Ärsyttää ravintola-alan puffaus
Ärsyttää kun televisio-nimisessä mediumissa jatkuvasti mainostetaan ravintola-alaa luukuttamalla kaikennäköisiä kokkiohjelmia. Luodaan alasta glamoröösi kuva, vaikka 90 prosenttia alan töistä on patojen ja kattiloiden äärellä hikoilua.
Olen ärtynyt, koska ajattelin kokin työn olevan luovaa ja kivaa. Oikeasti se on lähinnä orjatyötä. Ensin saa opiskella pari vuotta, tehdä hemmetisti töitä jo opiskeluaikana, kestää pahimmillaan helvetillisiä harjoittelupaikkoja, joissa simputetaan ja kun valmistuu päätyy tiskariksi jonnekin räkälään.
Tokihan joku monilahjakkuus päätyy vaikka suoraan kouluaikana värkkäämään fine diningia hyvällä palkalla tai perustaa menestysfirman, mutta harva kuuluu niihin. Suurin osa keskeyttää.
Kommentit (10)
Ja siis tietenkin noita kokkiohjelmia tulee ja nuoria houkutellaan alalle, koska harva jaksaa siellä keittiössä tosiaan olla vuosikymmeniä. Tarvitaan koko ajan uutta työvoimaa.
Kaikesta annetaan mediassa hienompi kuva kuin mitä todellisuus on.
Vierailija kirjoitti:
No olisko kannattanut ottaa selvää työn todellisesta luonteesta, eikä luotta vain johonkin hohdokkaisiin jenkkisarjoihin?
Suomalaiset ravintolat tuntien oli varmaan jo etukäteen tiedossa, ettei homma ole paljon pussien ja purkkien availua, valmiiksi leikattujen lihojen paistelua sun muuta kummempaa. Finediningia harva pääsee tekemään, ja sekin on kuumassa ja ahtaassa keittiössä hikoilua ja pitkiä päiviä ilman kunnon taukoja.
Valitettavasti tämä juurikin.
Kuulin sellaistakin jossain käyneene että kun alueen lähituottajat tarjoavat ravintoloille puhdasta, lähellä kasvatettua ruokaa käytettäväksi ravintoloissa, niin vastaus on että kun haluttaisiin valmiiksi pilkottuina ne... En ymmärrä, toiset tarjoaa laatua ja ei, me halutaan ne hiukan huonompina!
Eikö nykyään kokit osaa veistä käyttää, vai miksi ihmeessä joku haluaisi valmiiksi pilkottuna ainekset? Onko kyse silloin enää ravintolasta vai jostain keittolasta/ ruokalasta?
Olisiko kokkia linjoilla, joka selventäisi tätä?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No olisko kannattanut ottaa selvää työn todellisesta luonteesta, eikä luotta vain johonkin hohdokkaisiin jenkkisarjoihin?
Suomalaiset ravintolat tuntien oli varmaan jo etukäteen tiedossa, ettei homma ole paljon pussien ja purkkien availua, valmiiksi leikattujen lihojen paistelua sun muuta kummempaa. Finediningia harva pääsee tekemään, ja sekin on kuumassa ja ahtaassa keittiössä hikoilua ja pitkiä päiviä ilman kunnon taukoja.
Valitettavasti tämä juurikin.
Kuulin sellaistakin jossain käyneene että kun alueen lähituottajat tarjoavat ravintoloille puhdasta, lähellä kasvatettua ruokaa käytettäväksi ravintoloissa, niin vastaus on että kun haluttaisiin valmiiksi pilkottuina ne... En ymmärrä, toiset tarjoaa laatua ja ei, me halutaan ne hiukan huonompina!
Eikö nykyään kokit osaa veistä käyttää, vai miksi ihmeessä joku haluaisi valmiiksi pilkottuna ainekset? Onko kyse silloin enää ravintolasta vai jostain keittolasta/ ruokalasta?
Olisiko kokkia linjoilla, joka selventäisi tätä?
Lähinnä varmasti enemmän ajankäytöstä kyse kuin siitä etteikö kokit haluais pilkkoa raaka-aineita.
Ei ole varaa palkata tarpeeksi ihmisiä että ehtisivät pilkkoa niitä kasviksia. Tarjoilijoitakaan ei monessa paikassa ole tarpeeksi. Säästöä, säästöä.
Em. syiden lisäksi se, että ketjuravintoloissa pitää olla samanlaiset annokset kaikkialla. Valmiiksi pilkotut ovat sitten ainakin aina samalla lailla pilkottuja...
Vierailija kirjoitti:
Em. syiden lisäksi se, että ketjuravintoloissa pitää olla samanlaiset annokset kaikkialla. Valmiiksi pilkotut ovat sitten ainakin aina samalla lailla pilkottuja...
Itse olin valitettavasti erään ääss-ketjun ravintolassa töissä. Kyllä siellä ne ainoat leikattavat jutut leikattiin ihan miltä kokista tuntui
Vierailija kirjoitti:
Em. syiden lisäksi se, että ketjuravintoloissa pitää olla samanlaiset annokset kaikkialla. Valmiiksi pilkotut ovat sitten ainakin aina samalla lailla pilkottuja...
Eli tarkoitatko ettei kokin ammattitaito riittäisi kopioimaan valmiiksi pilkottua?
Mikäs sellainen kokki muka on? :D
Joo, ei mene tämä läpi.
Vierailija kirjoitti:
No olisko kannattanut ottaa selvää työn todellisesta luonteesta, eikä luotta vain johonkin hohdokkaisiin jenkkisarjoihin?
Suomalaiset ravintolat tuntien oli varmaan jo etukäteen tiedossa, ettei homma ole paljon pussien ja purkkien availua, valmiiksi leikattujen lihojen paistelua sun muuta kummempaa. Finediningia harva pääsee tekemään, ja sekin on kuumassa ja ahtaassa keittiössä hikoilua ja pitkiä päiviä ilman kunnon taukoja.
Luin alan tekijöiden haastatteluja ja mol.fi-juttuja. Tiesin kyllä, että on kovaa työtä, mutta miten kovaa - jäi epäselväksi. Ja sitä säästöä tehdään ottamalla työkkärin orjia, "työssäoppijoita" tiskareiksi ja käyttämällä huonoja raaka-aineita. Ja jos kehtaa hetken hymyillä ja rentoutua tulee joku v-tuilemaan työntäen jonkun pakin nenän eteen tyyliin "pese tuo".
Täälläkin sitten syyllistetään...kiitti vain. Taidanpa jättäytyäkin koulun jälkeen kortistoon kun noin stanan kannustavia ollaan!
No olisko kannattanut ottaa selvää työn todellisesta luonteesta, eikä luotta vain johonkin hohdokkaisiin jenkkisarjoihin?
Suomalaiset ravintolat tuntien oli varmaan jo etukäteen tiedossa, ettei homma ole paljon pussien ja purkkien availua, valmiiksi leikattujen lihojen paistelua sun muuta kummempaa. Finediningia harva pääsee tekemään, ja sekin on kuumassa ja ahtaassa keittiössä hikoilua ja pitkiä päiviä ilman kunnon taukoja.