Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Vilja-allergia, muita?

Vierailija
09.01.2016 |

Apua, miten pärjäätte? Kotona jotenkin sujuu, mutta miten ravintola syöminen ja matkustelu, pitääkö olla omat ruuat mukana?

Suomessa gluteeniton on jo jotenkin tunnettu, mutta useat luulevat keliakiaa ja vilja-allergiaa samaksi, mikä sitten vaikeuttaa syömistä.

Pitäisi vielä olla luontaisesti gluteeniton merkintä, jotta vilja-allerginen voi syödä. Esim. Kotipizza.

Kommentit (6)

Vierailija
1/6 |
09.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

-Ravintoloissa kannattaa tehdä selväksi, että "on allerginen kaikille kotimaisille viljoille". "Luontaisesti gluteeniton" on siinä mielessä huono, että myös kaura, jota vilja-allergikko ei voi syödä, on luontaisesti gluteenitonta ja sitä myydään gluteeniton-merkittynä. Jos olet herkkä tai haluat pelata varman päälle, ilmoita etukäteen (n. viikko) ja soita vielä edellisenä päivänä, että muistavat.

-Kun menet kahville: kysy, voit pyytää myös ainesosaluettelon (minulle on ainakin annettu).

-Kun matkustat kotimaassa ja ulkomailla: jos olet varannut hotellin, joka tarjoaa aamupalan, ilmoita etukäteen. Jos epäilet, että vilja-allergiaa ei tunneta riittävän hyvin (ei oikeasti tunneta!) kannattaa sähköpostissa mainita esimerkkeinä jauhoja yms. mitä voit käyttää. Lisäksi matkustusta varten voit tehdä allergiapassin (kannattaa tehdä kaikilla kielillä, joita osaa / lähipiiri osaa edes auttavasti), jossa on kirjallisesti selitetty mitä et saa syödä ja mitä saat, koska toisinaan esim. englannin kielen taito on tarjoilijoilla kehno. Kuvakortit auttavat maissa, joissa ei ole yhteistä kieltä tai  on vain muutamia sanoja. Ruksi päälle ymmärretään useimmissa maissa kiellon merkiksi.

Näiden kanssa minä olen selvinnyt aika pitkälle. Ja olen aika monelle asialle allerginen.

Vierailija
2/6 |
09.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei ole mitään ongelmia. Missään muualla kuin Suomessa ei viljaa nosteta tärkeään asemaan. Muualla panostetaan hyvään ravintoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/6 |
09.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ei ole mitään ongelmia. Missään muualla kuin Suomessa ei viljaa nosteta tärkeään asemaan. Muualla panostetaan hyvään ravintoon.

No, ei ainakaan jenkeissä saa edes gluteenitonta hampparia mc/BK, vaikka suomessa saa.

Vierailija
4/6 |
09.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

-Ravintoloissa kannattaa tehdä selväksi, että "on allerginen kaikille kotimaisille viljoille". "Luontaisesti gluteeniton" on siinä mielessä huono, että myös kaura, jota vilja-allergikko ei voi syödä, on luontaisesti gluteenitonta ja sitä myydään gluteeniton-merkittynä. Jos olet herkkä tai haluat pelata varman päälle, ilmoita etukäteen (n. viikko) ja soita vielä edellisenä päivänä, että muistavat.

-Kun menet kahville: kysy, voit pyytää myös ainesosaluettelon (minulle on ainakin annettu).

-Kun matkustat kotimaassa ja ulkomailla: jos olet varannut hotellin, joka tarjoaa aamupalan, ilmoita etukäteen. Jos epäilet, että vilja-allergiaa ei tunneta riittävän hyvin (ei oikeasti tunneta!) kannattaa sähköpostissa mainita esimerkkeinä jauhoja yms. mitä voit käyttää. Lisäksi matkustusta varten voit tehdä allergiapassin (kannattaa tehdä kaikilla kielillä, joita osaa / lähipiiri osaa edes auttavasti), jossa on kirjallisesti selitetty mitä et saa syödä ja mitä saat, koska toisinaan esim. englannin kielen taito on tarjoilijoilla kehno. Kuvakortit auttavat maissa, joissa ei ole yhteistä kieltä tai  on vain muutamia sanoja. Ruksi päälle ymmärretään useimmissa maissa kiellon merkiksi.

Näiden kanssa minä olen selvinnyt aika pitkälle. Ja olen aika monelle asialle allerginen.

Kiitos vastauksesta, huoh, vaikuttaa siltä, että omat ruuat vain mukaan :/.

Vierailija
5/6 |
09.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Ei ole mitään ongelmia. Missään muualla kuin Suomessa ei viljaa nosteta tärkeään asemaan. Muualla panostetaan hyvään ravintoon.

No, ei ainakaan jenkeissä saa edes gluteenitonta hampparia mc/BK, vaikka suomessa saa.

Oli kyse viljattomasta.

Vierailija
6/6 |
09.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Ei ole mitään ongelmia. Missään muualla kuin Suomessa ei viljaa nosteta tärkeään asemaan. Muualla panostetaan hyvään ravintoon.

No, ei ainakaan jenkeissä saa edes gluteenitonta hampparia mc/BK, vaikka suomessa saa.

Oli kyse viljattomasta.

No, ne on luontaisesti gluteenittomia ja viljattomia, moilaksen sämpylöitä suomessa.