Vierailija

appiukkoni, 85 vuotta asuu yksin kotona, ja viimeisen vuoden aikana hänen kotinsa on alkanut muistuttaa kaatopaikkaa, enkä nyt yhtään liioittele. Hän ei koskaan ole ollut erityisen siisti, mutta nyt tilanne on ihan kaamea. WC on niin likainen, että ei lähde enää millään keinoin puhtaaksi, kaikki muut huoneet lainehtii tavaraa, pölyä, roinaa, likaisia vaatteita jne. Keittiö on todella likainen, jääkaapissa on eksoottista kasvustoa jne. Ja auttaa ei saa!! Nyt muutaman viimeisen kerran olen väkisin siivonnut pahimpia pois, mutta ei siinä parin tunnin siivous juuri auta.

Miten tässä pitäisi toimia? Pitääkö hänen toivettaan kunnioittaa ja antaa hänen elää sikolätissään vai kylmästi vaan tilata sinne apua? Rahasta avun tilaaminen ei ole kiinni. Itse emme pitkän matkan takia pysty käymään kuin n. Kerran kahdessa kuukaudessa siellä, joten itse voimme vain silloin auttaa. Hän ei ole dementoitunut, mutta selkeästi tietynlainen aloitekyvyttömyys on tullut viimeien vuoden aikana.

Mitä te tekisitte vastaavassa tilanteessa? Ja korostan, että tässä ei ole nyt mistää pikku sotkusta kyse, vaan ihan järjettömästä kaaoksesta ja likaisuudesta.

Kommentit (11)

Vierailija

Hamsteri? Alzheimer? Skitsofrenia? Uuden vanhuspalvelulain mukaisesti yli 75-vuotiaalle tulee sosiaalityöntekijä tekemään palvelutarpeen arvion. Sitä siis kannattaa pyytää ja olla itse mukana arviossa (tai läheiset eli sun mies ja jos on muita lapsia, niin ne) Palvelutarvearvion kautta voi saada kunnan palveluja tai palvelusetelejä, mutta sen perusteella tai avulla voitte myös suostutella ottamaan siivouksen joltain firmalta ihan omalla  tai teidän omalla rahalla. Ja voipa paras vaihtoehto olla jonkinlainen palveluasuntokin. Eli aloittakaa sellaisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Hienoa, että välitätte ja pidätte huolta! Vanhusten kanssa voi joskus olla hankalaa, jos he eivät itse ymmärrä avun tarvettaan. Alku voi olla vaikeaa, mutta eihän appeasi voi jättää tuollaiseen tilanteeseen. Alzheimerin ensi oireita voi olla kuvaamasi aloitekyvyttömyys, sama sopii myös masennukseen. Kannattaisi varmaan käydä myös lääkärin vastaanotolla.

Vierailija

Joo, tottakai ollaan miehen kanssa yhdessä pohdittu, että mitä voisi tehdä ja nyt vaan ajattelin kirjoittaa tännekin, jos joku olisi samassa tilanteessa tai muuten olisi hyviä neuvoja miten edetä. Kauheinta minusta tässä on se, että hän ei omasta mielestään tarvitse mitään apua ja suuttuu joka kerta kun otamme tämän aiheen keskusteluun.

Naapurikin jo soitti miehelleni, että tiedämmekö mikä tilanne siellä on. joo-o tiedämme kyllä..

Vierailija

Meidän äitiä hoitaa kotipalvelu eli kaupungin palvelu. Kerran viikossa hoitaja jakaa lääkkeet ja kerran viikossa pojat käy sille kaupassa.
Katsovat myös että äiti käy suihkussa. Kuivaavat tukan ja laittavat rullat päähän.
Eivät siivoa eivätkä tee ruokaa.

Eli siis kaupungin palvelua papalle ja siellä kartoitetaan koko palvelun tarve. Katsovat jääkaapin ja kaikki, sekä testaavat muistia ja ym.

Ehdottamasti kunnon tehosiivous joiltain yritykseltä sekä kaikki matot voisi uusia. Äitilläni siis muisti temppuilee ja nyt jatkossa hoitajat kurkkaavat joka päivä et äitillä kaikki hyvin. He myös siirtävät laitokseen, kun sen aika on.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kannattaa palkata henkilökohtainen avustaja. Sitä voi sitten syyttää kaikesta :)

Kaupunki tai kunta hoitaa vanhukset. Ensin kotona ja sitten laitoksessa.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kannattaa palkata henkilökohtainen avustaja. Sitä voi sitten syyttää kaikesta :)

Kaupunki tai kunta hoitaa vanhukset. Ensin kotona ja sitten laitoksessa.

Niin, kaupunki maksaa sen henkilökohtaisen avustajan palkan. (Tarvittaessa käy myös kotihoito). Laitokseen päästään vasta kun ollaan todella huonossa kunnossa.

Vierailija

Niin ja ne hoitaa nimenomaan vanhuksen, siivouksen voi ostaa yksityiseltä firmalta. Siivouksesta muuten ihmisellä on oikeus kieltäytyä, itsemääräämisoikeus on tässä maassa hyvin vahva.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla