Vierailija

Pieni kunnittainen työttömyysasteen tarkastelu kertoo, että työttömiä on suhteessa eniten suurissa kaupunkikeskuksissa.

Kun niputetaan alle 10.000 asukkaan kunnat, selviää niiden työttömyysasteeksi 11,8 %. Koko maassa luku on 12,9 %. Käsittelyssä ovat työministeriön luvut. Astetta suuremmissa, mutta alle 30.000 asukkaan kunnissa menee hiukan paremmin työttömyysasteen ollessa 11,6 %. Sitten alkavat luvut liusua huonompaan suuntaan. Suuremmissa, alle 100.000 asukkaan, kunnissa työttömyysaste on vielä 12,6 %, sekin alle maan keskiarvon. Suurimpien yhdeksän ja yli sadantuhannen asukkaan kaupunkien työvoimasta 13,7 % hengailee ilman työtä. Kun tästä viimeisestä tarkastelusta otetaan vain keskuskaupungit mukaan (eli Espoo ja Vantaa pois), työttömien osuudeksi työvoimasta tärähtää 14,7 %.

Pääkaupunkiseudulla työttömyys on muita keskuksia vähäisempää. Helsinki pääsee samalle viivalle 10.000-30.000 asukkaan kuntien kanssa, kun Espoo ja Vantaa alittavat nekin (9,7 % ja 11,3 %). Muiden suurimpien kaupunkikeskusten yhteinen työttömyysaste on jopa 17 %.

Varsinais-Suomessa Turun työttömyys on keskukselle tyypillinen 16,8 % ja Salossa 15,6 %. Muissa kunnissa työttömiä on keskimäärin paljon vähemmän, 9,6 %. Itseasiassa yli puolet maakunnan työttömistä on Turussa. Ilmiö on tietysti tuttu ammattilaisille ja kiinnostuneille. Miksi työttömät löytyvät keskuskaupungeista?

Yksi syy tilanteeseen on, että kehyskuntien asukkaat polkaisevat hanakasti kauaskin töihin autolla. Se on verraten nopeaa ja joustavaa. 40-50 % naantalilaisista, maskulaisista ja raisiolaisista työllisistä käy töissä Turussa. Keskustassa ja aivan sen liepeillä taas asuu ihmisiä, joilla ei ole autoa. Osalla ei ole varaa ja osa ei kaipaa. Liikkuminen muualle töihin onkin siten hankalampaa. Keskuksesta tuskin samalla innolla muutetaan työn perässä ympäristön etäisempiin pienempiin kuntiin.

Sosiaaliturva on tainnut luoda loukun. Jotta voi asua keskuskaupungin ympäristössä, auto on miltei ehdoton järkevien työmatkojen mahdollistaja. Auton osto ei taas usein onnistu, jos työstä ja tuloista ylipäätään ei jää säästöjä. Jos siis olet autoton, työtön ja matalasti koulutettu Turussa, olet jumissa. Samaan aikaan sosiaaliturva mahdollistaa asumisen siellä. Pääkaupunkiseudulla ei monilla pienituloisilla työllisillä ole varaa asua, koska palkka ei jousta asumismenojen mukana, kuten työttömien asumistuki.

Osa keskusten työttömistä on tietenkin kouluttamattomia ja kielitaidottomia maahanmuuttajia, joille ei varsinkaan nyky-Suomessa ole juuri minkäänlaisia työmahdollisuuksia kovan kilpailun takia. Niin montaa siivoojaa maamme ei tarvitse.

Kommentit (3)

Vierailija

Hyvin merkittävä osa suurempien kaupunkien kaupunkikeskustojen työttömyydestä on vastavalmistuneiden kitkatyöttömyyttä eikä esimerkiksi verrattavissa syrjäseutujen rakenteelliseen työttömyyteen.

Tässä tärkein selittävä tekijä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla