Varasin koiralle ajan eutanasiaan

Vierailija

Hitsit että osaa olla vaikea päätös viedä koira lopetettavaksi. Jos olisikin jokin parantumaton syöpä (tai voi olla että onkin...) tai muu selvä syy.. Tosin ulkopuoliselle syy on aina selvempi, äitini on kannustanut lopettamiseen jo puoli vuotta. Koira on kärsinyt allergioista ja atopiasta 2-vuotiaasta eli 6 vuoden ajan. On nyt siis 8 v. Aina on herkistynyt lisää ja vaihdettu ruokaa entistä hypoallergeenisimpiin. Nyt ollaan pisteessä että kaikki eläinkauppojen ja eläinlääkärin allergiaruuat on käyty läpi. Kotiruokinnan eri vaihtoehdot on käyty läpi. Raakaruokintaa munuaiset ei kestäneet ja eläinlääkäri kielsi. Allergiaa on oireillut ihon kutinana ja -tulehduksina, korvatulehduksina ja silmätulehduksina. Joskus on mahakin mennyt sekaisin. Noin vuosi sitten alkoi ulosteessa ilmetä verta. Antibioottikuurilla rauhoittui. Eläinlääkäri suositteli uutta hypoallergeenista nappulaa, joka nyt siis viimeinen kokeilussa. No, kuukauden pysyi oireeet kurissa, mutta nyt taas nuolee ja raapii itseään ihan hulluna. Suoli vuotaa verta välillä joten kortisoniakaan ei uskalla kokeilla. En tiedä onko tuolla suolistossa jotain vakavampaakin kun paino on alkanut tippua, vaikka annoskokoa kasvatin. Uutena ilmiönä ei aina halua lähteä ulos. Ensimmäisestä risteyksestä kääntyy kohti kotia, rappusia ei halua mennä etenkään alaspäin (tärinä sattuu?). Kotona vaan nukkuu eikä jaksa kiinnostua perheen touhuista. Välillä on toki hyviäkin päiviä ja ruoka on maistunut koko ajan. Tuntuu että takki on tyhjä. Eläinlääkärit tarjoaa niitä samoja lääkekuureja, joilla oireet pysyy muutaman viikon kurissa. Alkuun pysyi muutaman kuukauden, väli lyhenee koko ajan. Toinen koirammekin jo kärsii kun ei pääse pitkille lenkeille (ei ole perheellisenä vaan aikaa käyttää sitä vielä erikseen), ei saa puruluita. Välillä toinen koiramme nuolee ihan hulluna tätä sairasta. Korvia ja takapuolta lipsuttaa jotenkin pakonomaisesti. Välillä sairas haisee omaankin nenään jotenkin metalliselta (verta?). Syyllistän itseäni siitä etten pysty pitämään koiraani kunnossa, vaikka teen niinkuin eläinlääkärit sanoo. Koen että muut syyllistää, vaikka taitaa tulla omasta päästä. Huomaan että suhde koiraan alkaa muuttua jotenkin negatiiviseksi kun se aiheuttaa enemmän kuormitusta elämään kuin iloa.
Huoh, jonnekin pakko purkaa ajatuksia. Päätös on ihan mielettömän vaikea, vaikka puoli vuotta jo edes takaisin mietitty asiaa. Kasvattajakin antanut jo hyväksyntänsä.

Sivut

Kommentit (25)

Vierailija

Otan osaa. Eipä tuossa oikein mitään muuta voi, jos kaikki on jo kokeiltu... Itselläni oli myös ennen vaikea atoopikko ja suolistovaivainen koira (westie, rotua jossa noita vaivoja on paljon), mutta meillä onneksi sopi sitten BARF ruoka ja toi avun. Välillä kyllä senkin kanssa tarvitsi Antepsin kuureja jos ylävatsa alkoi temppuilla (närästystä, tyhjän mahan oksentelua öisin, ruohon tai mattojen syömistä), mutta kuurin jälkeen pysyi taas kuukausia ok:na. Tuo meidän koira kuoli 15,5-vuotiaana viime kesänä... Mutta teille kun ei mitkään kokeillut ruokavaliotkaan auta tai sovi, niin mitäpä tuossa enää voi, kun lääkkeetkään ei auta.

Vierailija

Tuo suhteen muuttuminen omaan koiraan sen sairastellessa on asia josta puhutaan tosi vähän. Esim. anopin koira sairasteli. Se läpikävi monta leikkausta, anoppi ikäänkuin hoisi sen kuntoon. Ulkopuolisen näkökulmasta olisi pitänyt lopettaa, koiran fyysinen pahoinvointi/kivut alkoi jo ilmetä aggressiivisuutena ihmisiä kohtaan. Anoppi käytti kaikki trajotut hoidot loppuun ja oli sen jälkeen pikavippiveloissa vakuutuksista huolimatta ja alkoi kai nähdä oman koiransa negatiivisessa valossa. Tässä tilanteessa laittoi koiran uuteen kotiin, mikä oli mielestäni niin väärin sitä koiraa kohtaan! Eläinlääkärin sivuilla luki eutanasian kohdalla jotain siihen suuhtaan että lopettaminen tulee usein kyseeseen kun omistaja ei kykene pitämään yllä normaalia suhdetta koiraan. Aika laaja käsite, mutta nyt mietin tarkoittaisiko osittain juuri tätä hoitoväsymystä sairaan koiran hoitoon. Koiran luonnekin tietysti muuttuu kun se sairastaa, saattaa kivuissaan olla arvaamaton. Pelkään sitä että jos tämä tilanne jatkuu niin lopulta jää viimeiseksi muistoiksi kovin negatiiviset muistot...

Vierailija

Voi ei. :( Varmasti todella todella vaikea päätös, koiran lopettaminen ja kuolema sattuu silloinkin, kun kyseessä on vanha ja/"tarpeeksi" sairas koira. Kertomasi mukaan koira on kuitenkin tosi kipeä ja varmasti kärsii tilanteesta. Onko kyseessä iso vai pieni koira? Jos iso, voi yrittää lohduttaa itseään sillä, että kyseessä on jo "iäkkäämpi " koira joka tapauksessa. Paljon voimia surun kanssa! Uskon että välität koirasta, ja juuri siksi teet nyt oikein.

Vierailija

Otan osaa tuskaasi. Itselläkin on päätös kohta edessä (vanha kissa jolla munuaisten vajaatoiminta), mutta sinun tilanteesi kuulostaa vielä vaikeammalta. Ymmärsin kuitenkin tekstistäsi, että olet tehnyt ihan kaiken mahdollisen, mitä tehtävissä on. Nyt on ajateltava koiran elämän laatua - pystyykö se enää nauttimaan elämästä vai onko sen elämä pelkkää kipua ja huonoa oloa?

Sanoit että syyllistät itseäsi siitä ettet pysty pitämään koiraa kunnossa. Se on ihan turha ja vahingollinen ajatus. Et sinä voi muuttaa koiran elimistön toimintaa, vaikka miten haluaisit. Ole armollinen itsellesi.

Toivotan sinulle voimia tuleviin päiviin.

Vierailija

Voi että :( Kamalaahan se on, mutta jos tuota on kerran jo noin pitkään jatkunut, niin omistajan on se vastuu otettava. Otan osaa, vanhuuttaan sairaankin koiran vieminen piikille on todella ikävää.

Vierailija

Rotua en halua kertoa jotta saan olla tunteideni kanssa anonyymi. Keskikokoinen ja lyhytkarvainen. Elävät kyllä yleensä yli 10-vuotiaaksi. Tuntuu että tuo oma on vuodessa vanhentunut ihan hurjasti. 2 vuotta sitten oli ihan erilainen. Koira on seniori, mutta ei vielä vanhus. Varmaan kyllä vuosia eläisi vielä jos olisi terve. Kuono on jo hellyyttävästi harmaantunut.

3 teksti anopin koirasta oli myös minulta.

T. ap

Vierailija

Paljon en ehdi kirjoittaa, mutta teet varmasti ihan oikein, vaikka pahalta se tuntuu. Mutta jo eläinsuojelulaissa sanotaan, että eläintä pitää suojella turhalta kivulta ja kärsimykseltä. Paljon olet nyt jo yrittänyt ja selvästi rakas lemmikki. Liikaa ihmiset myös pitkittävät sairaan lemmikin elämää.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
BARF ruokavaliota Ap voisi kokeilla

Tuossahan sanotaan, että munuaiset eivät kestäneet. Omakin koira joutuu nyt opettelemaan barfista huonommalle ruualle just munuaisten vuoksi.

Ap, lämmin halaus.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
BARF ruokavaliota Ap voisi kokeilla

Tätä juurikin kokeiltiin noin 2 vuotta sitten. Munuaiset ei kestäneet. Lihaa ja luita ei saa antaa enää lainkaan, pelkkää erikoisnappulaa. Välillä tosin silti kerää nestettä ja turpoilee :/ Koirille tosi tylsää kun herkkupaloja ei saa. Tästä kärsii myös toinen koiramme, hän kun on tämän sairaan tossun alla ja luovuttaisi vaan omatkin herkkunsa toiselle.

Vierailija

Teet oikean päätöksen. Rakkautta ja vastuunkantoa on myös osata päästää irti kun sen aika on. Mun mielestä koiran pitää saada elää täyttä elämää, koirasi elämä ei enää täydeltä kuulosta vaan pikemminkin jopa kivuliaalta. Tarjoa koiralle mahtavat viimeiset päivät ja ole koiran rinnalla viimeiseen hengenvetoon asti.

Kauhea kun meinaa itkettää ajatus koiran piikille saattamisesta... Voi se mullakin vielä jonain päivänä edessä olla.

Vierailija

Kiitos kannustavista kommenteista. Päivänsäteeni heräsi päikkäreiltä, pitää jatkaa elämän arkisia velvollisuuksia :) Jatkan sydämen purkamista sitten illalla miehelleni. Vielä tässä on pari päivää aikaa käsitellä asia ennen viimeistä eläinlääkärireissua.

T. Ap

Vierailija

Koiraparka. Melkein koko elämä ollut kärsimystä. Eiköhän nyt olisi aika päästä jo pois.
(Toivottavasti kasvattaja ei enää käytä noita vaivoja periyttäviä vanhempia.)

Vierailija

Aika erikoinen muuten tuo suomalaisten eläinlääkärien väite että BARF ei sovi munuaisvikaisille. Ulkomailla nimittäin juurikin on yleinen neuvo siirtyä BARFille jos on munuaisongelmia. Proteiinin määräähän ne pelkää, mutta ei BARFia ole pakko runsasproteiinisena syöttää. 

Toisaalta, koko proteiiniteoria, kun on kyse eläinperäisistä käsittelemättömistä proteiininlähteistä, on hieman kyseenalainen. 

http://blog.barfworld.com/2013/03/17/keeping-kidneys-safe-kidney-disease...

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat