Apua! Esikoisella tulossa pian rippijuhlat, kysymys tarjottavista yms!
Stressaa koko juhlat, koska olen aika ujo ja kiusaannun helposti juhlatilanteissa ja stressaan järjestelyistäkin...
Rippijuhlat ovat parisen viikon päästä alkaen klo 10, mutta meidän on oltava paikalla kirkolla jo klo 8, koska siellä harjoitellaan ja kuvataan yms. ensin. Kirkkomenojen jälkeen kotona ollaan klo 12 aikaan. Kirkko-osuuteen osallistuvat meidän oman perheen lisäksi molemmat isovanhemmat, kummit perheineen ja mun ja miehen sisarukset perheineen (yht. noin 30 henkeä). Tulemme kirkosta meille kotiin ja sitten syömme... jotain?? Joku keitto? Ei ole varaa tilata pitopalvelua, joten itse on väsättävä jotain. Mieluiten jotain yksinkertaista, en ole hyvä näissä. :(
Sitten klo 13 eteenpäin tulee vielä muita vieraita noin 20 kpl, rippilapsen kavereita, pari ystäväperhettä tästä läheltä, joiden juhlissa mekin ollaan käyty sekä läheisiä muita sukulaisia.
Yhteensä siis vieraita tulee noin 50 jos kaikki pääsevät tulemaan...
Olisiko hyvä niin, että klo 12 aikaan lämmittäisin kirkossa olleille jotain aiemmin valmiiksi tekemääni, kuten tosiaan joku keitto tai laatikko? Sitten klo 13 jälkeen, kun muitakin vieraita alkaa tulla, kakkukahvit lisukkeineen?
Kommentit (27)
Tee erilaisia suolaisia piirakoita ja salaattia: helppo valmistella etukäteen ja lämmittää.
Lisäksi kakkukahvit.
Jos teet tavallisesti keiton, josta tulee vaikkapa 6 annosta, niin kerrot siihen käyttämäsi ainekset viidellä, niin keitto sopiva 30:lle. Lisäksi vaikka ruisleipää ja juustosiivuja.
Voileipäkakun ja juustokakun voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Keittona vaikka perinteistä lohikeittoa, jos sitä haluaa tarjota. Lisäksi helppoa tarjottavaa ovat karjanpiiraat ja munavoi.
Onko vieraita tulossa kaukaa? En ainakaan itse ole törmännyt rippijuhlissa lämpimään ruokaan, yleensä ollut vaikka voileipäkakkua tai suolaista piirakkaa.
Hyvä idea. Myös voileipäkakut on ok ratkaisu. Niistä riittää helposti kaikille, ja ne sopii myös kahvipöytään.
Varaisin keittoa tuollaiset 2,5 dl/hlö. Hain netistä haulla "keitto annoskoko", ja löysin saman määrän Ruokatieto-sivulta.
Siellä on muidenkin tarjottavien annoskoot. Lykkyä tykö!
Et kyllä kotitalouskattilalla keitä soppaa tuolle porukalle. Meneekö vähän hankalaksi jos monta kattilaa porisemassa, etenkin kun mainitset olevasi noviisi pitoemäntä.
Suosittelisin itsesi ja juhlien sujuvuuden kannalta runsasta buffetpöytää, johon voit tehdä kaiken valmiiksi ja sitä mukaa lisäillä pötyä pöytään, kun uusia vieraita saapuu.
Jos kerran tulevat jo 13, niin sen verran lyhyt aika tuossa että aivan hyvin vieraat voivat syödä peräkanaa ja sen jälkeen kaikille yhteisesti kahvitarjoilu.
Lasagne + salaatit. Voi tehdä valmiiksi ja lämmittää ko päivänä. Pitääkö teidän kaikkien olla 8:lta kirkolla? Meillä riitti, että rippilapsi oli aikaisemmin kirkolla, harjoituksissa ja valokuvauksessa.
Meillä oli juuri sunnuntaina rippijuhlat. Tarjolla oli lihakeitto ja kesäkeitto+leipää. Sen jälkeen kakkukahvit sekä unelmatorttua ja karjalanpiirakoita. Vieraita oli suht saman verran ja osa tuli kirkosta,osa myöhemmin. Ajattelemasi järjestys on hyvä. Keitto oli meillä jo edellisenä päivänä tehty valmiiksi.
Olisiko joku tuttu joka valmistelisi ruokaa valmiiksi kirkossa olo aikana? Jos teet laatikkoa voitko lähteä kirkkoon vasta kymmeneksi ja laittaa laatikon uuniin muhimaan?
Ruokaa on hyvä ajatella n.300g/3dl per vieras.
Eihän siellä kirkossa tarvitse koko perheen olla kello kahdeksalta, vain rippikoululaisen, joten sinulle jää aikaa aamullakin tehdä asioita ja valmisteluja.
Olisiko sinulla tuttavapiirissä joku, jota voisit pyytää avuksi ja sitä keittokattilaa vahtimaan. Tuollaisenkin määrän ruokkimiseen kyllä äkkiä sen kymmenen litraa keittoa menee, joten työlästä sitä on lämmitellä. Varsinkin jos on pitkämatkalaisia mukana.
Piirakoita, salaatteja ja muuta suolaista siihen lisukkeeksi. Käy myös kahvipöytään sitten, kun muut vieraat tulevat.
Kylmätilaa tarvitaan paljon jos meinaa voileipäkakuilla selvitä tarjoilusta. Eli kannattaa oikeasti miettiä, miten kaiken saa pysymään tarjoilu kelpoisena. Mahatauti juhlaväelle ei ole kiva bonus juhlista.
Kiusaukset on aina helppoja, voi tehdä valmiiksi pakastimeen sellaisiin isoihin "maksalaatikko"-rasioihin. Lisäksi salaattia. Myös keitot helppoja ja niitäkin voi tehdä valmiiksi, lisukkeena voi olla vaikka kaupan esipaistettuja patonkeja ja tuorejuustoa (kuten myös kiusauksen kanssa). Sitten makeana tarjoiluna täytekakkua ja jotain pikkuleipiä/keksejä. Halvimmalla saat aika ison kakun, kun teet 3-4 -kerroksisen täytekakun kääretorttupohjalla, eli kakusta tulee uunipellillisen kokoinen. Luulisi että kaksi kakkua ainakin riittäisi. Ja pellillisestä esim. omenapiirakkaa saa ainakin 16 palaa, sekin erittäin halpaa ja voi tehdä ennakkoon pakastimeen
[quo..osuuteen osallistuvat meidän oman perheen lisäksi molemmat isovanhemmat, kummit perheineen ja mun ja miehen sisarukset perheineen (yht. noin 30 henkeä).
No huh huh, melkoisen iso kirkko, jos kaikki rippilapset ovat kirkossa n. 30 vieraansa janssa. Yleenaä kirkoon menee kummit, sisarukset ja vanhemmat . Siinäkin iso kööri!
Ohis, mutta yleensä näissä tehdään niin että pyydetään joku tuttu (kaveri, naapuri tai vastaava) auttamaan. Eli kaikki kakut ym. valmiiksi jääkaappiin, ja se "apulainen" sitten kirkonmenojen aikana tekee viimeistelyt (on sitten pöydän kattamista/keiton lämmittämistä, kahvin keittoa tai vastaavaa) jotta emännälle ei tule niin kiire kirkon jälkeen, vaan saa keskittyä vieraisiin. Näissä vastavuoroisuus on hyvä, tänä vuonna vaikka naapuri auttaa sinua ja ensi vuonna sinä napauria.
Keitto on edullinen isolle porukalle, huomioi se, että osa keitoista kestää paremmin ns. pitkään hellalla olemista/uudelleen lämmitystä mitä toiset keitot. HUOM: Keitto on sellainen mitä on aika vaikea syödä ns. "ilman pöytää", jos kaikki eivät mahdu syömään kunnollisen pöydän äärelle ehkä kannattaa tehdä jotain muuta, ettei ihmisillä ole keitot sylissä kun sohvalla koittavat juhlatamineissa lusikoida keittoa, varsinkin vanhemmilla ihmisillä usein käsi tärisee jne.
On hyvä että tarjolla on suolaista koska vierailla ns. pitkä päivä.
Mä en ole laittanut koskaan rippijuhliin mitään ihan ruokaa. Kinkku- ja savulohivoileipäkakut, karjalanpiirakat ja munavoi, broilerpiirakkaa, täytekakku, pikkuleipiä, joku kuivakakku ja korvapuusteja tms. pullaa. Ja sit kahvit, mehut ja teet.
Kannattaa tosiaan pyytää joku avuksi sinne keittiöön kahvia keittämään jne., itse et pysty olemaan vieraiden kanssa ja keittiössä. Varmasti joku koululainen (rippilapsen koulukaveri?) tms. tulee mielellään pientä korvausta vastaan auttamaan.
Teet 200g/hlö makaronilaatikkoa pakkaseen ja sitten lämmittelet sitä. Todistetusti toimii!
Vierailija kirjoitti:
Mä en ole laittanut koskaan rippijuhliin mitään ihan ruokaa. Kinkku- ja savulohivoileipäkakut, karjalanpiirakat ja munavoi, broilerpiirakkaa, täytekakku, pikkuleipiä, joku kuivakakku ja korvapuusteja tms. pullaa. Ja sit kahvit, mehut ja teet.
Meillä tehty samalla tavalla.
Siskoni tytön rippijuhlissa oli voileipäkakkuja, karjalanpiirakoita ja munavoita sekä lisäksi kylmää broilersalaattia ja sienisalaattia. Lisänä patonkia. Makeana oli täytekakku, hyydykekakku, pikkuleipiä ja kuivakakku. Ihan hyvin jokaisella tuli mahat täyteen. Olin itse auttamassa siskoani edellisenä iltana, noissa oli se hyvä puoli että kaikki sai laitettua jo edellisenä iltana.
Aika pienet pidot, jos 200 g makaronilaatikkoa. Paljon saa valmiina kaupasta ja helpoimmat voit tehdä edellisenä päivänä. Eli piirakoita, pasteijoita, juhlavampaa leipää, levitettä, salaatteja, juustoja, kakkuja, kahvia/teetä, keksejä jne. Maustettua vettä ja limua. Kahvin kanssa kermaa, maitoa ja sokeria. Huomioitava laktoosittomat, gluteenittomat ja veget sekä allergiat. Mieluummin jää ruokaa yli kuin liian vähän. 50 ihmisen kestitys on iso ja hintava urakka, jota varten pitää laske tarvikkeiden määrä hyvin. Netistä löytyy ohjeita tarjoamisten laskemiseen. Käytä reseptejä, joissa on mainittu henkilömäärä ja kerro se oikeaksi määräksi. Mutta et tietenkään tarvitse kolmea kakkulaatua 50 hengelle.
Ja joku ehti ennen makaronilaatikon kanssa. T: 19
Ja löytyyköhän jostain tietoa että miten ison kattilallisen esim. keittoa tuon kokoluokan porukka syö? Ap