Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

169 - saamelaisten oikeudet?

Seuraa 
Liittynyt6.12.2015

Miten me suomalaiset olemme heidän oikeuksia loukanneet tms.?

Sinänsä hyvin tuotu asia esille, koska en tiennyt, että heidän oikeuksiaan loukataan. Nyt kiinnostaa ja joku päivän juoksen barrikaadeille heidän puolestaan mielelläni.

Kommentit (14)

WraithTodd
Seuraa 
Liittynyt7.9.2015

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3036287-saamelaisten-oikeudet-haku...

Uutinen on kyllä pari vuotta vanha mutta tuskin tilanne tuosta on sen kummallisemmin muuttunut.

Käytännössä taitaa mennä niin että jopa ruotsinkielisillä on enemmän oikeuksia kuin saamenkielisillä vaikka jälkimmäiset ovat sentään alkuperäiskansa.

"You are more like Wraith than you know."
"I'm not sure I like the sound of that."
"There is much about Wraith that you do not know, Sheppard."

rechals
Seuraa 
Liittynyt6.12.2015

Onhan tää nyt v*tun noloa myöntää, että mä olen vilpittömästi luullut, että saamelaisilla on aina ollut asiat saamelaisittain. Mähän vaellankin siellä heidän alueillaan pari-kolme kertaa vuodessa. Voi apua. Tätä omaa myötähäpeän noloutta. Viimiset kakskytvuotta, eikä kukaan tunturissa vaivautunut oikeista asioista puhumaan.

Mä tiedän hurjasti juttuja miten asiat ovat maailman toisella puolella ja heidän ihmisoikeuksistaan. Suomessa on paljonkin korjattavaa, mutta tää saamelaisasia nyt puras kyllä mua perseeseen ja aiheuttaa hurjasti mietintää. 

Vierailija

Saamea äidinkielenään puhuvia on niin vähän, kieliä kun on 3 tai 4, ettei voitaisi edes perustaa kouluja, jotka toimisivat saamen kielellä.
Nyt saatiin Helsinkiin päiväkoti, mutta eipä saatu sinne saamelaisten lapsia

Valtio omistaa maat, mutta niin me muutkin olemme saaneet ostaa itse omat maamme, miksi saamelaisen pitäisi saada ilmaiseksi, varsinkin kun taloetu on melkoinen . Poromiehet saavat kuitenkin käyttää ilmaiseksi valtion maita laiduntamiseen.

Jos ummikkosaamelainen menee Ivaloon ja hänen pitää hoitaa pankkiasioita tai muita virka-asioita, kyllä sieltä löytyy joku henkilökunnasta joka saamea osaa. Tai ottaa sen työttömän veljenpojan mukaan. Avuttomuutta tälläinen vaatiminen. Halutaan mutta ilmankin pärjää. Lapissa pärjätäkseen pitää tehdä sitä työtä mitä on tarjolla, talvella turisteja palvellaan, hiljaisina aikoina syksyllä marjastellaan, kalastellaan eli tälläinen me vaadimme kuulostaa niin hölmöltä kun kaikista asioista pärjätään ilman vaatimistakin.

Jos pakolliseksi olisi saamen kielen osaaminen, pitäisi monelle työntekijälle antaa kenkää kun ei ole saamea ikinä oppinut.

Vierailija

Sattumalta tunnen pari saamelaista. Heidän suomenkielen taitonsa on niin hyvää, etten edes arvaisi saamelaiksi, vaikken tietäisi. Äidinkieli on kuitenkin saame. He vielä ovat asuneet suht. täysin saamelaisella alueella lapsena, mutta niin vain on suomi opittu. Turisteja on Lapissa kesät talvet ja syksyisinkin, eri asioiden takia vain. 

Vierailija

Joo. Kyllä meille suomalaisille kelpaa Lapin eksotiikka kun sillä voi rahastaa turisteja. Mutta toimenpiteet joilla voitaisiin varmistaa saamelaiskulttuurin säilyminen jatkossakin ovat ylivoimaisia. 

Vierailija

Minäkin tunnen muutaman saamelaisen, jotka oikeasti tarvitsevat tulkkia virka-asioissa. He ovat sitä ikäluokkaa, joka joutui lähtemään täysin ummikkona suomenkieliseen kouluun, ehkä asuntolaan. 1960-luvulla koulussa ei saanut puhua saamea! Opettajat olivat suomenkielisiä.

Nyt saamelaisilla asiat ovat jo paremmin.

Ongelma tulee siitä, että täällä 1600-luvulla asuneet lappalaiset - eli se varsinainen alkuperäiskansa - on vuosisatojen aikana suomalaistuneet. Tosin vielä 1800-luvulla oli metsälappalaisten jälkeläisiä, jotka olivat oppineet saamenkielen, mutta heidän lapsensa opetettiin puhumaan suomea. Vielä tänäkin päivänä saattaa lappilaisen puheessa olla jotain saamelaisperäistä, kuten isomus ja paremus.  Ei enää tervehditä "puoris", vaikka vieläkin joku vanha saattaa puhua tervehtimisestä puoristamisena.

Siksi se niin vaikeaa on, että nykysaamelaiset määritellään tietyksi ryhmäksi siten, että jopa samassa perheessä joku saattaa kuulua saamelaisrekisteriin ja joku toinen perheenjäsen ei. Se on siis vähän niin kuin vapaamuurarit, eli valitsee mieleisensä joukkoon kuuluvat jokseenkin mielivaltaisesti. 

Toinen hankala asia on se, että saamelaisten - siis nykyisten saamelaisten - etuoikeudet polkevat muinaisten metsälappalaisten jälkeläisten oikeuksia. Ehkä heiltä poistetaan ns. ikimuistoisia nautintaoikeuksia ja annetaan niitä vain paimentolaissaamelaisille, mikä saa tietenkin heidät vastustamaan perinteisten elinkeinojen ja elämätapojen rajoittamista. Sellainen on mm. vapaa metsästysoikeus kotikunnan alueella, tosin muuten asianmukaiset luvat edellyttäen.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Joo. Pääsevät saamelaisaktivistitkin pian näkemään, miten muslimivaltio heihin suhtautuu.

Mikäli historiasta mitään johtopäätöksiä teemme, muslimivaltio suhtautuu vähemmmistöihin huomattavasti suvaitsevammin kuin kristollisvaltoo.

Vierailija

Niin, kyse ei ole vain oikeudesta saada palvelua omalla äidinkielellään, vaan on kyse paljon laajemmasta ongelmasta. Monikaan kolttalainen ei arvosta linnassa tapahtunutta tempausta, eikä ihme, on paikkoja ja paikkoja. Facessa on paljon mielenkiintoisia keskusteluja.

Vierailija

Oheisessa taulukossa esitetään tietoja saamelaisten alaryhmistä, lukumäärästä ja kielistä amerikkalaisen tutkijan Michael E. Kraussin vuonna 1997 julkaiseman tutkimuksen mukaisesti.[11][12] Numerotiedot ovat ainoastaan arvioita.

Kansa Väkiluku Kieliryhmä Kieli Puhujia % Tärkein asuinalue Muut perinteiset asuinalueet
Pohjoissaamelaiset 42 500 Länsisaamelaiset kielet Pohjoissaame 21 675 51% Norja Ruotsi, Suomi
Luulajansaamelaiset 8 000 Länsisaamelaiset kielet Luulajansaame 2 320 29% Ruotsi Norja
Piitimensaamelaiset 2 000 Länsisaamelaiset kielet Piitimensaame 60 3% Ruotsi Norja
Eteläsaamelaiset 1 200 Länsisaamelaiset kielet Eteläsaame 600 50% Ruotsi Norja
Uumajansaamelaiset 1 000 Länsisaamelaiset kielet Uumajansaame 50 5% Ruotsi Norja
Kolttasaamelaiset 1 000 Itäsaamelaiset kielet Koltansaame 430 43% Suomi Venäjä
Kiltinänsaamelaiset 1 000 Itäsaamelaiset kielet Kiltinänsaame 650 65% Venäjä
Inarinsaamelaiset 900 Itäsaamelaiset kielet Inarinsaame 297 33% Suomi
Turjansaamelaiset 400 Itäsaamelaiset kielet Turjansaame 8 2% Venäjä
Akkalansaamelaiset 100 Itäsaamelaiset kielet Akkalansaame 7 7% Venäjä
Saamelaiset 58 100 Saamelaiskielet Saamelaiskielet 26 097 45 % Norja Ruotsi, Suomi, Venäjä

Tutkimuksen julkaisemisen jälkeen akkalansaame on jo sammunut, kun sen viimeinen puhuja kuoli vuonna 2003.

Keminsaamelaisten alaryhmä sulautui suomalaisiin jo 1800-luvun alussa ja samalla keminsaamen kieli sammui.

Kiltinänsaamelaisista, turjansaamelaisista ja akkalansaamelaisista käytetään yhteisnimeä Kuolan saamelaiset.

Tuostakin näette, että saamelaiset eivät ole yhtä ja samaa kansaa.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat