Mistä johtuu että ennen (n.70-100) vuotta sitten oli äärimmäisen vähän allergioita?

Vierailija

Kun taas nykyään tuntuu että joka toinen nico-wiljami on allerginen kananmunalle, viljalle, pähkinöille, siitepölylle, kissoille ja appelsiinille.

Vai eikö ennen otettu vaan allergioita huomioon ja ihmiset saivat kärsiä?

Sivut

Kommentit (47)

Vierailija

Ihmiset saivat kärsiä, monet allergiset kuolivat jo lapsina.

Vanhin keliakiaan kuollut ruumis on muuten 1400-luvun italiasta, eli ennenkin on ollut vaikka mitä, mutta niihin vain kuoltiin, tuokin tyttö oli kuollut teininä siihen keliakiaan.

Vierailija

Ja siis tietysti myös sitä ennen mutta puhun nyt näistä tapauksista mitkä on sukulaisten/ystävien sukulaisten kautta tiedettävissä.

ap

Vierailija

Todellakin ennen oli allergioita, ja maha oli jatkuvasti sekaisin laktoosi-intoleranssin, keliakian tai ihan vain vatsapöpöjen takia.

Vierailija

Ennen muuten juuri keliakiaa, maitoallergiaa yms. kutsuttiin vain failure to thrive syndroomaksi, eli ei tiedetty mikä oli vialla, mutta lapsi vain heikkeni, eikä sille voitu oikein mitään.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Liika hygienia heikentää ihmisen puolustusjärjestelmää, tästä johtuu allergioiden lisääntyminen.

 

Jep. Tästähän on viime aikoina tehty tutkimusta paljonkin. Esim. Venäjän puolella rajaa on allergioita dramaattisesti vähemmän kuin Suomen puolella, vaikka isoja geneettisiä eroja ei väestöissä ole. Mutta Suomen puolella maatalouselinkeino on harvinaisempaa, ja puhtausstandardit kovempia. Tämä aiheuttaa herkistymistä asioille, jotka ei oikeasti ole vaarallisia ihmiselle. Immuniteetti on kehittynyt paljon kovempaan käyttöön kuin mitä se nykyajan länsimaisessa kaupunkielämässä saa, ja ilman käyttöä se alkaa hyökkäillä ties mitä siitepölyhitusia vastaan.

Vierailija

Ennen lapset sairastelivat koko ajan, eikä oireita osattu yhdistää allergeeneihin. Bakteerit ja ruoan huono säilyvyys aiheutti monenlaista oiretta muutenkin. Myöskään monia nykypäivän ravintotuotteita (esim sitrushedelmät) ei ollut saatavilla, yksipuolisen ravinnon "etu", että vaikkapa appelsiinille allerginen ei koskaan välttämättä syönyt yhtään appelsiinia.

Vierailija

Varmaan osalle/monelle niistä, joilla nykyisin on allergiaa, ei olisi "kauan sitten" tai siis erilaisessa ympäristössä allergia puhjennut. Ja sitten taas ilman hoitoa tosiaan niihin allergioihin tai autoimmuunisairauksiin on kuoltukin, tai koko ikä oltu heikossa kunnossa ja joku muu tauti sitten vienyt.

Vierailija

Ei tunnettu allergioita, allergiset ihmiset olivat vain "heikompia". Isäni niiskutti kesät appelassa ja teki heinää. Vuodesta toiseen. 

Vierailija

Osittain tosiaan liiallinen hygienia on yleistyttänyt allergioita, mutta uskoisin myös pitävän paikkansa että ennen ei vain tiedetty yhtä laajasti allergioista kuin nykyään. Ihmiset kärsivät mutta eivät tajunneet syytä. Mieheni esimerkiksi on koko ikänsä kärsinyt vatsakivuista, iho-oireista ja masennuksesta mutta vasta aikuisiällä tajusi niiden johtuvan keliakiasta.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat