Hyviä gluteenittomia syötäviä
Heips!
Keliakia todettiin ja nyt edessä uuden ruokavalion opettelu.
Olisko teillä antaa vinkkejä oikeasti hyvistä ja helpoista gluteenittomista ruuista, herkuista yms. Varsinaiset gluteenittomat tuotteet niin jukelittoman kalliita, ettei huvittaisi kovin montaa "hutiostosta" tehdä.
Daim-kakun ja pirkan riisuklaakeksit tiedän, mutta lisää ideoita kaivataan. 😊
Varsinkin suolaisia "herkkuja" :)
Kommentit (36)
Pirkan gluteeniton kauranärkkäri ja paahtoleivät (pakaste).
Jauhoseokset suosittelen jättämään välistä ja ostamaan riisi-,maissi-, kaura- ja perunajauhoa ja lisäämään itse sopivaa sitkoa (esim. psyllium). Ainakin omasta mielestä leivonnaiset tulee parempia omalla jauhoseoksella.
paleo-ohjeissa on paljon hyviä - browniet jne. manteli ja kookosjauheista tms. Googlaile, etsi Paleo-blogeja jne
Kaikki sipsit ei ole gluteenittomia eli kannattaa katsoa tuoteseloste. Juustonaksut on usein gluteenittomia samoin kuin tortillasipsit (nachot) pääsääntöisesti. Itse tehty poppari on taatusti sopiva. Ikeassa käydessä kannattaa napata mukaan pakkasesta useampi gluteeniton juustokakku, on todella hyvää!
Kannattaa katsella mitä kaupan gluteenittomalta pakasteosastolta löytyy. Pakasteet tulevat halvemmaksi kuin tuoreostokset.
Suosikkejani ovat mm. seuraavat:
Tämä mutakakku pakkasesta: http://www.glu.fi/images/products/00/00/10/01/1001_full.jpg
Nämä pakastesämpylät:
http://www.glu.fi/images/products/00/00/01/48/148_full.jpg
No gluteeniton ruokavalio mullakin. Pystyn syömään kauraa, ja arkena syönkin kauraleipää, mutta joskus tekee mieli vaaleaa leipää. Silloin ostan pakasteesta Moilasen breakfast rollseja ja lämmitän ne uunissa. Myös Moilasen kiviarinarieska on hyvää. Leikkaan sen palasiksi ja pakastan, joten voi ottaa vain pienen palan ja paahta leivänpaahtimessa. Ei ole järkyttävän kalliita kuten monet muut.
Muut suolaset herkut joista pidän on Urtekramin villiriisikakku. Tai Le Pain des Fleurin tattarinäkki.
Noita kaikkia saa ihan tavallisista kaupoista.
Avokado, pähkinät, marjat, vihannekset, hedelmät, kala, pavut ja linssit. Rahka, raejuusto, hyvä kermaviilikastike tekee herkkua ruoasta kuin ruoasta. Älä lähde sipsikakkumössöhöttö-linjalle.
Vierailija kirjoitti:
Avokado, pähkinät, marjat, vihannekset, hedelmät, kala, pavut ja linssit. Rahka, raejuusto, hyvä kermaviilikastike tekee herkkua ruoasta kuin ruoasta. Älä lähde sipsikakkumössöhöttö-linjalle.
Komppaan tätä. Sain diagnoosin vuosi sitten ja sen ikään kuin sivutuotteena, en varsinaisesti tarkoituksella, olen alkanut syödä ehkä vähän terveellisemmin, vaihtanut pullat ja gluteenia sisältävät karkit luontaisesti gluteenittomiin tuotteisiin. Eli suosittelen myös hedelmiä ja pähkinöitä ym, pakastealtaasta löytyy ihan ok gluteenittomia leivonnaisia jos niitä haluaa, valikoima on nykyisin aika laaja. Pirkan gluteenittomat pakaste-riisipiirakat on hyviä.
Jos on lähellä mikä tahansa K-market, suosittelen lämmöllä Pirkan gluteenitonta paahtoleipää. Se maistuu pitkälti tavalliselle leivälle. Pirkalla on myös hyviä pakastepullia. Frialla ja Vuohelan herkulla on myös gluteenittomia sämpylöitä, pakastevalmistuotteita ja sun muuta. Lidlin pienet suklaakeksit on parhaita helposti saatavia gluteenittomia keksejä.
Jos sinua lähellä on joku ekokauppa tyyppiä Ruohis, Vegekauppa, Punnitse&Säästä, käy tsekkaamassa keksihyllyt. Samoin pienet leipomopuodit, jos ei ole muita rajoitteita! Jos tykkäät leipoa, niin tutustu ihmeessä Viljatuotteen jauhoihin Semperin sijaan. Omia suosikkeja on lisäksi manteli, tattari ja Jytte. Leivonnasta sen verran, että Kamomillan konditoria -blogissa (vaikka vegaanileivontablogi onkin) on todella hyvät ohjeistukset gluteenittomaan leivontaan.
Itse laitan pääasiallisesti itämaista ruokaa, lähinnä tyylilaji on nepalilais-intialainen. Saan siis helpolla luontaisesti gluteenitonta ruokaa ja minun ei tarvitse vaivata päätäni jauhojen korvaamisella. Suosittelen lämmöllä itämaiseen keittiöön tutustumista, jos et pidä mausteista, ne voi tehdä vähemmillä mausteilla. Minäkin sovellan ja jätän esim. allergisoivia ainesosia pois.
Herkut: pavlova marjoilla ja maapähkinäkeksit Eeva Kolun ohjeella.
Siemennäkkäri on mun herkkua. Koska olen laiskimus, teen sitä Luminan valmissekoituksesta. (Luminalla on myös muita hyviä valmisleipäseoksia.)Tykkään myös jo mainitusta Pirkan gluteenittomasta kauranäkkäristä. Pirkan gluteenittomat myslipatukat on myös hyviä. Syön tosi vähän tuoreleipää, en ole oikein löytänyt mieleistä. Monissa on myös paljon rasvaa tuomassa ilmeisesti rakennetta ja makua. Pastoista oma lempparit on Risentan papupastat. Schärin pakastepizza on hyvää. Vuohelan Herkun pakasterahkamustikkapullat 😋. Tuli nälkä!
Ei oo suolasta mutta gluteeniton suklaakakku , älyttömän hyvää! :)
Hei, kiitoss tuhannesti vastauksista!
Lueskelen näitä nyt vielä oikein ajatuksella. Paljon tuli hyviä vinkkejä! 😊
Vaasalla ja Eholla on 100% kauraleipää molemmilla, joka on ihan normihintaista leipää.
http://www.lily.fi/sites/lily/files/user/6461/2015/07/kuvat_leivista.jpg
(Tuossa kuvassa on luomuruislimppu, joka siis ei kuulu sarjaan.)
Kävelevä legenda. The legend is alive.
Pyydä lähete ravitsemusterapeutille. Sellaiselle meidän tk:ssa uudet keliaakikot lähetetään.
Mitä oireita ap:llä oli?
- keliakiaa epäilevä herkkis, eikun suklis
Banaaniletut on helppo gluteeniton herkku. Niihin ei tarvi banskun lisäksi kuin kananmunaa ja leivinjauhetta.
Riisinuudelit. Perunarieskaa on helppo tehdä itse.
Kiitän edelleen hurjan paljon vinkeistä. :)
Monta tuotetta lähtee ehdottomasti kokeiluun. :)
Oireina on oikeaataan vain se, että ravintoaineet ei imeydy. Paha anemia (johon ei rautalääkkeet oo tehonnut) ollut jo vuosia, mutta nyt vasta selvisi syyllinen.
Ravitsemusterapeutille sain kyllä lähetteen, mutta vasta elokuun puolivälissä aika. :/
sipsit