Onko ositus pakko tehdä erossa?

Vierailija

Asunto on miehen nimissä ja sen arvo on laskenut niin että hädin tuskin saa velat maksettua. Käteen jää ehkä 10000€ jos sitäkään. Mä en kaipaisi mieheltä senttiäkään. En huoli edes elatusapua. Mutta mites ositus? Joutuuko mies maksaan jotain lahjaveroja tms jos ei jaeta asunnosta saatavia rahoja?

Kommentit (5)

Vierailija

Ositusta ei ole pakko tehdä, joten voitte tehdä sellaisen sopimuksen kun haluatte. Kannattaa kuitenkin tehdä kirjallisena, sillä kuoltuanne sitä tarvitaan perukirjoituksessa. 

Vierailija

Tehän voitte 'tehdä avioehdon', jos asunto on miehen, jolloin hän saa avioehdon mukaan pitää asuntonsa eikä synny lahjaveroa. Vain siinä tapauksessa voisi tulla lahjaveroa, että sinun omaisuuttasi siirtyy miehelle. Vanhempani päättivät erossa pitää omansa, vaikkeivät aiemmin olleetkaan avioehtoa laatineet. 

MUTTA YKSI TÄRKEÄ JUTTU! Muistakaa tehdä kirjallinen sopimus siitä, että ositus on tehty (osituksen sisältöä ei tarvitse eritellä). Tätä tarvitaan kuolinpesälle, kun teistä ensimmäinen kuolee. Muussa tapauksessa ositus tulee tehtäväksi kuoleman yhteydessä. 

Vierailija

ositus on aina tehtävä, mutta sen voi tehdä miten haluaa, jos se tehdään yhteisymmärryksessä. Ositusta ei siis ole pakko tehdä 50/50. Teillä pitää olla paperi, jonka mukaan ositus on tehty xx päivänä, kannattaa varmistaa tarkemmat yksityiskohdat juristilta.

Vierailija

Kaikkea ei ole pakko jakaa puoliksi, jos pääsette asiassa muuten sopimukseen. Voitte vaikka tehdä vielä avioehdon, jos molemmat ovat siihen suostuvaisia ja eroa ei ole vielä pantu virallisesti vireille.
Se sijaan ositus kannattaa tehdä, vaikka laki ei siihen pakottamaan. Sillä ositus on pakko tehdä viimeistään siinä vaiheessa, kun toinen teistä kuolee. Ei ole kivaa, jos silloin joutuu sitten kaivelemaan monen kymmenen vuoden takaisia asioita ja miettimään, mitä sille asunnolle on vuosien kuluessa tapahtunut.

Vierailija

Okei. Eli jossain muodossa kannattaa kuitenkin tehdä vaikka raha ei vaihda omistajaa.

En ajatellut palkata asianajajaa tätä varten.

Ap

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat