selvätkin asiat. :D

Muutamalle tämä toimii selkeästi oikeana päivän pähkinänä!

Tziisus!

Vierailija
12/13 |
26.07.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tieteellisten lähteiden ongelma on se, että ne harvoin ovat netissä (tai ovat maksumuurin takana). Populaarilähteet esim. sanomalehdet taas referoivat tutkimusta vain silloin, kun saadaan myyvät otsikot - tämä taas saattaa hämärtää taas kokonaiskuvaa siitä, mikä on viimeisintä tieteellistä tietoa (referoitu tutkimus voi olla outlayer tai sitten siitä uutisoidaan vain faflaavin osuus).

Näillä saatesanoilla tässä kuitenkin nopeasti googlattuna http://www.iltalehti.fi/terveys/2014102918790446_tr.shtml

Viitattua ruotsalaistutkimusta en nyt jaksa lähteä etsimään, mutta tämä kuitenkin johdattaa keskusteluun maidon/ hapanmaitotuotteiden terveyseroista. Ne, joiden mukaan homma on täysin fuulaa voivat sitten kaivaa tuon alkuperäisen tutkimuksen ja kertoa:

a) onko sitä referoitu väärin

b) onko siinä mainittavia metodologia puutteita. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
13/13 |
26.07.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ap kiittää! Oli paaljon mielenkiintoisia näkökantoja, joita lähden pohtimaan. Olin ihan unohtanut tuon bakteerijutun, vaikka kyllähän lapsuudessa suositeltiin piimää, jos mahatauti tms. uhkasi. Onko rahkassa yhtä paljon näitä hyviä bakteereja kuin piimässä, jogurtissa ym.?

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: neljä seitsemän viisi