Apua, söin eilen ulkolaisia pakastevadelmia kuumentamatta. Kuinka kauan pitää pelätä noroa??
Sattui tosi tyhmä ajatusvirhe, kun kaadoin vaan jäiset vadelmat smoothiekoneeseen vanhasta tottumuksesta. Kun yleensä mulla itsepoimittuja, mutta nyt oli kaupan. Ja vasta illala tajusin, että ne oli kaupan vadelmia ja tarkistin pakkauksesta, niin ei tietenkään kotimaisia. Tiedän siis varsin hyvin, että pitäis kuumentaa... Osaako joku sanoa, kuinka nopeasti/hitaasti noro tulee, jos on tullakseen. Onko tässä tapauksessa se sama noron itämisaika 12-48 tuntia vai jotenkin erilainen???
Kommentit (21)
Vierailija kirjoitti:
Tota niin, koko ajan käytän marjoja kuumentamatta eikä ole mitään tauteja tullut...
Noroviruksen itämisaika 12-48 tuntia, googlen mukaan.
Siis ulkolaisia myös? Evira suosittelee nykyään kuumentamista, kun niistä on välillä tullut norovirusepidemioita. Toisaalta ei kuulemma Hese ym myöskään kuumenna smoothiemarjoja.
Turhaa hysteriaa on lietsottu sen jälkeen, kun joskus 90-luvulla joku ryhmä sairastui (oisko ollut vanhainkoti)
Sen jälkeen on varoiteltu. Itse en koskaan kuumenna eikä moni tuttunikaan. Vuosikymmeniä tässä on terveinä pysytty. Tulee jos on tullakseen niinkuin muualtakin voi tulla.
Eikä se terveelle ihmiselle mikään vaara ole, kiusallinen tietysti.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tota niin, koko ajan käytän marjoja kuumentamatta eikä ole mitään tauteja tullut...
Noroviruksen itämisaika 12-48 tuntia, googlen mukaan.Siis ulkolaisia myös? Evira suosittelee nykyään kuumentamista, kun niistä on välillä tullut norovirusepidemioita. Toisaalta ei kuulemma Hese ym myöskään kuumenna smoothiemarjoja.
Ihan kaikenmaalaisia.
En usko tuota Hese-juttua.
Kaikki ammattimaisesti ruokaa suurille ryhmille tekevät kuumentavat. Kuumentaisin, jos tarjoaisin vieraille ja varsinkin jos vieraissa olisi riskiryhmiä, esim. raskaana olevia.
Itselleni en kyllä kuumenna.
Kyllä se peli on nyt menetetty. Kuolo korjaa ja noro ja edes joditabletit eivät auta.
Ei pitäisi käyttää ulkolaisia, kotilaisia vain.
En usko että hesessä tarjoillaan ULKOMAALAISIA marjoja kuumentamatta koska siinä on se norovirus riski olemassa! jokainen hygieniapassin suorittanut tietää että ne pitää kuumentaa ja jos joku ravintola/muu laitos tarjoilee ulkolaisia marjoja kuumentamatta niin menee luukku kiinni terveysviranomaisen käskystä.. näitä asioita kyllä tarkkailaan paljon ja evira kyllä tekee niitä tarkistuksia säännöllisesti noihin pakastemarjoihin koska niissä on se noro riski.. Että en ihan paniikissa olisi jos kerran on käynyt noin, seuraavalla kerralla sit tarkempana. Suomessa onneksi ollaan vainoharhaisen tarkkoja noista asioista
Noro on kyllä pienin murhe mitä tulee ulkomaisii pakastemarjoihin. Niistä voi saada maksaa tuhoavan loisen, joka ei kuole pakastuksessa, ainoastaan kuumennettaessa. Ja kohta sen voi saada myös kotimaisista kuumentamattomista marjoista, sillä kyseinen loinen leviää nisäkkäisen turkkien mukana ja supikoirat yms. valetelevat itärajan molemmin puolin... En söisi enää Itä-Suomessakaan poimittuja marjoja kuumentamatta.
Mitäs norosta, mutta johan pomppas hepatiitti.
Tuttuni elintarvikekemisti sanoi, ettei noista noroa ole löydetty enää vuosiin. Varoitus on voimassa varmuuden vuoksi silti.
Ulkomaiset toimittajat terästäytyivät asiassa. Evira tarkastaa pistokokein jatkuvasti Suomeen tulevia eriä.
Echinokokki on isompi vaara. Mitään oireita ei ilmene, maksa vaan poksahtaa ja kuolet.
Ulkomailla ei noudateta samoja hygieniamääräyksiä kuin täällä. Ongelma on varsinkin kasteluvesi, joka saattaa olla ties mistä eli sisältää ulostebakteereita. Pakastus ei tapa bakteereita. Siksi on suuri riski saada paha ripuli ja oksennustauti (ruokamyrkytys) joka on mm. raskaana olevalle vaarallinen.
Vierailija kirjoitti:
Mitäs norosta, mutta johan pomppas hepatiitti.
Hepatiittiin mulla on onneksi rokote. Noroa ei juuri nyt olisi kiva saada, kun viikonlopuksi niin paljon ohjelmaa. Mietin vaan, että uskallanko huomenna mennä lapsimessuille, jos siellä vielä voi iskeä. Toisaalta mulla oli noro pari kk sitten, että ehkä siitä on jotain immuniteettia, jos samaa genotyyppiä... Terv. Ap.
Vierailija kirjoitti:
En usko että hesessä tarjoillaan ULKOMAALAISIA marjoja kuumentamatta koska siinä on se norovirus riski olemassa! jokainen hygieniapassin suorittanut tietää että ne pitää kuumentaa ja jos joku ravintola/muu laitos tarjoilee ulkolaisia marjoja kuumentamatta niin menee luukku kiinni terveysviranomaisen käskystä.. näitä asioita kyllä tarkkailaan paljon ja evira kyllä tekee niitä tarkistuksia säännöllisesti noihin pakastemarjoihin koska niissä on se noro riski.. Että en ihan paniikissa olisi jos kerran on käynyt noin, seuraavalla kerralla sit tarkempana. Suomessa onneksi ollaan vainoharhaisen tarkkoja noista asioista
Entäs hepatiitti. Jollei ole rokotettu niin milloin kannattaa mennä verikokeeseen jotta mahdollinen tartunta saadaan hoidettua.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tota niin, koko ajan käytän marjoja kuumentamatta eikä ole mitään tauteja tullut...
Noroviruksen itämisaika 12-48 tuntia, googlen mukaan.Siis ulkolaisia myös? Evira suosittelee nykyään kuumentamista, kun niistä on välillä tullut norovirusepidemioita. Toisaalta ei kuulemma Hese ym myöskään kuumenna smoothiemarjoja.
Hese käyttää kotimaisia marjoja.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
En usko että hesessä tarjoillaan ULKOMAALAISIA marjoja kuumentamatta koska siinä on se norovirus riski olemassa! jokainen hygieniapassin suorittanut tietää että ne pitää kuumentaa ja jos joku ravintola/muu laitos tarjoilee ulkolaisia marjoja kuumentamatta niin menee luukku kiinni terveysviranomaisen käskystä.. näitä asioita kyllä tarkkailaan paljon ja evira kyllä tekee niitä tarkistuksia säännöllisesti noihin pakastemarjoihin koska niissä on se noro riski.. Että en ihan paniikissa olisi jos kerran on käynyt noin, seuraavalla kerralla sit tarkempana. Suomessa onneksi ollaan vainoharhaisen tarkkoja noista asioista
ohhoh olipa yllättävä uutinen! Mutta onneksi ne tutkituttaa marjaerät laboratorioissa kuitenkin että ei ne ihan ummikkona niitä marjoja hommaa vaan tutkittuja ovat ainakin tuon uutisen mukaan
Mäki käytän noita ulkomaalaisia pakastemarjoja sellaisenaan smoothieeseen, en todellakaan kuumenna niitä. Miettikääpä kuinka "ihanan" lämmintä smoothiesta tulee, kun marjat on kuumennettu ensin..
Tota niin, koko ajan käytän marjoja kuumentamatta eikä ole mitään tauteja tullut...
Noroviruksen itämisaika 12-48 tuntia, googlen mukaan.