Raskaaksi

Äidiksi(kö)

Hei! Milloin olisi mielestäsi aihetta tai mahdollista hakeutua lapsettomuustutkimuksiin?
Olemme nuoria, terveitä, normaalipainoisia, kuukautiskierto säännöllinen (28pv) ym. kaikki pitäisi minun järjellä olla kunnossa. Senpä takia huolestuttaakin, kun olemme nyt yrittäneet lasta reilu puoli vuotta eikä ainuttakaan plussaa ole tullut. Tiedän, että aika on lyhyt, mutta turhauttaa kun ei tiedä onko meissä jotain vikaa, jota voitaisi alkaa hoitaa jo, jos se löydettäisiin. Se tässä eniten mietityttääkin, kun kaikki mahdollisuudet raskauteen pitäisi olla joka kuukausi, että miksi ei tärppää. Anna siis jotain neuvoja, mitä mieltä olet!
Kiitos:)

Kommentit (8)

Mia Terveydenhoitaja
Seuraa 
Liittynyt8.6.2015

Hei,

yleensä raskaus alkaa 6kk kuluessa ehkäisyn poisjättämisestä, mutta joillakin voi mennä vuosikin.

Oletteko kokeilleet ovulaatiotestejä? Ne auttavat ovulaation ajankohdan löytämisessä ja yhdyntöjen ajoittamisessa otollisimpaan aikaan.

Jos raskaus ei lähde alulle vuoden yrityksen jälkeen, suositellaan lapsettomuustutkimuksien aloittamista. Tutkimuksiin pääsee oman terveysaseman kautta.

Tutkimukset eivät tarkoita lapsettomuushoitoja vaan niissä otetaan selvää, mistä raskauden viivästyminen mahdollisesti johtuu. Joskus asia on kiinni jostakin ihan pienestä jutusta ja siihen voidaan antaa avuksi esimerkiksi ovulaatiota avittava suun kautta otettava lääkitys.

Onnea teille raskauden yritykseen! :)

t. Mia, terveydenhoitaja

Vierailija

Hei!

Emme ole kokeilleet ovulaatiotestejä, mutta olemme laskeneet hedelmälliset päivät laskurilla. Esim. jos laskuri antaa ovulaatiopäiväksi 19.11, ja hedelmälliset päivät 17.-22.11, olemme olleet yhdynnässä kaikkina noina päivinä. Emme ole kokeilleet testejä siitä syystä, että ajattelimme niiden aiheuttavan lisää stressiä.

Tiesin tuon vuoden "rajapyykin", mutta en mielestäni saanut vastaustasi siihen, että onko tapauksessamme sinun mielestäsi aihetta tai mahdollista mennä tutkimuksiin aikaisemmin kuin vuoden jälkeen? 

Kiitos :) 

t. aloittaja

Mia Terveydenhoitaja
Seuraa 
Liittynyt8.6.2015

Hei,

laskurit antavat arvion siitä, milloin ovulaatio laskennallisesti voisi tapahtua. Jos sinulla on lyhyt luteaalivaihe eli ovulaatio tulee myöhemmin, yhdynnät ajoittuvat väärään aikaan. Tosin lyhyestä luteaalivaiheesta huolimattakin on ihan hyvä mahdollisuus tulla raskaaksi, koska siittiöt elävät naisen elimistössä jopa viikon. Ongelmia lyhyt luteaalivaihe aiheuttaa, jos se on niin lyhyt, ettei hedelmöittynyt munasolu ehdi kiinnittyä kohtuu ennenkuin kuukautisvuoto alkaa.

Lapsettomuustutkimuksiin kannattaa lähteä aikaisemmin, jos ovulaatiota ei löydy testeissä tai se tulee kovin myöhään (alle 10 päivää ennen seuraavia kuukautisia) tai jos nainen on jossain vaiheessa elämäänsä sairastanut sukupuolitaudin. Klamydia on surullisenkuuluisa siitä, että se aiheuttaa naisille hedelmättömyyttä.

t. Mia, terveydenhoitaja

Vierailija

En näe mitään syytä miksi hoitoihin tai tutkimuksiin ei lähtisi heti kun siltä tuntuu. Julkiselle puolelle vaaditaan kai se vuoden yritys mutta yksityiselle pääsee suoraan.

Minulla on epäsäännölliset kuukautiset ja yritimme 2kk raskautumista ennen hoitojen aloittamista. Olimme hoidoissa 5kk ja nyt olen onnellisesti raskaana rv 15 :).

Tutkimukset eivät ole ollenkaan niin kalliita kuin luullaan, vasta koeputkihedelmöitykset ym maksavat. Mielestäni oli todella helpottavaa päästä nopeasti kokeisiin (meiltä testattiin siis ovulaatio, munanjohdinten aukiolo sekä miehen sperma) ja ongelma löytyi heti ovulaatiostani, joka ei tullut oikeastaan koskaan. Tämän jälkeen saimme rauhassa miettiä mitä tehdään ja saimme lääkäriltä hyviä suosituksia miten asiaa kannattaisi lähteä hoitamaan. Tutkimukset maksoivat yhteensä n.500e Helsingissä yksityisellä superhyvällä klinikalla aivan mahtavan lääkärin kanssa.

Ennen koeputkihedelmöitystä on monen monta vaihetta, ja me aloitimme ovulaatiota herättelevillä tableteilla. Onneksemme nämä riittivät ja saimme tosiaan muutaman kuurin jälkeen raskauden alkamaan. Jos näistä ei olisi ollut apua, olisimme siirtyneet lääkärin suosituksesta sperman pesuun ja sen ruiskutukseen oikealle paikalleen.

En näe mitään syytä miksette menisi vaikka heti lääkärille jos asia mietityttää. Meille oli tosi huojentavaa tietää mistä ongelma johtuu, en olisi jaksanut epätietoisuutta. Olen monesti ihmetellyt miksi ihmiset eivät herkemmin hakeudu lääkärille.

Jaksamista ja rohkeasti vaan lääkäriin, voin kokemuksesta sanoa että siellä käynti huojentaa mieltä! Minun mielestäni tutkimuksiin kannattaa mennä heti kun siltä tuntuu, eli kun asia ahdistaa ja painaa mieltä.

Vierailija

Kiitos Mialle selvennyksestä! Ja kiitos vierailijalle, juuri tuon tyylistä "ongelmaa" alkuperäisessä viestissä tarkoitinkin. Nämä auttavat varmasti meitä tutkimaan asiaa lisää ja uskomaan, että saamme vauvan ennemmin tai myöhemmin,tavalla tai toisella:)

Kiittäen ketjun aloittaja.

Vierailija

Oletko käyttänyt ennen yrityksen alkamista jotain ehkäisyvalmistetta? Saattaa mennä pitkän aikaa ennen kuin keho palautuu siitä. 

Yksityiselle gynekologille voi myös hakeutua vain ihan normaaliin sisätutkimukseen, jossa myös ultrataan. Mikäli menet kierron alkupuolella ennen arvioitua ovuloimisaikaa, gyne voi laskea sinulle ovulaatioajan follikkelin koon mittaamalla.

Tsemppiä yritykseen!

Mia Terveydenhoitaja
Seuraa 
Liittynyt8.6.2015

Vierailija kirjoitti:
Oletko käyttänyt ennen yrityksen alkamista jotain ehkäisyvalmistetta? Saattaa mennä pitkän aikaa ennen kuin keho palautuu siitä.

On totta, että joskus kuukautiset antavat odottaa itseään tai kierto on epäsäännöllinen esim. pillereiden lopettamisen jälkeen. Yleensä kuukautiset kuitenkin palaavat normaaleiksi 2-3kk, viimeistään 6kk kuluttua hormonaalisen ehkäisyn lopettamisesta.

Jos kuukautiset vielä 6kk jälkeen ovat epäsäännölliset tai puuttuvat, pitää asia tutkia tarkemmin. Kyseessä voi olla esim. aikaisemmin diagnosoimaton PCO. PCO:n todennäköisyys kasvaa, jos nainen on ylipainoinen.

t. Mia, terveydenhoitaja

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat