Haluaisin valmistaa enemmän erilaisia kalaruokia
Yleensä tulee syötyä vain uunilohta. Haluaisin ostaa muutakin kalaa, mutta en oikein tiedä mitä kalaa ja mitä siitä valmistaisin. Pitäisi varmaan tutustua kalatiskien valikoimiin, mutta en tiedä mistä aloittaa... Vinkkejä?
Kommentit (16)
Sama juttu. Tykkään kalasta ja perhekin tykkäisi. Meillä aina lohta, kun en tiedä, mistä kalasta saisi hyvää ruokaa. Ja googlettaa osaan, nyt ihan omia vinkkejä minäkin kyselen.
Ehkä voisi kysyä myös sieltä kalatiskiltä, siellä on osaavaa henkilökuntaa. Ne osaa varmasti suositella sulle jotain muuta kuin lohta, ja neuvoa jopa miten sitä kannattaa valmistaa.
Kun kutsuu kaloja päivälliselle, kannattaa muistaa varata oikeanlainen akvaario. Osa kaloista vihtyy meriakvaariossa, osa makean veden tankissa. Lämpötilat ovat tärkeitä.
Kaikki kalathan on hyviä. Omasta mielestäni melkein kala kuin kala on paras suolalla ja pippurilla maustettuna, pannulla voi-öljyseoksessa paistettuna. Vähän sitruunaa kylkeen ja hyvä kasvislisäke. Ah! Ahven, kuha, nieriä esimerkiksi toimii näin loistavasti. Silakkapihvit ruisjauhoilla leivitettynä myös hyviä.
Syömme paljon kalaa, tässä muutamia suosikkeja.
Kaikkein helpointa on paistaa kuha- tai ahvenfileet(pyörittelen ne vehnäjauhossa) pannulla öljy-voissa, ne ei kaipaa muuta kuin suolaa ja ehkä vähän mustapippuria/varovasti). Hyvät perunat ja kermaviilistä tehty kastike, siinä se.
Haukipullat ja haukimureke ovat meidän perheen suosikkeja kuten silakkapihvit, joiden sisällä on mustapekkajuustoa. Pihvit pyöritellään ruisjauhoissa ja joko paistetaan voi-öljyssä pannulla tai pannaan uuniin voideltuun vuokaan.
Paistettuja muikkuja syötiin tänään ja huomenna tehdään madekeitto.
Kuharullat on oikeaa juhlaruokaa.
Ja siika se on vasta monipuolinen kala, savustettuna verraton ja paistettuna parasta, kun antaa nahan olla paikoillaan ja paistaa kalan nahkapuoli alaspäin.
Siis ette halua, oikeasti, oletteko nähneet ne kilohinnat?
Jonain alkupalana ehkä, mutta jos nälkäänsä meinaa syödä niin pitää olla paksu lompakko.
Tai käydä itse kalassa.
Savulohi ja savusiika muussin kera. Ja, siis itse savustettu.
Vierailija kirjoitti:
Siis ette halua, oikeasti, oletteko nähneet ne kilohinnat?
Jonain alkupalana ehkä, mutta jos nälkäänsä meinaa syödä niin pitää olla paksu lompakko.
Tai käydä itse kalassa.
Ostin tänään perattuja muikkuja 9.90/kg ja haukifileitä murekkeeseen 7,80/kg. Silakkafileet oli 5,20/kg.
Ruisjauhoissa paneroidut ja voissa paistetut neulamuikut ovat herkkua. "Tavalliset" muikut ei niinkään innosta, vaikka saisikin valmiiksi perattuna.
Savukalat maistuvat aina, harmi vaan kun ei ole itsellä savustamismahdollisuutta. Nämä ovat tyyristä herkkua.
Kylmäsavu- tai graavilohipakkauksista saa maistuvan lisän kalakeittoon pakasteseitin/tuoreen lohen lisäksi. Myös kylmäsavulohipastakastike on kokeilemisen arvoinen (valkokastike, mausteita oman maun mukaan ja suikaloitua kalaa). Toinen hyvä resepti on: keitetty riisi, graavi-kylmäsavulohta pienittynä, ruokakermaa plus mausteita ja päälle juustoraastetta. Uuniin "paistumaan" miedolla lämmöllä noin puoleksi tunniksi.
Tonnikalasta saa erilaisia kastikkeita kasvisten kera (tomaattinen ja mausteinen/kermainen) pastalle, riisille tai couscousille yms. Tonnikalaleivät uunissa (ruisleivälle tehtynä), ovat helppo ja nopea ruoka/iltapala.
Kiusaukset ja laatikot onnistuvat myös, esimerkiksi "piikkilankaesteenä" tunnettu silakkalaatikko, josta kannattaa valmistaa vähäruotoisempi versio. Lisää makua ja epäterveellisiä kaloreja saa lisäämällä siihen vaikka pekonia perunoiden ja kalan lisäksi.
Tonnikalakiusaus on eräs helpoimmista, siis pakaste-perunasipulisekoitusta, purkillinen tonnikalaa, ruokakermaa, mausteita ja juustoraastetta vuokaan ja uuniin. Tonnikalan sijasta voi käyttää mitä tahansa: kirjolohta tai vaikka anjovista, jolloin siitä tulee janssoninkiusaus.
Nopein tapa valmistaa kalaa on paistaa se pannulla, kuten ruisjauhotetut muikut tai sitruunalla ja kalamausteilla maustetut pakasteseit ja haukifileet.
Jos omistaa leivinuunin, monenlaiset kukot joko padassa tai taikinassa ovat hyviä, mutta niihin menevät pienten muikkujen lisäksi kaikki pienetkin pilkkikalat, kiiskiä myöten.
Yksi vanhanaikainen ruoka on kalapotut = kuorineen keitettyjä perunoita ja kalaa keitetään samassa kattilassa, kastikkeeksi voisulaa ja sipulia. Tähän aikaan vuodesta tulee erityisen hyvää mateista.
Kalakeittoa voi tehdä mistä kalasta tahansa, mutta varo että et keitä kaloja aivan muusiksi. Valinnanvaraa resepteissä on ranskalaistyyppisestä bouillabaissesta (tai jotain sinne päin) mummon perinteiseen madevelliin.
Paistettu pakastekala on tosi hyvää
Nyt on madeaika, mateen voi ostaa valmiiksi nyljettynä, siitä tulee mahtava keitto.
Silakkafileitä on nyt ollut kaupoissa, ja niistä tulee aiemmin mainittujen pihvien lisäksi oopperakellerin silakoita ja uunissa tomaattisoseella maustettuna silakkavuokaa.
Kannattaa etsiä ensin pari mielenkiintoista reseptiä eri kaloille ja lähteä sitten katsomaan, mitä sopivaa kalaa sattuu löytymään kohtuullisen halvalla ja ehdottomasti tuoreena.
Sulla on tosi paljon mahdollisuuksia.
Esim. kalakeittoja on n. 1000 muutakin kuin se maitoon tehty lohikeitto: bouillabaisse (josta on helppo tehdä arkinen, halvempi versio pakastekalasta ja purkkisimpukoista), kirkaslieminen keitto, venäläistyyppinen seljanka, mademuhennos (nyt on made-aika!), rantakala, johon et tarvitse kuin pikkukaloja, vettä, sipulia, perunoita, suolaa ja rannan jne.
Silakka- ja lohilaatikot. Silakkalaatikko ei ole mitään piikkilankaa kun sen itse tekee ja rauhassa kypsyttää. Silakka on muutenkin ihan mainio aines: laita fileiden päälle aurinkokuivattuja tomaatteja ja mausteita, kääri rullalle ja lado vuokaan, sekoita kermaan tomaattipyrettä ja kaada päälle, kypsennä uunissa n. 200C, n. 20-25 min. Samalla periaatteella voit maustaa ja valmistaa vaikka minkälaisia silakkarullia.
Uunilohenkin voi tehdä monella tavalla: kalan vatsaan suolaa, pippuria, reilusi tilliä ja sitruunaa, vuokaan lorotat valkoviiniä ja kypsennät (tämä on se perinteinen malli). Jos kalaa jää yli, tee salaattia tai kalapyttäriä. Lohi on tanakka kala, se kestää reipasta maustamista. Kokeile esim soijaa ja paahdettuja seesaminsiemeniä tai valkosipulia, basilikaa ja sitruunaa jne. Siikaakin voit käsitellä noin, mutta mausta varovaisemmin. Kassisiika on rasvaisempi, villisiika "kuivempi".
Marttojen sivuilta löydät hyviä kalaohjeita ja googlaamalla muutenkin. Ellet jo osaa, kannattaa opetella pikkuhiljaa käsittelemään kalaa (hyvä veitsi A ja O). Kokonainen kala on halvempi ja paremman makuinen kuin kaupassa valmiiksi käsitelty. Samalla saat kaikki perkeet, joista keität liemen. Pakasta se ja sinulla on valmiina hyvä kalasopan pohja.
Tässä vain muutamia vinkkejä. Hyvää kalareissua! :)
Paisteeu kuha, silakat tai muikut. Helppoa. Paneroitu turska tai tee siitä kalakeitto, tai uunissa valkokastikkeessa. Kalavuoka.